Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mit hozott 2011?

Csanádpalota, Magyarcsanád, Kövegy - Mi tette emlékezetessé 2011-et? – kérdeztük a legkisebb és a legszegényebb faluban, illetve a legfiatalabb városban Csongrád megyéből.
A megye legfiatalabb városában – Csanádpalota két esztendeje viseli ezt a címet – mindenekelőtt a belvízzel való sikeres küzdelem miatt emlékezetes 2011. Megírtuk: tavaly év végén és az idei év elején itt is óriási küzdelmet folytattak a sok csapadékkal. Kovács Sándor polgármester azt mondta, siker, hogy a vis maior alapból kaptak 7 millió forintot a védekezés és a helyreállítás költségeire, de az is, hogy a közmunkaprogram keretében 1 millió forint értékű építőanyag felhasználásával a legtöbb helyen rendbe tették, felújították a csatornahálózatot, így ha legközelebb kegyetlen tréfát akarna űzni a várossal a természet, ezt már nem tehetné meg. A beruházások közül a városvezető egyet emelt ki: épp a napokban fejeződik be a városháza és az idősek gondozóházának energetikai felújítása, amitől komoly megtakarítást remélnek.

A megye legszegényebb településén, Magyarcsanádon beruházásról szó sem volt idén, viszont jó szívvel gondolhat vissza a falu az esztendőre azért, mert több alkalommal is összefogtak az emberek egy-egy nemes célért. Ilyen volt például, amikor egy pályázat révén, a félmilliós különdíjat elnyerve kifesthették az iskolát és a hozzá tartozó épületeket, vagy például amikor egy lengyel turistabusz szenvedett náluk balesetet, és a csanádiak ellátták, megvendégelték őket. Azaz: példát mutattak összetartásból, emberségből – mondta Farkas János alpolgármester. Hosszú távon ezenkívül azért lehet még jó szívvel visszaemlékezni Magyarcsanádon 2012-re, mert ebben az évben került a református egyházhoz az általános iskola. Ez pénzügyi szempontból is helyes lépés volt, ráadásul ennek köszönhetően újult meg a 4 templom egyike, a református.

Kövegyen, a megye legkisebb, 440-es lélekszámú településén viszont nemhogy iskola, óvoda sincs. Amire a legbüszkébbek az idei évből: sikerült felújítaniuk, megszépíteniük a falu központját. 2,2 millió forintból többek között padokat, szemetesgyűjtőket, kerékpártárolókat vásároltak és helyeztek ki. Mint megírtuk, megoldották azt a régi problémát is, hogy – a megyében utolsóként – itt még hiányoztak az utcanévtáblák 9 utcából. Galgóczkiné Krobák Mária az új évet azért várja nagyon, mert Csanádpalotával közösen beadtak egy pályázatot kerékpárút-építésre. A távolság kevesebb, mint 1 kilométer, így érthető, hogy sokan kerékpároznak át a faluból a kisvárosba nap mint nap vásárolni, ügyeket intézni. Siker lenne, ha ezt egy biztonságos bicikliúton tehetnék.

Olvasóink írták

 • 3. bo 2011. december 23. 09:58
  „Inkább az a kérdés, hogy mit vitt és mit fog mg vinni a 2012!”
 • 2. menyhártzsuzsanna 2011. december 22. 18:15
  „Kár hogy az újságban is és itt is 2012. év szerepel, melyre vissza kellene jó szívvel emlékeznünk.Vagy........, most talán 2013 van?”
 • 1. Együgyű 2011. december 22. 14:52
  „"Mit hozott 2011? "
  Szegednek tudom: A Szeged 2o11-es profi focicsapatot!
  Ja, nem ez a téma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerül a figyelmetlenség

Több tízezres csekk lehet az ára, ha valaki Makó központjában, a főtéri körforgalom előtt megszokásból parkol, és nem figyel a táblákra, a felfestésre. Tovább olvasom