Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Monspart Sarolta: Karmesterek vagyunk!

Makó - Az egészséges életmód karmesterei a nők – vallja Monspart Sarolta, egykori tájfutó-világbajnok, akinek egy gyógyíthatatlan betegség kis híján derékba törte sportkarrierjét – ma a mozgás lelkes szószólója.
A betegség furcsa módon nemcsak elvett tőle, de adott is neki: aktív sportolóként azt hitte, a családalapítás, az anyai szerep nem fér bele az életébe, ám miután talpra állt, ez is megadatott számára.

– Nem értettem, miért pont velem történik ez, azt meg különösen nem, hogy miért pont a lábamat támadta meg a betegség. Pokoli érzés volt, de végül megbékéltem vele – igaz, előtte nyolc-tíz évig alkudoztam Istennel – vallotta lapunknak a ma hatvannégy esztendős egykori élsportoló, Monspart Sarolta. Az egykori tájfutó-világbajnok sportkarrierje 1978-ban tört derékba. Egy kullancscsípés következtében agyhártyagyulladást kapott, kis híján bele is halt. Ma az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaként folytatja, amit annak idején elkezdett. Előadásaival az egészséges életmódot propagálja: bicegve bár, de mosolyogva akár több kilométeres sétákat is megtesz a szabadban azokkal, akik ezt vele együtt vállalják.

Monspart Sarolta: Egy nő életében nagy szerepe lehet a mozgásnak Fotó: Frank Yvette
Monspart Sarolta: Egy nő életében nagy szerepe lehet a mozgásnak.
Fotó: Frank Yvette

Aktív versenyző korában, bár voltak kapcsolatai, mégis azt gondolta, életformája miatt lehetetlen a családalapítás, a gyermekvállalás, ez ki fog maradni az életéből. Különös módon éppen betegségének köszönheti, hogy végül másként alakult. Akkoriban már hosszabb ideje az ismert tévériporter, a most hatvanöt éves Feledy Péter volt a párja, aki a maga hivatásában ugyanolyan megszállott, mint ő – ám amikor élet és halál közt lebegett, úgy határoztak, komolyan összekötik az életüket. Fiuk, Feledy Botond egyébként nem lett sportoló; kedvtelésből szívesen mozog ugyan, ám jogászként dolgozik. A „futás nagyasszonya" állítja, egy nő életében, egészségében nagy szerepe lehet a mozgásnak.

– Nem mindegy az sem, hogy a férfi, aki előttünk sétál, löttyedt körteformát vagy fokhagymagerezd-alakot lát – jegyzi meg mosolyogva arra utalva, hogy a sport kitűnő alakformáló módszer is egyben. Idősebb korban persze a genetika is számít, de ekkor sem mindegy, hogy jó közérzettel, edzetten telnek-e napjaink. Azt mondja, akár húsz évvel is meghosszabbíthatja az ember életét, ha erre odafigyel.

Az egészséges életmód karmesterei. Monspart Sarolta úgy véli, a nők tehetik a legtöbbet nemcsak önmaguk, de környezetük egészségéért is. – Azt szoktam mondani, a nők az egészséges életmód karmesterei azáltal, hogy rajtuk múlik a család időbeosztása – mondjuk, hogy a hétvégét mivel töltik. De azzal is, hogy mit főznek, mert azt eszi a férj, a gyerek és az unoka is. Viccesen azt szoktam mondani, aki büntetni szeretné csalfa férjét, főzzön neki jó zsírosan – garantáltan elpatkol előbb-utóbb, és ezt még a törvény sem bünteti. Aki viszont szereti a párját, figyeljen oda, mit tálal az asztalára!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvben megoldódott a Maros Táncegyüttes gondja

Makó - Elkészült az akusztikai szakvélemény a Maros Táncegyüttes próbaterméül szolgáló egykori Bartók-tornateremről, amely jelenlegi állapotában nem alkalmas a zenés gyakorlásra. Tovább olvasom