Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Mit tettek a makói fiatalok és mit nem

Július 19-én jelent meg a „Rendőrökre támadt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom makói vezetője" című tudósítás, amely makói fiatalok bírósági ítéletéről szólt és amelyben rendőrségi információkat is felhasznált munkatársunk. Cikkünk két ponton nem egyezik a bíróság megállapításaival. Ezért helyreigazításként közöljük a Csongrád Megyei Bíróság közleményét, egyben elnézést kérünk az érintettektől és olvasóinktól.
A Csongrád Megyei Bíróság közleménye

A Makói Városi Bíróság előtt T. Cs. I.r. vádlott és két társa ellen társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban levő büntetőeljárással kapcsolatos, 2011. július 20. napján a Délmagyarország és Délvilág 4. oldalán megjelent „Rendőrökre támadtak radikális fiatalok" című, valamint a Magyar Nemzet 2. oldalán 2011. július 21. napján megjelent „A vármegyés négy év börtönt kapott" című újságcikkek nem a Csongrád Megyei Bíróság tájékoztatásán alapulnak.

A közvélemény pontos és hiteles tájékoztatása érdekében a fenti büntetőeljárásról az alábbiakat közöljük:

A bíróság 2011. július hó 19. napján megtartott tárgyaláson meghozott ítéletével bűnösnek mondta ki T. Cs. I.r. vádlottat és két társát társtettesként, csoportosan, intézkedő rendőr sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért a bíróság T.Cs. I.r. vádlottat 4 év börtönre, K. P. II.r. és H. R. III. r. vádlottakat egyezően 3 év 6 hónap, végrehajtásában fele részben felfüggesztett börtönre ítélte, továbbá az I. r. vádlottat 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak 2011. március 15. napján 23 óra 45 percet megelőzően ittas állapotban mintegy 15 fős társasággal érkeztek a Makó Megyeház utcai vendéglátóhelyre további italozási szándékkal. Az ott lévő kiszolgáló zárásra hivatkozással már nem engedte be a csoportot a szórakozóhelyre.  Az I.r. vádlott ezt sérelmezte, kifejtett véleménye szerint a bent tartózkodó kisebb – általa romának vélt – társasághoz hasonlóan őket is ki kell szolgálni, ezért a helyszínre telefonon rendőri intézkedést kért.

A helyszínre kiérő járőrpár azt tapasztalta, hogy a vádlottak – hangadóként T.Cs. I.r. vádlott – hangosan sérelmezik, hogy a szórakozóhelyen romák tartózkodnak, őket pedig nem engedik be. Ezért az egyik rendőrjárőr bement szórakozóhelyre, és miután meggyőződött arról, hogy a szórakozóhely nyitvatartási ideje lejárt, felszólította a kiszolgálót a zárásra, a bent lévő személyeket a távozásra – akik ennek eleget tettek –, majd közölte a vádlottakkal és a csoport többi tagjával, hogy a szórakozóhely bezárt, így mindenkinek – a vádlottaknak és a társaiknak is – el kell távoznia.

A vádlottak és társaik ezt sérelmezték, T.Cs. I.r. vádlott közölte az intézkedő rendőr járőrrel, hogy neki az intézkedés nem tetszik, diszkriminálva érzi magukat a bent tartózkodó romákkal szemben, így mindenképp bemennek a szórakozó helyre, ha kell betörik az ajtót, ezzel egyidejűleg a vádlottak és társaik a rendőrök hangos szidalmazásába kezdtek. A személy- és vagyonbiztonság biztosítása érdekében az intézkedő rendőrjárőr a szórakozó hely becsukott ajtajába állt.

A vádlottak mindhárman az így intézkedő rendőrjárőr közvetlen testközelébe léptek, vele hangosan kiabálni kezdtek, szidalmazták és felváltva, külön-külön, de egymás tevékenységéről tudva, az intézkedő rendőrjárőr bántalmazásába kezdtek. T. Cs. I. r. vádlott és K. P. II.r. vádlott a sértett kabátját és ingét kezdte rángatni, H.R. III. r vádlott pedig a sértettet tenyérrel lökdöste. A bántalmazás következtében az intézkedő rendőrjárőr sértett a bejárati ajtóhoz nyomódott, szolgálati ingéről három gomb leszakadt.

A vádlottak cselekményének az vetett véget, hogy a sértett járőrtársa által hívott rendőri erősítés járművel megérkezett a helyszínre, ezért a csoport a vádlottakkal eltávozott, a rendőrök pedig K. P. II.r. vádlottat – aki a távolodó csoporttól leszakadt és a felé tartó rendőröket szóban és kézjelekkel szidalmazta – testi kényszerrel földre vitték és a közeli rendőrkapitányság épületében előállították. T. Cs. I. r. és H. R. III. r. vádlottak a rendőrkapitányság épületéhez mentek az elszállított II.r. vádlott után, ahol őket is előállították.

Fenti cselekményükkel a vádlottak megvalósították a 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés-büntetéssel fenyegetett csoportosan, intézkedő rendőr sérelmére elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettét.

A bíróság a Btk. 83.§ (2) bekezdésében foglaltak alapján a büntetés középmértékéből – 5 év – kiindulva, a bűnösségi körülmények teljes körű értékelésével szabta ki a büntetést, értékelve – egyebek mellett – az I. r. vádlott büntetett előéletét és azt, hogy az elmúlt két éven belül a bíróság szabálysértési felelősségét is megállapította, a II. és III.r. vádlottak vonatkozásában pedig büntetlen előéletüket.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, ekként az nem jogerős.

A 2011. július 20. napján a Délmagyarország és Délvilág 4. oldalán megjelent „Rendőrökre támadtak radikális fiatalok" című cikkben a fentiek szerint a bíróság által megállapított tényállástól eltérően szerepel, hogy a vádlottak betörték a szórakozóhely ajtaját, valamint az, hogy T.Cs. I.r. vádlott a rendőrautó elé állt, így próbálta megakadályozni, hogy társait őrizetbe vegyék, és a rendőrkapitányság udvarán tiltakoztak a rendőri fellépés ellen.

Cseh Attilaa megyei bíróság elnökhelyettese
sajtószóvivő

Olvasóink írták

 • 14. scott1 2011. július 25. 13:55
  „gardiola! Gondolom az önkormányzati választásokra összeállított koalíciótokat se reklámozzátok országos szinten, az eredményeket meg pláne nem (Makó, Csanádpalota) de abban igazad lehet, hogy azóta még mélyebbre süllyedtetek...”
 • 13. gardiola 2011. július 25. 11:49
  „Sajnos ezek az emberek az új Makói Jobbik alapító tagjai is!
  Szépen le is járatják a pártot ezek miatt vagyunk csak ennyien!”
 • 12. kgb696 2011. július 24. 09:20
  „<moderálva>”
 • 11. kgb696 2011. július 24. 09:17
  „Feri mi abban a koncepciós, hogy ezek az "emberek" rendőrre támadnak??? hm???”
 • 10. mackósajt 2011. július 22. 20:03
  „Szerintem is a törvényeinknek és rendőreinknek is akkor lesz tekintélye, ha az ilyen esetek nem maradnak büntetlenül.”
 • 9. nagyi8 2011. július 22. 11:01
  „Igen, a szoclib Délvilág sokszor elferdíti az igazságot.
  Ez a tapasztalatom.
  .”
 • 8. Lokálpatrióta 2011. július 22. 07:45
  „Remélem ezután a helyreigazítás után elbeszélgetnek a cikk írójával, hogy mi is a hiteles tájékoztatás...”
 • 7. 3évesférfi 2011. július 21. 20:19
  „6. Francois: Köszönjük szépen! Toroczkai, a Tisztánlátó.”
 • 6. Francois 2011. július 21. 20:10
  „Csak hogy tisztán lássatok! http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/07/toroczkai-szerint-politikai-koncepcios-itelet-szuletett.html”
 • 5. szilencium 2011. július 21. 19:57
  „DM Szerkesztő!

  Ez a cikk, most korrekt viselkedés volt!Az csak pozitív,ha beismeri az ember a hibáit és ráadásul korrigál is!A hivatalos verzió alapján tájékozódni és abból következtetéseket levonni sokkal tisztább dolog,mint egy újságírói fantáziára épülő útvesztőben bolyongani!
  Örülök,hogy megtörtént ez a korrekció!”
 • 4. Jozsoci 2011. július 21. 19:56
  „Ezek úgy gondolkodnak másként, hogy részegen ordítoznak a rendőrrel, aki a munkáját végzi? Igenis példát kell statuálni! Egyébként még a jobbikot is lejáratják.”
 • 3. Francois 2011. július 21. 19:27
  „Koncepciós per..... tovább nem ragozom szégyen ami ebben a városban megy ,ezzel példát akarnak statuálni hogy a másképp gondolkodóknak alapjárat.......”
 • 2. Jozsoci 2011. július 21. 16:06
  „Majd a rendőrség külön hatósági tanúkkal kísérve kell hogy intézkedjenek! Életfogytiglant nekik!”
 • 1. deszkás 2011. július 21. 13:25
  „Megint az a semmiségi törvény? "Csak rendőr által felhozott vádakat a biróságnak figyelmen kivül kell hagynia." Azt hiszem jól idéztem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jár a magyarcsanádi templom órája

Végzettsége szerint mezőgazdasági gépszerelő, de gyermekkora óta az elektronikus, mechanikus szerkentyűk szerelmese Túri András. Tovább olvasom