Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Mossa az eső a fesztivált

Makó - A hagymatermést a jég és a belvíz, a hagymafesztivál nyitónapját pedig az eső tette tönkre. A tegnapi rendezvényen elhangzott: annyi mag van raktáron, amennyi a jövő évi újrakezdéshez kell.
Nem vonultak hagymakoronás gyerekek, talicskát toló, fokhagymafüzért fogó, népviseletbe öltözött fiatalok a XX. Makói Nemzetközi Hagymafesztivál első napján: elmosta az eső a megnyitóünnepséget. A júniusi jégverés, majd az azt követő belvízcsapás miatt a rendezvényt szervező alapítvány és a városi önkormányzat egyébként is szerényebb ünnepséget szervezett. A szabad térre elképzelt programokat az időjárás miatt a Hagymaházban tartják meg, csak a kiállító cégek pavilonjait nem lehetett bevinni. Hagymát több standon is lehet látni, ám az eső miatt nemigen voltak nézelődők. A szervezők abban bíznak, ma már lesznek, akik végigkóstolják a lengyel Radomsko és Jaslo, valamint a felvidéki Zseliz város ételeit.

A termést és az ünnepet is tönkretette az időjárás. Fotó: DM/DV
A termést és az ünnepet is tönkretette az időjárás.
Fotó: DM/DV

A makói hagymának az utóbbi kétszáz évben nagyon sok köze volt a helybeliek megélhetéséhez, ezért, még ha a jelene hervasztó is, lehet bízni abban, hogy hamarosan ismét fontosabb szerepet játszik a város életében – mondta Buzás Péter polgármester a Hagymaház pódiumtermében tartott megnyitón. A termesztők konferenciáján többek között arról esett szó, hogy az időjárás a szaporítóanyagot termő területeket sem kímélte, de szerencsére annyi mag és dughagyma maradt, amennyi a jövő évi újrakezdéshez kell.

Ma délelőtt 10 órától ugyanitt arról tanácskozik Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a felkért előadókkal, hogyan lehetne megoldani a most már rendszeresen visszatérő belvízgondokat a térségben.

Olvasóink írták

 • 5. nagysas 2010. szeptember 20. 07:32
  „A makói hagyma eredetileg 3 éves. Ami azt jelenti 1 évben a magot 2 évbe az apróhagymát a 3 év volt csak mikor a termést lehetett betakarítani. Ez volt az igazi tél álló hagyma. Ma viszont erre már nincs idő, sajnos.Magról vetik és már terem is.Viszont a minőség így igen silány.”
 • 4. 3évesférfi 2010. szeptember 15. 07:46
  „2: Te most miről beszélsz?”
 • 3. zoltanszabo 2010. szeptember 13. 10:55
  „A Makói hagyma sem a régi.Kaptam egy almásláda frissen szedett vöröshagymát.A napon szárítottam mikor 40fokos meleg volt.Több mint a felét ki kellet dobnom mert megrohadt.Minősége gyenge,eltartani ,télire tárolni nem lehet.”
 • 2. cucusz 2010. szeptember 12. 19:25
  „Az emberi jogok, amit annyira szajkóznak manapság, az itt is érvényesül! Magyarul senki nem tehet semmit, mindenki lehet akárhol, ahol nem tilos, vagy ha nem csinál valami köztörvényeset. Mindenkire vonatkoznak a nagy emberi jogok, csak a rendes tisztességes emberre nem, vagy szenved tőle, mint most is!Ezt is az EU-nak köszönhetjük.”
 • 1. Tend 2010. szeptember 12. 15:50
  „Szerintem kár volt megtartani ebben az évben a Hagymafesztivált! Sem az anyagi körülmények, sem a termés nem volt olyan, ami ezt indokolttá tette volna. A másik fontos körülmény ami felháborító volt, az a hajléktalanok jelenléte volt a kiállítók pavilonja előtti padokon. Mentek a potya kajára, ennek semmi kivetni valója nincs.Több 10m-es körzetben orrfacsaró bűz terjengett az asztal környékén. Biztos vagyok benne, hogy a kiállítóknak az orrát is facsarta a bűz! Sehol egy rendőr vagy egy polgárőr! Ha ilyen helyre mennek, legalább annyi tisztelet lehetne bennük a lakossággal szemben, hogy megfürödnek. Ha nem mennek be a hajléktalan szállóra, legalább az utcai közkutaknál tisztábbá tehetik magukat. Hogy tudnak emberek ilyen büdösen élni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petrovics Józsefné a hagymaváros legjobb pucolója

Az idei hagymafesztivál hagymapucoló versenyének győztese, Petrovics Józsefné 9 éves kora óta végzi ezt a munkát. Tovább olvasom