Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Mucsi: Van jövője az ipartestületnek

Makó - A rendszerváltáskor közel 1200, most mindössze 80 tagja van a makói Ipartestületnek, az elnök, Mucsi Lajos Tamás azonban bizakodik: szerinte a vállalkozásoknak és az országnak is van jövője.
A napokban ismét reflektorfénybe került a makói Ipartestület – azért írtunk róluk, mert elvesztették a Páger mozi épületegyütteséért folytatott pert az önkormányzattal szemben. Az érdekvédelmi szervezet ugyanakkor igen komoly múltra tekinthet vissza. A hasonló társaságok közül az országban is az elsők között alakult meg a makói, de például a rendszerváltás idején is tekintélyes szervezetnek számított a város közéletében: közel 1200 tagja volt, és időszakonként képviselőket is juttatott a helyi testületbe.

Mucsi Lajos Tamás
Mucsi Lajos Tamás
A városházával most is jó a kapcsolatuk, rendszeresen konzultálnak velük, ám a direkt közéleti szerepvállalás és az ezres taglétszám már a múlté – jelenleg mindössze 80 tagja van a makói Ipartestületnek, ráadásul közel felük nyugdíjas. Mindezt a szervezet elnökétől, a civilben festékboltot működtető Mucsi Lajos Tamástól(képünkön) tudjuk meg. Aki mindjárt hozzáteszi: a tagok között ma már iparosok, kereskedők és szolgáltatók egyaránt vannak – utóbbiak között találni például tévészerelőt, kéményseprőt, duguláselhárítót és teherfuvarozót is. Az éves tagdíj mindössze 6000 forint.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Bár a közkeletű vélekedés szerint a vállalkozók legnagyobb problémája Makón és Magyarországon egyaránt az adóztatás mértéke, Mucsi Lajos Tamás ezt cáfolja. Szerinte sokkal nagyobb probléma a fizetőképes kereslet hiánya. Ismeretségi köréből említ is példaként egy szobafestőt, aki csak a nyári időszakra váltja ki az ipart – máskor még a vállalkozás közterheit sem tudná előteremteni. Úgy gondolja, elsősorban emiatt fogyatkozik az iparosok, kereskedők, vendéglátósok száma, s fogy az Ipartestület taglétszáma is. Ennek ellenére bizakodik. Azt mondja, a jegybank kedvező feltételekkel meghirdetett hitelprogramja remélhetőleg lendületet ad a beruházásoknak, és megerősíti a termelő vállalkozások pozícióit. Mi több, úgy gondolja, az Ipartestületnek is van jövője.

Bár a kötelező kamarai tagság hátrányosan érintette őket, reményeik szerint tudnak olyan pluszszolgáltatásokat nyújtani, amelyek miatt érdemes lesz hozzájuk betérni. Most is működtetnek jogi tanácsadó szolgálatot, emellett együttműködési megállapodások révén vállalják tagjaik érdekképviseletét a különböző hatóságoknál is, szervezetük megerősítését pedig egy nemrégiben beadott 35 milliós pályázati támogatástól remélik.
Bizakodnak a makói iparosok

Olvasóink írták

  • 2. pog 2013. április 26. 08:40
    „csak kisspali ...”
  • 1. jagoda194 2013. április 25. 18:27
    „Ha vissza gondolok a rendszerváltás utáni időkre,főleg Buzás ur tevékenységére a a helyi iparosok nem kaptak megbízást munkavégzésre,ezért nem tudtak tanulókat felvenni,ezért krónikus szakember hiány keletkezett,ami odavezetett,hogy 80 iparos van Makón.A multik ide engedése nem a fejlődést szolgálta,hanem a kényelmet és az ellustulást és az ócsóságot ami a munkaerőre és a bóvli árukra vonatkozik.Ez a szocialista városvezetés bravurja.Szavazzatok a szocikra és a sorvadás makói mintáját világszerte használni fogják,ahol tönkre akarnak tenni egy kisvárost.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik a makói gyermekkönyvtár

A gyermekkönyvtár a régi városháza emeletéről József Attila Könyvtár Deák Ferenc utcai épületébe költözik – így döntött tegnap a város képviselőtestülete. Tovább olvasom