Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Most már öntözni kell - ha lesz miből

Makó - Mostantól lehet, hogy a szárazság fog gondot okozni a földeken. A Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulathoz 11 ezer hektárnyi öntözhető terület tartozik. A társulat most újabb csatornát hoz helyre két hónap alatt 60 millióból.
– Hiába folytattunk hosszú küzdelmet egészen mostanáig a belvízzel, könnyen elképzelhető, hogy a nyár aszályos lesz – mondta el lapunknak tegnap a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván. Bár van esély a csapadékos időjárásra is, néhány helyen már most öntözni kell. A hozzájuk tartozó 11 ezer hektárnyi öntözhető területből a gazdálkodók szükség esetén 5–6 ezer hektáron szoktak élni ezzel a lehetőséggel.

A társulat Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel. Ezek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük – legalábbis elvben. Komoly gondot jelent, hogy a táblákkal összeköttetést jelentő kisebb csatornák gyakran elhanyagoltak. A belvízi védekezés sok helyütt elvonta a forrásokat a szokásos karbantartástól, de most újra folytatódik a 3 esztendeje megkezdett munka. Makó térségében például 2 hónap alatt 60 milliót fognak költeni a Gacsibai-csatornára. A szeszélyes csapadékviszonyok ellen azonban az használna a legtöbbet, ha az érkező víznek ismét volna tere, kiegyenlítve az ingadozásokat – mondja a szakember.

A szélsőséges időjárás Domaszék környéki gabonatáblákban is jelentős károkat okozott. Fotó: MTI
A szélsőséges időjárás Domaszék környéki gabonatáblákban is jelentős károkat okozott.
Fotó: MTI

Mediterrán vidék?

A dél-alföldi régióban még szélsőségesebb időjárás várható – hangzott el a Jövőkerék Közhasznú Alapítvány tegnapi sajtótájékoztatóján Szegeden. Makra László geográfus elmondta: a globális felmelegedés Magyarországon regionális klímaváltozást okoz. A Kárpát-medencére délen a megerősödő mediterrán hatás lesz jellemző – Szegeden és környékén az elkövetkező évtizedekben rövidebb, csapadékosabb télre és hosszú, rendkívül meleg és száraz nyárra számíthatunk. A felmelegedéssel párhuzamosan gyakori, nagyobb áradások is várhatóak.

Olvasóink írták

 • 7. Egyolvasó 2011. május 31. 11:36
  „Van olyan ismerősöm aki semmit nem csinál a földel és még is pénzt hoz neki, a titok: ha esik az eső azért kap pénzt mert a sok víztől nem ért meg a termény, ha süt a nap azért kap pénzt mert kiégette a termést, ha túl sok hó esett azért mert mikor elolvad a akkor a viztől kirohad a termése, ha nem esik a hó pedig azért mert nem volt hótakaró és elfagyott a termése.
  Ha műveli ha nem pénzt mindig kap, ez a legjobb befektetés, akkor is dől a pénz, ha egy percet sem töltött el a földjén, ellenőrizni pedig senki nem fogja, mert ugye mindenkinek megvan az ára.”
 • 6. scott1 2011. május 28. 10:38
  „Tisztelt Mike3!
  Itt egyre kevésbé a paraszt a tulaj! Sok új földtulajdonosnál pedig ne keresd a szakértelmet, maximum a helyrajzi számát tudja a földjeinek, íróasztal mögött ücsörgő ingatlanosok a mögöttük álló "befektetőkkel" és a semmiből meggazdagodó jól informált hivatalnokok vették meg üveggyöngyökért zömében idősektől, bedőlt hitelesektől és az elvándorlóktól a termőföldet... szerinted látta őket valaki is bármelyik gazdaköri ülésen, ahol magukba szívták volna az agráriummal kapcsolatos szakértelmet :)”
 • 5. Mike3 2011. május 28. 09:18
  „1: Csak karban kellett volna tartani a tsz-ek által kiépített csatorna rendszereket és mélyművelést végezni a földeken. nem lett volna ekkora belvíz, de hát a magyar paraszt csak hőbörögni meg bubogni tud, szakértelem az nincs.”
 • 4. bánki 2011. május 28. 07:50
  „A mezőgazdaság olyan mint a nimfomániás nő, semmi sem jó. Ha van víz az a baj, has nincs az a .......”
 • 3. hajosinas 2011. május 27. 19:54
  „Pénz, az mindíg arra van, amire akarjuk,hogy legyen.
  A baj mindíg a szakértői kormányokkal volt,van és lessz.”
 • 2. Egyolvasó 2011. május 27. 12:25
  „http://index.hu/belfold/2011/05/27/karteritest_kapnak_a_kamionforgalom_miatt/”
 • 1. allwin 2011. május 27. 12:17
  „NINCS RÁ PÉNZ!
  NINCS RÁ PÉNZ!
  AKÁRMI AZ, NINCS RÁ PÉNZ!

  Lukat fúrni Pest alatt 550 milliárdért, 500 milliárdért MOL-t venni, 15 milliárdokat adni külföldi cégeknek, arra van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grillfesztivál nyereg alatt puhított hússal

Makó - Idén is telt ház várható a hagymás grillfesztiválon – tudtuk meg Tóth Istvántól, a… Tovább olvasom