Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Munkabeszüntetés a Continentalnál - Lezárulhat a hőség miatti konfliktus

A pénteki és a szombat délelőtti eseményeket követően a dolgozók nyomására döntött a cég vezetése.
A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke, Székely Tamás tájékoztatása alapján a szombat délutáni kazános műszakosokat elengedték, a vasárnapi műszakokat nem kell felvenniük a dolgozóknak, valamint elmondta, nem érheti őket hátrányos jogkövetkezmény. További egyeztetésekre a hétfői napon kerül sor.
 

Nem bírták a hőséget a kazánosok a gumigyárban

Többen rosszul lettek tegnap a makói gumigyárban, ahol a kazánnál belélegzett forró levegő elmondásuk szerint fájdalmat okoz. A Continental cégvezetője szerint a kánikulában maximálisan figyelnek a munkakörülményekre.

Beszüntették a munkát a kazánosok tegnap délután Makó legnagyobb üzemében, a gumigyárban. – Most, kánikula idején embertelenek itt a körülmények: a kazán fala 150 fokos, a levegő, amit belélegzünk, néha szó szerint fájdalmat okoz a tüdőnkben – mondta egyikük névtelenül. Hozzátette: úgy látták, ilyen körülmények között dolgozni már az egészségüket veszélyezteti. Tegnap többen rosszul is lettek, volt, akinek vérzett az orra. Hangsúlyozta: szeretnének dolgozni, de így nem lehet.

Információink szerint a kazánosok egy műszakban nagyjából százan vannak a több mint 2 ezer embert foglalkoztató gyárban. Az esetre a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke, Székely Tamás hívta fel lapunk figyelmét, aki azt is elmondta, a szakszervezet helyben megpróbált közvetíteni a dolgozók és a vezetés között, de nem jártak sikerrel.

A Continental cégvezetője, Nagy Mihály lapunknak hangsúlyozta, mindig maximálisan figyelnek a munkakörülményekre. Minden dolgozónak védőitalt biztosítanak, óránként 10 perc szünetet tarthatnak klimatizált pihenőhelyen, és műszak közben tusolni is lehet. A kazánosoknak ezenkívül – beosztástól függően – kifizetve elengedtek 1-2 műszakot. És a kiszállításokhoz feltétlenül szükséges műszakokat rendelték csak el, a többit későbbi időszakokra tolták. Az előre be nem jelentett akció szerintük jogellenes, komoly kockázatot és kárt tud okozni a munkaadó számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt az M43-as autópályán - fotók, videó

Halálos baleset történt az M43-as autópályán - fotók, videó
Egy ember meghalt, amikor egy teherautó és egy autókat szállító tréler ütközött össze az M43-as… Tovább olvasom