Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Motelt hoz az M43-as Kövegynek

Kövegy - Motel, benzinkút és étterem is épülhet a közeljövőben a megye legkisebb faluja, a 406 lelkes Kövegy szomszédságában. Az ok: itt lesz a határ előtti utolsó komplex pihenőhely az M43-as mellett.
Szálloda, benzinkút, nagyáruház – többek között ezek várható építéséről keringenek hírek a megye legkisebb, jelenleg 406 fős falujában, Kövegyen. Épül az M43-as sztráda Makótól a román határig tartó, 23 kilométeres szakasza, és az autópálya mellé Kövegy szomszédságában is terveztek pihenőhelyet – az itt megállók nagy száma miatt lehet érdemes ilyen létesítményekben gondolkozni. A polgármester, Galgóckiné Krobák Mária úgy tudja, motelt, benzinkutat és játszóteret terveznek, pontos információkkal azonban, mondja, ő sem rendelkezik. A Duna Aszfalt Kft. egyébként 2013 tavaszán kezdte el az út építését. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás összköltségvetése nettó 46,49 milliárd forint lesz, befejezése, illetve az ezt a nagyalaki átkelővel összekötő szakasz elkészülte pedig az idei év második felében várható.

Kérdéseinkkel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetőjét, Loppert Dánielt is megkerestük. A válaszként kapott levél úgy fogalmaz, az M43-as autópálya Makó és Nagylak közötti szakaszán épülő kövegyi pihenőhely az utolsó komplex pihenő lesz az országhatár előtt. Ez azt jelenti, hogy további szolgáltatásokat is terveznek biztosítani: benzinkutat, éttermet, illetve pihenésre szolgáló motelt. Ennek fényében úgy tűnik, a kövegyi szóbeszéd többről szól, mint vágyálmokról.

A levélben az is olvasható: a NIF Zrt. társadalmi és civil kezdeményezésre megvizsgálta annak lehetőségét is, hogy egy szakrális és sport-, illetve játszótéri funkciókat magában foglaló területet ugyancsak kialakítsanak a pihenőhelynél. Arról, hogy valaki emlékhelyet, esetleg ökumenikus imahelyet álmodott ide, már tavaly év elején beszámoltunk, hozzátéve: nem derült ki, kié az ötlet, hogy a határ közelében egy helyen imádkozhassanak a római katolikus, protestáns és ortodox keresztények, ugyanakkor az elképzelés érdekes egyrészt a közeli, soktemplomú Magyarcsanád, másrészt az ismeretlen eredetű kőkereszt közelsége miatt. „A szakrális tér és a játszótér megvalósítása társadalmi összefogással, támogatásokból, adományokból lehetséges" – fogalmaz a levél az ötletről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csomagtartóban szállította a határsértőket

Két szír állampolgárt találtak egy bolgár gépkocsiban megbújva a nagylaki határrendészek. Tovább olvasom