Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Múzeumi raktár lehet a kiszombori Rónay-kastély

Kiszombor - Múzeumi raktár lehet a lepusztultságában is gyönyörű kiszombori Rónay-kastély. Ez a szándék Magyar Anna megyei közgyűlési elnök látogatása után tovább erősödött.
Bár a falu képviselő-testülete továbbra sem döntött, egyre valószínűbb, hogy belátható időn belül múzeumi raktárként fog működni a Rónay-kastély Kiszomboron. A Trieszt melletti Miramare-i császári rezidencia mintájára épült, jelenlegi igen elhanyagolt állapotában is elegáns egykori nemesi lakhely a kilencvenes években került a községi önkormányzat tulajdonába. Tetőszerkezetét ugyan néhány évvel ezelőtt felújították, hogy a további gyors pusztulását megelőzzék, ám homlokzata és tornyai továbbra is elszomorító képet mutatnak. A műemléki értéket képviselő épületegyüttes végleges hasznosítására, ezzel együtt a több száz milliós beruházást igénylő rekonstrukcióra korábban esély sem mutatkozott.

A falu polgármestere, Szegvári Ernőné lapunkat most arról tájékoztatta, hogy az épületet nemrégiben felkereste a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna, majd Zakar Péter alelnök is. E látogatások pedig megerősítették azt az elképzelést, hogy a kastély a megyei fenntartású Móra Ferenc Múzeum raktára legyen. A polgármester asszony ugyanakkor hangsúlyozta: bár eredetileg őszre tervezték, a kiszombori képviselő-testület az ügyben még nem döntött. Ehhez számos apró részletet kell még tisztázni. A falu például ragaszkodik a tulajdonjoghoz, amiből következik, hogy ki kell dolgozni a bérbeadás feltételeit, ugyanakkor ki kell találni azt is, hogy ebben a konstrukcióban miként lehet pályázni az épület felújítására. Kiszombor mindenesetre örülne, ha sikerülne megoldani az épület rekonstrukcióját, és méltó funkciót is kapna – mondta Szegvári Ernőné.

A múlt részleteit őrző múzeumi raktár otthonra lelhet a másfél százados épületben. Fotó: Frank Yvette
A múlt részleteit őrző múzeumi raktár otthonra lelhet a másfél százados épületben.
Fotó: Frank Yvette

Varga Márta, a megyei önkormányzat szóvivője a közgyűlési vezetők kiszombori látogatásával kapcsolatban azt mondta, a szakemberek valóban meggyőződtek róla, hogy az épületegyüttes alkalmas múzeumi-levéltári célokra. Szándékuk a megyei jelentőségű kastély megmentése, de addig még sok kérdést kell egyeztetni, szinkronba hozni a közgyűlés vagyongazdálkodásával. Egyelőre az első, biztató tárgyalásokon vannak túl.

Most zsákokat varrnak a kastélyban

A kastély masszív, másfél évszázados épületében az államosítás után többek között mezőgazdasági terménytároló volt – most egy öt-hat főt foglalkoztató zsákvarró üzem működik benne. Évek óta folyó tevékenysége a helyiek szerint olykor komoly zajjal és rezonanciával jár, mert egy igen nagy méretű, nagy teljesítményű varrógép üzemel odabent. Korábban volt olyan elképzelés, hogy gyógyszállóként vagy szociális otthonként fogják hasznosítani, ezek a tervek azonban megmaradtak az ötlet szintjén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5,7 milliót költöttek a palotai kultúrházra

Csanádpalota - Nemrégiben megújult Csanádpalotán a Kelemen László színigazgató nevét viselő… Tovább olvasom