Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Nagycsaládosok összefogása Makón

Vajdasági és kárpátaljai segélyszervezetekkel fogott össze a makói szegény nagycsaládosokat segítő szövetség. A cél egy munkahelyteremtő pályázat beadása: zöldség- és hagymapucolást próbálnak szervezni, így segítenének a súlyos anyagi problémákkal küzdő családoknak.
Több mint harminc három, de leginkább ennél is több gyermeket nevelő makói családdal tartja szorosan a kapcsolatot a Veszélyeztetettek és Hátrányos Helyzetűek Országos Szövetségének elnöke, Gesztesi László, aki a városi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot is vezeti. Bár nem jellemző, hogy szaporodna a sok gyermeket vállaló famíliák száma, szociális helyzetük mégis egyre rosszabb.

– A legtöbb családban legalább az egyik, de sok esetben mindkét szülő legfeljebb alkalmi munkához jut – mondja Gesztesi. – Ezért van a rendkívüli szegénység, hiszen a jövedelem jó, ha az alapvető élelmiszerre, ruházatra elegendő, legtöbbször a rezsiköltséget már nem is fedezi. Nem ritka, hogy a családok adósságrendezésének ügyében kell segédkeznem. Persze, sokféle jogcímen kérhető segély és támogatás, de hiszem, hogy nem ez, hanem a biztos álláslehetőség jelentené a megoldást.

A nagycsaládos szülők jelentős része nem rendelkezik piacképes végzettséggel, eddig a mezőgazdaságban dolgoztak, ám ebben az ágazatban is egyre kisebb az igény a kétkezi munkásokra, gyökérmosókra, hagymapucolókra. A szövetséghez kötődő családokban átlagosan öt gyermeket nevelnek a szülők, de nem ritka a hét-nyolc utód sem, a „rekorder", pedig egy kilenc gyermekről gondoskodó família. Az elnök szerint a sokgyermekesek között közel egyforma arányban akadnak cigányok és magyarok, nem jellemző a kisebbség túlsúlya.

– Több, hasonló feladatot vállaló szervezet vezetőjével együtt úgy gondoljuk, megoldást találhatunk erre a súlyos problémára. Nemzetközi együttműködést hoztunk létre vajdasági és kárpát-ukrajnai szervezetekkel, ennek jegyében egy munkahelyteremtő pályázat beadását tervezzük. Szeretnénk, ha a helyben jellemző termelési ágra, a zöldségtermesztésre, szűkebben a gyökér- és a hagymapucolásra, feldolgozásra alapozhatnánk a tevékenységünket – mondta Gesztesi. Az együttműködés más közös tervek megvalósításában is hasznos lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üldözés

Embercsempészet, testi sértés és lopás miatt körözték a magyar hatóságok azt az öt román… Tovább olvasom