Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Míves kocsik mestere Makón

Makó - Eredeti, míves lovas kocsikat készít egy harmincegy esztendős makói asztalosmester, Szűcs Gábor. Hobbiból kezdte, a fogásokat édesapjától tanulta – ma már arra is büszke, hogy egy kihalóban lévő mesterséget éltet tovább.
Tudomása szerint sem Makón, sem a megyében nem foglalkozik senki szakmaként kocsikészítéssel; akik kitanulták, már vagy meghaltak, vagy nagyon idősek. A makói Szűcs Gábor viszont harmincegy esztendős, és kezei közül idén már a harmadik lóvontatta jármű került ki. Miként lehetséges ez? Úgy, hogy édesapja, Szűcs Mátyás egyike volt az utolsó bognároknak, akik még iskolában tanulhatták a mesterség fortélyait, Gábor pedig vele együtt dolgozva, tőle tanult meg mindent. A fiatal asztalos hat-hét esztendeje kezdett érdeklődni a szakma iránt, az első tökéletesen korhű kocsi pedig, ami teljesen az ő keze munkáját dicséri, két éve készült el. Leginkább telente dolgozik rajtuk, amikor kevesebb az asztalosmunka.

A dolog hobbiként indult – ma már ennél többről van szó: értékőrzésről, hagyományápolásról. Miközben megmutatta nekünk legfrissebb munkáit – egy fekete konflist és egy világos színű fiákert – arról beszélt, hogy milyen nehéz például szakrajzokat szerezni a különböző míves kocsikhoz. Régi könyveket kellett hozzá bújni, idős mestereket kellett megkeresni, akik legféltettebb rajzaikat adták oda neki. Szerszámok sem készülnek már ehhez a mesterséghez – neki szerencséje, hogy az édesapjától kapott ilyeneket. Egy-egy jármű egyébként, ha folyamatosan dolgoznak rajta, bő egy hónap alatt készülne el, leszámítva a festést meg a kovácsmunkát (ez utóbbiban a domaszéki Szécsi István van segítségére). Szűcsék műhelyéből került már ki különben lőcsös kocsi, homokfutó és kétkerekű bricska is.

A gyönyörű kocsikról megtudtuk: több százezres, olykor milliós értéket is képviselnek – ez egyebek közt a felszereltségen múlik. Vevő azonban a míves munkákra, éppen borsos áruk miatt, nemigen akad – inkább csak érdeklődők nézegetik őket az udvaron. Szűcs Gábor azonban nem adja fel: most épp egy gavallérkocsit készül építeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fasorsok a makói Kálvária utcában

Makó - Megnőttek, megerősödtek azok a gyertyánfák, amiket az öt éve kivágott, akkor már pusztulóban… Tovább olvasom