Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nagy Nándor a Hagymatikum élén, a Fidesz ÁSZ-vizsgálatot kér

Makó – Kovacsics Imre helyett a jövőben Nagy Nándor vezeti a makói Hagymatikumot üzemeltető Makói Gyógyfürdő Kft.-t – jelentette be Buzás Péter (MSZP) polgármester csütörtökön a Maros-parti városban. A Fidesz közben az Állami Számvevőszékhez fordul.
A polgármester elmondta, a makói képviselőtestület szerdai rendkívüli ülésén döntött arról, hogy közös megegyezéssel szerződést bont Kovacsics Imrével. Az ország számos fürdőjének irányításában résztvevő szakember jelentős segítséget nyújtott a turisztikai beruházás áttervezése során és az intézmény beindításában. Később azonban bebizonyosodott hogy a frissen megnyílt fürdő rentábilisan nem üzemeltethető. Ezért a tulajdonos önkormányzat szeptember elején felkérte Kovacsics Imrét az üzleti terv átdolgozására, ám kiderült, hogy ez sem tartható – közölte a politikus.

Az 1500 fős befogadóképességű fürdő rentábilis üzemeltetéséhez a nyári időszakban napi 1100–1200, télen 800 látogató szükséges, a jelenlegi vendégszám azonban „markánsan ez alatt marad"– fogalmazott Buzás Péter.

Fotó: Schmidt Andrea
Nem volt elég vendég nyáron sem. Fotó: Schmidt Andrea


A polgármester hangsúlyozta, a vezetőváltás célja, hogy újragondolt marketingmunkával lényegesen több vendéget csábítsanak a Makovecz Imre tervezte fürdőbe, hogy Makó valódi fürdővárossá váljon.
Nagy Nándor kifejtette, elsődleges feladatának a vendégkör bővítését tekinti. A hármas határ közelségét kihasználva számítanak a román és a szerb vendégekre is. A helyi vállalkozásokkal összefogva pedig olyan csomagok kialakítására törekszenek, amelyek messzebbről is Makóra csábítják a látogatókat. A Maros-part, az ott kialakított kalandpark, az országosan is egyedülálló – most épülő – lombkoronasétány, és Makovecz Imre egyedi hangulatú épületei tartalmas kikapcsolódást kínálnak a vendégeknek – sorolta.

Fiatal, dinamikus

Az új igazgatót, Nagy Nándort Buzás Péter polgármester úgy mutatta be: fiatal, dinamikus szakember, aki az önkormányzati Kommunális Nonprofit Kft. élén már bizonyított. Az ügyvezető igazgató azt mondta, az elkövetkező egy-másfél hónap az elemzésé. Idén minden bizonnyal még veszteséges lesz a Hagymatikum, de jövőre már nem lehet. Elbocsátásokat nem tervez. Úgy gondolja, hogy az idegenforgalomban érdekelt vállalkozókkal összefogva, az értékesítésre és a marketingre koncentrálva lehet majd eredményt elérni. Nagy Nándor egyébként úgy lett a Hagymatikum első embere, hogy közben a sokrétű feladatokat ellátó – többek közt a piacot, a gyepmesteri telepet, a Maros-parti strandot és a központi konyhát is üzemeltető – Kommunkális Nonprofit Kft. vezetője is marad. Kérdésünkre, hogy ennyi munkát hogyan tud majd egyszerre ellátni, azt mondta: a kft-nél már összeállt egy jól működő vezetői csapat, így nyugodtan koncentrálhatja erőit a Hagymatikumra.

A januárban átadott, Makovecz Imre tervezte Hagymatikum a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája. Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy 4 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. A 12 ezer négyzetméter alapterületű, 800 négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumban működik az ország egyik legnagyobb szaunarészlege is.

Az Állami Számvevőszékhez fordul a Fidesz, kérve, vizsgálják ki, célszerűen és szabályosan zajlott-e a makói fürdőberuházás előkészítése és az intézmény üzemeltetése – közölte Mágori Józsefné (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője.

A politikus a képviselő-testület fideszes tagjaival közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, ki kell derülnie, kit terhel a felelősség a makói fürdő üzemeltetése során kialakult helyzetért.

Mágori Józsefné felidézte: a beruházás előkészítése során felkért szakértők tanulmányai szerint a Hagymatikum éves szinten 500-600 ezer vendéget vonz majd, és a bevétel a működési költségek mellett elegendő lesz az építkezéshez felvett hitel kamatainak fedezésére is.

Az országgyűlési képviselő szerint már a belépőárak és a nyitva tartás kihirdetésekor nyilvánvaló volt, hogy a vágyott látogatószám nem lesz elérhető. A Dél-Alföldön öt-hat nagy fürdő működik elérhető közelségben, és az árak mindenütt lényegesen alacsonyabbak, mint a Hagymatikumban, ráadásul ez hétköznaponként csak déltől fogad vendégeket.

Nagy Nándor. Fotó: Szabó Imre
Nagy Nándor. Fotó: Szabó Imre
Mágori Józsefné kifejtette, a Makovecz Imre által tervezett tucatnyi organikus stílusú épület – köztük a fürdő – hatalmas értéket jelent Makó számára, az azonban, hogy ez mikorra válik valóban tömegeket vonzó turisztikai látványossággá, csak hosszú távon derül ki.

* * *

Kovacsics lelkiismerete nyugodt

Nem érzi személyes kudarcának Kovacsics Imre, a Hagymatikum volt cégvezetője, hogy közös megegyezéssel távozna kell tisztségéből, mert a szeptemberben bevezetett, elbocsátásokkal és a nyitvatartás szűkítésével járó racionalizálás ellenére is veszteséges a makói fürdő. Lapunknak azt mondta, amíg az emberek zsebében nem lesz több pénz, nem várható nyereség. Az egész ágazat küzd ezzel a problémával, de a Hagymatikum helyzete különösen nehéz: mivel Makó még alig fürdővárosként kevés szálláshellyel rendelkezik, külföldi vendégekre is kevéssé számíthat. A lelkiismerete nyugodt, minden tőle telhetőt megtett és jó szívvel gondol Makóra, a makóiakra, azért pedig különösen hálás, hogy a tervezés időszakában együtt dolgozhatott Makovecz Imrével.

* * *

ÁSZ: folyamatban a szabályszerűségi ellenőrzés, de indokolt esetben módosítható az

Indokolt esetben módosítható a szervezet ellenőrzési terve – reagált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) arra, hogy a körzet fideszes országgyűlési képviselője a makói Hagymatikum fürdő ügyével kapcsolatos vizsgálatra akarja kérni a szervezetet. Az ÁSZ fontos feladatának tartja az önkormányzatok folyamatos ellenőrzését, Makó vagyongazdálkodásának „szabályszerűségi ellenőrzése" folyamatban van – közölte a szervezet.

Olvasóink írták

101 hozzászólás
 • 101. judy73 2012. október 28. 13:00
  „Hagyma-girl, teljesen igazad van! Szerintem Mónikát kellene ügyvezetőnek rakni,hiszen Nagy N. már állást keres!
  Mónika mindenhez ért,lehetne akár polgármester is!”
 • 100. látogató01 2012. október 27. 13:47
  „Hagyma-girl!

  A hozzászólásaidban az a "szép", hogy teljesen igazak! Ami a családfát illeti!
  A fürdővezetés egy szép nagy "mindenki volt, van mindenkivel" család! Lehet a bekerülés feltétele is ezen múlik....!!!

  Erre lehet valaki vállat von, de azért mégis csak gusztustalan...!!!!!”
 • 99. hagyma-girl 2012. október 27. 08:48
  „Cillit_bang - Bocsánat,hogy nem követtem a Hagymatikum belső jogrendszerét,és így nem feküdtem le egyik felettesemmel se!Szerintem ez becsülendő,és nem fordítva,az én értékrendem szerint!Ezen gondolkodj el!!! Látom neked van és mindig lesz munkát,mert sokat "térdepelsz"!!! De ez meg legyen a te bajod!!!! Bennem legalább van tartás (meg az 50 elbocsájtott dolgozóban) nem úgy mint sok emberben....,az a baj,hogy ide jutottunk,hogy csak így lehet érvényesülni,nem a végzettség és a tudás számít!!!!!”
 • 98. Francois 2012. október 24. 19:31
  „97. Cillit_bang 2012.10.24. 19:19
  Arról már lekésett Petyus, mint sok másról! :) :D”
 • 97. Cillit_bang 2012. október 24. 19:19
  „Persze! Én nem írtam olyat, hogy ezt Ti nem mondhatjátok vagy írhatjátok! Senki nem mondta!
  Az ötleted jó! Elképzelem ahogy a kedvesedre rámászik B.P.!!! Első éjszaka jogán!”
 • 96. Francois 2012. október 24. 18:58
  „95. Cillit_bang 2012.10.24. 18:22
  Hélló, Hélló, szólás szabadság van, én meg azért kíváncsi vagyok ki kivel van! Ez ugye nem bűn! Ez egy régi hagyománytisztelő elvtársi szokás! Ha jól vissza nézzük Makói vezető, vagy jó helyen levő már nyugdíjas hölgyeket, apámtól tudom" Isten nyugasztaljjjjja" hogy futottak karriert ezek a hölgyek! Párt gyűlések után sokat sokat térdepeltek! :) Igaz mind vezető beosztásban, vagy semmit tevő állásból ment nyugdíjba! :) Itt a fürdőben semmi erkölcstelen nem történt, csak hagyomány tisztelet! Becsülendő dolog! :) Én még Makón az első éjszaka jogát vezetném be! :)”
 • 95. Cillit_bang 2012. október 24. 18:22
  „Látom . milyen okos gondolatokkal szórakoztatják itt magukat! Ez is bizonyítja, hogy kár volt megszüntetni az OPNI-t!
  A "hagyma-girl", ha ott is dolgozott(??) a fürdőben, senki sem csodálkozik azon, hogy ki<moderálva>ták,mert biztos akkor is oda <moderálva>t, ahonnan enni kapott! Ezt sehol sem díjazzák a világban, az országban és már Makón sem!
  Ha pedig még "véletlenül" a neve is kitudódik, akkor a környékbe sem kap munkát! De ez (is) legyen az Ő baja! Ha így jól érzik magukat! :)”
 • 94. judy73 2012. október 24. 17:21
  „Hoppá-hoppá! Új gazdasági igazgató kerestetik! Nem azt ígérte Nagy N., hogy nem lesznek elbocsátások???
  De Mónika marad?? Tudhat valamit, vagy csak azért, mert közelebbről is már megismerte:)))? Már ilyenről is lehet hallani:)))!Makó új nyerő párosa! Mindent a célért!”
 • 93. Francois 2012. október 24. 16:24
  „91. hagyma-girl 2012.10.24. 13:05
  Á ezek csak hagyománytisztelők. Lehet azt hitték kupinak készült! :) Lehet kupiként jobban is üzemelne! :) "eleve masszőrnek vettek fel" akkor csak a dolgát végezte, no para!”
 • 92. hagyma-girl 2012. október 24. 13:08
  „Én gondoltam,megkörnyékezem Mónikát,hátha van benne egy kis hajlam.... :) és feljebb jutok,vagy legalább is maradok!!!! :D”
 • 91. hagyma-girl 2012. október 24. 13:05
  „Francois
  Hát,lássuk!!! R.Mónika Kovacsics sofőrjével volt együtt,talán Kovacsicssal is úgy került oda,Noémi Mónika barátnője,hát berakta,majd Kovacsics összejött a gyógyászati igazgatóval akit eleve masszőrnek vettek fel,de így igazgatói posztot kapott,majd Mónika volt kedvese (elvileg 3 évig voltak 1ütt) szólt,hogy kellene neki munka,így Őt berakta műszaki igazgatónak,de ez a legény összejött a gyógyászati igazgatóval,ezért Kovacsics-ot dobta,de Józsikának így ki kellett költöznie a fürdőből mert hát ott lakott,ami szabálytalan,de ezt megjegyeztem csak!!! :) Azóta meg ki-ki-vel van!!!!????? :D Na,rakd össze a családfát,de szerintem nem tudod befejezni.... :)”
 • 90. Francois 2012. október 23. 16:07
  „Van egy alternatívám, mivel mi Makóiak nyakába csinálta Petyus a nagy tartozást, ezért havonta sorsoljunk egy Makói lakost az igazgatói székbe! Ennyi jár nekünk is! Több szem többet lát! :)88. hagyma-girl 2012.10.23. 13:13 Csak úgy körvonalakban, ha lehet! Akár privibe is! Face! :) :D”
 • 89. Cillit_bang 2012. október 23. 14:18
  „Azért jó olvasni a kommenteket,mert lehet látni a zt, hogy sokan még a fürdő közelében sem voltak, nemhogy bent!
  PL: Irass ki makóiként 15 gyógyászati kezelést! Ebből felét a tb, állja, a másik felét a makói önkormányzat!Tehát ingyen van a helyieknek 15 kezelés! Ha végeztél egy kezeléssel, akkor beballagsz a fürdőbe és addig vagy ameddig akarsz, tehát ingyen!!!!! Ez azt jelenti, hogy a 15 kezelést félévente veheted igénybe, 30 alkalommal INGYEN vagy a fürdőben makóiként!! Ilyen az országban, sőt a világon nincs! Lehet hőbörögni! Csak egy a baj, hogy Makó (sajnos) olyan sötét hely (mert sötét emberek lakják), hogy a postagalamb Klárafalvánál átadja a levelet a denevérnek!
  Amúgy a világ pénzét el lehet költeni marketingre, egy új fürdőbe, amit a legrosszabbkor adtak át, pedig a szakemberek májust javasolták!- nem tud tömegeket megmozgatni!!
  3-4 csillagos szállodák nélkül pedig abszolút nem megy!
  Most is ez a marketing-duma, megint 100 milla??? Az óvodákra iskolákra semmi???? Fél év múlva visszatérünk rá oké???Remélem a jegyzőasszony is megnyilatkozik terveiről!!!!!!”
 • 88. hagyma-girl 2012. október 23. 13:13
  „Francois!!!! Ha én most a Családfát leírnám...!!!! :) Elég durva,sajnos!!!!! :(”
 • 87. Qllancs 2012. október 23. 10:38
  „Tegnap hallottam egy hírdetést !
  Egy /nem makói / Panzió hírdette magát. Ha 2 éjszakát ott tölt --pl. 1 db családi belépőt kap ajándékba a városi fürdőbe !
  REKLÁM !!!!! nem elég 1 x a kisfilmet lejátszani !! hetente, TVkben, főmüsor időben !!!Meg pl.ingyen jegyet felajánlani pl. NAPLÓ, Aktív ..c, műsoroknak . V. vetélkedők győztesei ...ingyen belépőt kap. stb.......
  REKLÁM !!!!!!”
 • 86. mackósajt 2012. október 23. 08:26
  „Strand fürdővé akarták egész nyáron ráerőszakolni az emberekre a Hagymatikumot holott ez egy gyógyfürdő! Amióta megnyílt semmi olyan reklámot, vagy akciót nem láttam,ami ezt a funkciót emelte volna ki. Minden belépőhöz adtam volna 1 db ingyen kezelést (amit a vendég választ). Ha megismerték volna a vendégek,hogy milyen a gyógyiszap kezelés, vagy éppen a masszázs stb. akkor télen is jönnének,akik nyáron, mivel gyógyulni, regenerálódni vágynak és nem elsősorban strandolni.”
 • 85. anyafialánya 2012. október 23. 06:34
  „Ott a pont 84.cindinél!
  Folyamatosan kellene nagyon ütős markentinggel a terméket,jelen esetben a fürdőt a piacon ELADNI !!!
  Lásd: valamennyi ,már hosszú ideje bejáratott fürdő - Hajdúszoboszló,Gyula,Sárvár ,Mórahalom stb. hosszú hétvége előtt mind hirdet országos csatornákon,nem lehet ülni a fenekünkön.
  S aztán ,ami nagyon fontos: Ha már egyszer idejött a vendég,olyan szolgáltatást,kiszolgálást kapjon,hogy vissza is jöjjön!!!Ehhez kell a minőségi szolgáltatás mellé a kedves mosoly,az előzékenység,a "minden kívánságát lesem a vendégnek" magatartás.Sok sikert Nándi,mert mindezt, csak állandó,folyamatos jelenléttel tudod elérni,tudod "a jó gazda szeme hízlalja a jószágot"! Az eddigi feladatokból le kellene adnod,ha ezt teljes erőbedobással szeretnéd csinálni!”
 • 84. cindi 2012. október 22. 20:27
  „Fürdőt üzemeltetni és ugyanazt reklámozni az két külön dolog. Nándor meg fog birkózni az üzemeltetéssel,amit lehet optimalizál,viszont profi szemléletű marketinges kell,aki nem a s.ggén ül,hanem hajtja a lehetőségeket,hogy eladja a fürdőt.”
 • 83. patito 2012. október 21. 19:36
  „http://www.hagymatikum.hu/arlista.html
  Össze lehet hasonlítani az árakat!”
 • 82. Francois 2012. október 21. 19:16
  „Nándi, ha nagy lesz a gáz vagy amit rád akarnak varrni, találtam már Móldávokat akik elviszik a balhét! :) :D No para! :D”
101 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palya Beának kislánya született

Kislánynak adott életet a makói születésű Palya Bea. Tovább olvasom