Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Mohácsi busókkal űzték a telet Makón

Igazi, mohácsi busókkal űzték a telet a hétvégén Makón és Kiszomboron. Négy helyszínen zajlottak a farsangi programok.
Tagadhatatlan farsangi hangulat uralkodott a hétvégén Makón, ugyanis igazi busók érkeztek Mohácsról, hogy a makói gyerekekkel űzzék el a telet. Első útjuk a Makói Általános Iskola Bartók-tagintézményébe vezetett, ahol Kiszebáb égetéssel kezdődött a pénteki program, majd játékos programokkal folytatódott a mulatság. A gyerekek közelebbről is megismerkedhettek a mohácsi busókkal, akik egy rövid előadást tartottak, és megismertették a kicsiket a hosszú múltra visszatekintő mohácsi busójárásra.

Mohácsi busókkal űzték a telet Makón. Fotók: Makói Múzeum
Mohácsi busókkal űzték a telet Makón.
Fotó: Makói Múzeum.

Másnap a József Attila Múzeumban folytatódtak a télűző programok. Az odalátogató gyerekek a farsangi népszokásokkal ismerkedhettek meg, de volt, télégetés, kakas-ütés, álarckészítés és farsangi fánk is. A hatfős mohácsi busókból álló csapat a múzeumi foglalkozáson résztvevőket éppúgy ijesztgették, mint a Hagymatikumba látogató vendégeket. Este nyolc órától ugyanis a fürdőt vették birtokukba a busók, ahol a termálvizes medence körül űzték a telet kereplőikkel, kolompjaikkal. Itt egyébként egész napos farsangi kavalkáddal várták a gyerekeket: volt álarckészítés, jelmezverseny, este habparty a belső termálmedencében.

A mohácsi busókat a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti kör hívta vendégül, hogy ott is bemutassák hagyományaikat, s Makón kívül Csanádpalotára és Ferencszállásra is ellátogattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsangi batyus bál Makón - galéria

450-en mulattak a pénteki farsangi batyus bálon a makói sportcsarnokban. Tovább olvasom