Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Múzeumban az árvízi emlékmű

Makó - Méltó helyre, a makói múzeum udvarára került Gajdos Dezső 1971-ben készült árvízi emlékműve, amely 14 éve egy kommunális nkft. udvarában feküdt. Körülötte az árvízzel kapcsolatos oktató- és bemutatóhelyet fognak kialakítani.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

A városszerte nagylelkű mecénásként is ismert Gajdos Dezső beton- és műkőkészítő mester, kőfaragó – többek között ő öntette bronzba a főtér ékének számító, megriadt nőt ábrázoló Nagy Gyula-szobrot – 1971-ben készítette el az emlékművet.

A kőtömb azoknak állít emléket, akik az egy évvel azelőtti, Makót a föld színéről kis híján eltörlő árvíz idején a várost védték, és megemlékezik az 1821-es áradásról is.

Az alkotás sokáig a Csanád vezér téren, nagyjából a Szent István-szobor mostani helyén állt. 2000-ben vitték el, amikor a lovas szobor miatt át kellett rendezni a teret. Az utóbbi években a kommunális nkft. Návay Lajos téri székházának udvarán feküdt.

Molnár László önkormányzati képviselő (MSZP) már régóta szerette volna méltó helyre állíttatni az emlékművet – ezt végül a napokban sikerült elérnie: az önkormányzati cég dolgozói a József Attila Múzeum udvarára hozták.

Forgó Géza, az intézmény igazgatója azt mondja, körülötte szeretnének olyan szabadtéri emlékhelyet kialakítani, amely képes-szöveges tablókon mutatja be az 1970-es árvízi védekezést, és ráadásként megépítenék homokzsákokból egy, az egykori buzgárokat kordában tartó védművet is. Mindez várhatóan jövőre lesz kész, s alkalmas lesz arra is, hogy itt tartsák meg az árvízre felkészítő katasztrófavédelmi foglalkozásokat.

Makónak egyébként van egy másik, egyelőre csak papíron létező árvízi emlékműve is. Karsai Ildikó grafikusművész tervezte még 2001-ben; egy 3,1 méter magas, 1,3 méter széles, fával zsaluzott vasbetonból keret lenne, amely egy 2,2 tonnás, 2,7 méter magas és fél méter vastagságú üvegtömböt vesz körül – ez utóbbi teteje hullámvonalat idézne.

A jelkép nemesen egyszerű: az ember legyőzte a vizet. Lezsűrizték, helyet is találtak neki – a Szegedi és a Kölcsey utca sarkán egy apró pihenőparkban –, csak éppen pénz nem volt eddig a felállítására. Molnár László abban bízik, jövőre, az árvíz 45. évfordulóján lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A románok fénymásolnak a kamionok meg torlódnak

3 órát várakoznak a kamionok Nagylakon - a román vámszervek szigorították a beléptetést. Tovább olvasom