Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Mozizáró Pitvaroson

Pitvaros - Jövőre minden bizonnyal a makói térségben működő utolsó mozi, a pitvarosi is bezár. Pedig a hét végén különleges programnak, az Oscar-díjas külföldi filmek fesztiváljának ad otthont.
Jövőre minden bizonnyal a makói térségben működő utolsó mozi, a pitvarosi is bezár. Pedig a hét végén különleges programnak, az Oscar-díjas külföldi filmek fesztiváljának ad otthont. A mozi idén részben a fesztiválra kapott pályázati támogatásnak köszönhetően marad nullszaldós, januártól azonban az önkormányzat már nem tudja vállalni a veszteségeket. A makói filmszínház már tavaly bezárt.

Hetente csupán egyszer, hétvégente van vetítés a művelődési házba tíz esztendeje költözött moziban Pitvaroson. A faluban az ötvenes évek óta van vetítés, ám manapság már jó esetben is csak húsz-harminc néző vált jegyet az előadásokra. Immár ez a makói térség utolsó mozija: a legtöbb községben már évekkel ezelőtt beszüntették a vetítést, tavaly pedig a makói filmszínházra is lakat került.

A fesztivál programja

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscart nyert alkotások fesztiválja keretében pénteken délután háromkor az Oscar-díj történetéről tart előadást Karsai Attila, a szegedi Grand Café programszervezője, majd négytől és este nyolctól a Barbárok a kapuk előtt című kanadai–francia drámát láthatja a közönség. Szombaton a Belső tenger című spanyol–francia–olasz, vasárnap pedig A mások élete című német drámát vetítik ugyanezekben az időpontokban. 
A pitvarosi mozi – amely háromszázezer forintos éves költségvetéssel működik – pályázati sikereinek köszönheti, hogy megúszta a bezárást – mondja Kiss Antónia, a művelődési központ fiatal igazgatója. Tavalyelőtt például a hangrendszer korszerűsítésére kaptak pénzt, idén pedig egy művészfilmfesztivál megrendezésére. A hétvégi programra – amelyet a közeli, de Békés megyei Mezőhegyes filmszínházával közösen tartanak meg – a Nemzeti kulturális alap a teljes éves költségvetés kétharmadának megfelelő támogatást adott. A pénzből nemcsak a filmek megrendelésére és szállítására jut majd, de promócióra és egy előadó meghívására is. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscart nyert alkotások fesztiválja keretében három alkotást láthat a közönség; Kiss Antónia ezúttal azt reméli, hogy a százszemélyes nézőtérnek nem csak a harmada telik meg – várják az érdeklődőket a környező falvakból, sőt Makóról is.

Ugyanakkor úgy tűnik, ez a fesztivál az utolsó lesz, jövőre minden bizonnyal megszűnnek az előadások a pitvarosi kultúrotthonban. A vetítőgépek elöregedtek, felújításra szorulnának, ugyanakkor ez akkora beruházást igényelne, ami biztosan nem térülne meg. Ráadásul tavaly óta mozigépész sincs a házban: aki addig csinálta, távozott, új embert pedig nem tudtak felvenni helyette – most szívességből, hobbiból kezeli a berendezéseket egy-egy hozzáértő ember, de ezt hosszú távon nem lehet elvárni senkitől. A legfőbb ok azonban az, hogy a filmszínház jövőre biztosan veszteséges lenne, ezt pedig az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzat aligha fogja vállalni – tudtuk meg Kiss Antóniától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belépőjeggyel is népszerű volt a makói hagymafesztivál

Makó - A borongós idő és az idén először szedett belépőjegy sem riasztotta el a makóiakat attól,… Tovább olvasom