Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Most már a vízmű is becsüli a számlát

Makón és környékén egészen mostanáig maradt még egy közüzemi szolgáltató, amely kéthavonta olvasta le a mérőórákat, a pénzért pedig díjbeszedőt küldött – most viszont a Makó Térségi Víziközmű is vált. Négyhavonta lesz leolvasás, közben becsült számlát kap a fogyasztó, vagy maga diktálja be az óraállást, a vízdíjat pedig csekken kell befizetni.
Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy amikor a nagy közüzemi szolgáltatók áttértek az új leolvasási rendszerre, legalább annyian tiltakoztak ellene, mint ahányan praktikusnak és kényelmesnek találták. Makón és a környező falvakban egészen mostanáig volt egy szolgáltató, a Makó Térségi Víziközmű Kft., amely ragaszkodott a hagyományos módszerekhez: kéthavonta olvastatta le a vízórákat, díjbeszedői pedig időről időre járták a várost. Ennek mostantól vége: ez a társaság is csak négyhavonta – évente háromszor – fogja leolvastatni a vízmérő órákat. A közbeeső időszakban is kéthavonta kell az ivóvízért fizetni, de vagy a közbeeső időszakban az előző év átlagfogyasztásából két hónapra kiszámított érték alapján, vagy az alapján, hogy az ügyfél maga diktálja be az óraállást. További változás, hogy ezentúl nem díjbeszedő csenget az esedékes összegért, hanem postai csekket küldenek a fogyasztónak.

Akiknél nincs változás

A mérő nélküli, átalánydíjas fogyasztók továbbra is az eddig megszokott módon, havonta kapják a csekkes számlát. A társasházban élő fogyasztóknál sincs változás, a lépcsőházban kihelyezett leolvasó lapon, vagy egyéb megszokott módon (például SMS, e-mail) közölhetik kéthavonta a mérőállásukat, csak mérőállás hiányában számolnak átlagot az előző év fogyasztása alapján.  
Bende Flóra, a cég sajtóreferense ez utóbbi változást a hatékonyság és az egyszerűség, illetve a jogszabályi változások mellett azzal is indokolta, hogy kérdőíveiken ezt a megoldást sokan javasolták. Kérdésünkre, hogy emiatt nem kell-e elbocsátani az eddig leolvasással és díjbeszedéssel foglalkozó emberek egy részét, azt mondta: a négy közül az egyik alkalmazott amúgy is nyugdíjba megy, a másik háromnak pedig belső átszervezéssel igyekeznek feladatot találni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel ezen túl ritkábban járnak a leolvasók, érdemes lesz a fogyasztóknak sűrűbben ellenőrizni a mérőórát és annak közvetlen környezetét. Az esetleges vezetékelfagyások, szivárgások, belső meghibásodások, csőtörések miatt nagyobb mennyiségű víz folyhat el észrevétlenül, melyet a vízmérő megmér, így számla is készül róla – egy hónap alatt egy háztartásban akár száz-kétszáz köbméter víz is elszivároghat, ami ötvenezer forintba kerülhet.

Olvasóink írták

 • 5. Kért Elek 2008. február 26. 07:07
  „Én is majd megbecsülhetem a befizetendő összeget.???????????”
 • 4. mazsola 2008. február 24. 11:40
  „Egyébként ez sokkal jobb megoldás mint várni ithon a leolvasót,sokáig számlát se küldtek csak pár éve,szerintem jobb egyébként a cikk szóról szóra ugyan az ami a makói Tv-ben elhangzott!!!”
 • 3. vizitunder 2008. február 23. 18:29
  „A szolgáltatók minden fogyasztóval SZERZŐDÉS-t kötnek a megkötéskor érvényes feltételekkel. Egy szerződést egyoldalúan módosítani nem lehet csak a következmények teljes vállalása, vagy a másik fél beleegyezése esetén.
  Úgy gondolom, hogy a szolgáltatóknak a leolvasás pénzbe került. Úgy döntöttek, hogy ettől a költségtől megszabadulnak. Minden következményt áthárítanak a fogyasztóra. (túlszámlázás, leolvasási és adattovábbitási munkák stb) A magam részéről szibesen venném, hogy a szerződés ránk, fogyasztókra nézve kedvezőtlenebb módosításáért felajánlanának a díjból egy méltányos összeget. Azt ők jól tudják, hogy mennyit fognak ezen spórolni. No ezt megoszthatnák a fogyasztókkal.
  Aki hozzájárul a módosításhoz, annak mondjuk 5 Ft-tal olcsóbb lenne a víz. Így lenne korrekt.”
 • 2. greencat 2008. február 22. 23:00
  „Az e-mailt Én is javasolnám, a gáz és villanyóra állását is e-mailben adom meg. Sokkal egyszerűbb ez a megoldás, már akinek van nete! Meg különben is!!! Nem értek egyet avval sem, hogy a hasukra ütnek és úgy állítanak ki számlát, inkább leolvasom Én magam, és annyit fizetek, amennyit ténylegesen fogyasztottam!”
 • 1. Makói 2008. február 22. 07:21
  „Miért nem lehet az e-mail-ben ugy egyszerűsiteni a bejelentést mint a Démász-nál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákfestők dolgoznak a József Attila Múzeumban

Makó - Nyolcvan-kilencven százalékban elkészült a makói múzeum emeleti részének felújítása. A 46 milliós beruházásban makói alvállalkozók és a helyi szakközépiskola diákjai is részt vesznek. Tovább olvasom