Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Nagyéri jószágvita: kinek a méhe szúrt?

Nagyér - Hatósági eljárást kezdeményeztek a nagyéri Szabóék, miután a szomszédban tartott méhek rendszeresen megszúrják őket. Pedig már a kert művelésével is felhagytak, beültették a portát akác- és szilfákkal. A méhek tulajdonosa kordont emelt a kaptárak mellé, és nem szeretne háborúságot, de szerinte nincs bizonyíték arra, hogy az ő méhei szúrtak.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Mi 33 éve élünk ezen a portán. Amikor ők 9 éve ideköltöztek, nem volt semmi gondunk velük, még áramot is vittek tőlünk – mondja Szabó Árpádné. – A kaptárok 5 évvel ezelőtt kerültek ide, a szomszéd bácsi portájára, aki megengedte nekik, hogy ide rakják a méheket. Mi műveltük a kertünket, de attól kezdve nem volt nyugtunk, a férjemet is, engem is minden nyáron többször megszúrnak. Nem tudtam addig, hogy allergiás vagyok a méhre, de legutóbb egészen befulladtam. Ha megszúr, kalciumos pezsgőtablettát kell inni, és egészen bedagad a fullánk nyoma. Igaz, építették azt a palánkot, de nem a kertünk felé. Így most is ugyanarra, ugyanabban a magasságban repülnek a méhek.

A telekhatáron nincs semmilyen kerítés. – Itt nemigen kellett keríteni eddig, csak a jószágok udvarát. Régen az volt a szokás, hogy az összes itteni kertet egyben szántották, és utólag mindenki elszámolt a traktorossal. A mezsgye se gazosodott el, és nem kellett ásogatni. Ebből a szomszédok között sohasem volt vita – mondja Szabóné. – Sajnos ma már egyre kevesebben művelik a kertjüket, nem is járnak ki, így itt csak minket zavarnak a méhek, és az, hogy az ő libáik, tyúkjaik szabadon járnak-kelnek a portákon.

Szabóék odáig jutottak, hogy fölhagytak a növénytermesztéssel, belütették szil- és akácfacsemetével a kertet. De hát az akácot szereti a méh – szúrom közbe. – Igaz, de ezeket a csemetéket úgy kaptuk. Egy keresetből nincs nagy mozgásterünk, és a gyümölcsfára is jönnek virágzáskor – teszi hozzá az asszony. – Mondta a jegyző, hogy menjünk a bíróságra, de én nem akarok. Csak a kertembe szeretnék kimenni, amikor nekem jólesik.

Szabó Árpádné a kaptárakkal. Azért ültették be fával a kertet, mert nem tudták rendesen művelni a méhektől. Fotó: Karnok Csaba
Szabó Árpádné a kaptárakkal. Azért ültették be fával a kertet, mert nem tudták rendesen művelni a méhektől.
Fotó: Karnok Csaba

A méhek tulajdonosa, Sonkolyos Károly pedig csak gazdálkodni szeretne. 61 évesen, rokkantnyugdíjasként a méhekből, jószágokból szerez a család kiegészítő jövedelmet. Házuk mellett, amely nem messzire van a kaptáraktól, kinn legelnek a libák, kacsák, a kertek végén vezető útnál – amely nem hivatalos út, mégis mindenki arra jár – több figyelmeztető táblát is kirakott: „Vigyázat, méhek!" – Nem szeretnék én haragban lenni senkivel, úgyis elég nyomorult ez az élet. A palánkot pedig azért emeltem arról, hogy ne az épület felé repüljenek a méhek – magyarázza Károly. – Harminc családunk van, és kora tavasztól viszem őket legelőre, így többet vagyok velük úton, mint itthon. Mi bizonyítja, hogy az én méheim szúrták meg őket? Itt van tőlünk 1 kilométerre a nagyéri sertéstelep, ami elég büdös tud lenni néha. Most ha bejelentem a községházán, bezárják?

Sonkolyos Károly felesége különösnek tartja, hogy Szabóék csak egy éve panaszkodnak a méhekre. – Akkor fordult elő, hogy a mi kotlósunk alól elhordta valami a csibéket. Az ő macskájuk volt, és én ezt szóvá tettem – mondta Sonkolyosné. – Most már olyankor is beszólnak a hivatalba a méheink miatt, amikor igazoltan odavan velük a férjem.
Szabóék birtokvédelemre vonatkozó bejelentését vizsgálja a nagyéri polgármesteri hivatal. Az eljárás még zajlik, de mint az önkormányzatnál megtudtuk, a kaptárak a telekhatártól előírt távolságon túl állnak, és végső soron kordon is van.

A háztáji állattartást a kormány szorgalmazza. Az ezzel kapcsolatos helyi rendeleteket eltörölték, új törvényt hoztak, amely minden részletet szigorúan szabályoz. Ezt be lehet tartatni. Csakhogy a méheknek és a vadászó macskáknak nem lehet megszabni, merre menjenek – és a szomszédoknak sem lehet előírni, hogy legyenek tekintettel egymásra.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. IgazságosÁdám 2013. október 15. 17:01
  „Kedves Mike3.! Ne a "mama" költözzön máshova!! És nem tudom mióta a szimpatikusság dönt arról hogy valaki igazat mond-e vagy sem.?! MI jogon nyanyáz le mást?? És felvilágosítom ezúttal hogy nem csak az " intézkedő nyugdíjas nyanyákat" támadják ezek az úgy mond aranyos jószágok... már pedig szerintem sok esetben veszélyesek! És a másik a dolog amit nem értek..! KEDVES GAZA ÚR miért nem fordítja maga felé a kaptárt csípjék öt meg a méhek ne szegény asztmás asszonyt.!!”
 • 20. Mike3 2013. október 15. 15:39
  „4 Csonakos: Ez egy kiváló hozzáállás. Nekem is hasonló tapasztalatom van a méhekkel (akik mellesleg nagyon nagy veszélyben vannak). Szerintem a méhek csak az intézkedő nyugdíjas nyanyákat támadják meg.
  Láttam már én is csapról inni méhecskét, nagyon aranyos volt :)”
 • 19. Mike3 2013. október 15. 15:36
  „-Az előírásoknak megfelel a méhészet
  -A méhek cukik és hasznosak
  -Az őket tartó bácsi méhecskének hívta őket, vagyis szereti a csapatot. Ez is szimpatikus
  -A hölgy viszont nem volt szimpatikus a riportban. Állítólag allergiás a csípésre és már sokszor megcsípték. Nem mutatott be egy zárójelenést sem
  --------------
  -Mama költözzön máshova

  Ez meg :DDD
  "Szabóék odáig jutottak, hogy fölhagytak a növénytermesztéssel, belütették szil- és akácfacsemetével a kertet. De hát az akácot szereti a méh - szúrom közbe. - Igaz, de ezeket a csemetéket úgy kaptuk. "”
 • 18. Vazeratti 2013. október 15. 08:52
  „#14, szerintem nem egyre gondolunk! :) Egyébként, hogy ne csak poénkodjunk, hanem műveljük a népet: a méhek (a mézgyűjtő fajták és nem a nőiek) szúrnak, a darazsak szúrnak + harapnak?”
 • 17. qrumpli 2013. október 15. 07:05
  „Köszönöm a tanácsot és csodát láttam.
  A méheket az ecetes viz nem igazán izgatta .
  Darázscsapdát is raktam ki részeredménnyel.
  Probálkoztam meszes rézgálicoldattal az sem hatásos.
  A többi pedig megöli öket akkor pedig a fákat is megölöm.(illetve a termést)”
 • 16. csonakos 2013. október 15. 05:58
  „13. IgazságosÁdám 2013.10.14. 20:36
  Tévedés! A kerítés megoldja! A méheket arra "kényszeríti", hogy emelkedjenek és ott is maradnak míg a legelőre nem érnek! A méhek csak hobbiból nem csípnek! Azért tenni is kell valamit!”
 • 15. csonakos 2013. október 15. 05:56
  „12. qrumpli 2013.10.14. 20:20
  Van védekezés méreg nélkül is! Gyenge ecetes vízzel kell a lugast megpermetezni és láss csodát a méhek elkerülik! A darazsak nem de nekik lehet csapdát állítani egyszerű petpalackból és sörböl a lényeg egy kis ecetet kell beletenni, hogy a méhecskék elkerüljék! Ilyen egyszerű! Meglepő mennyi darazsat gyüjt össze egy ilyen csapda!”
 • 14. IgazságosÁdám 2013. október 14. 20:49
  „Kedves Vazeratti! Szeretném ezúton közölni önnel hogy a méhek szúrnak mivel kiszakad a fullánkjuk és bennünk marad! Mielőtt leszolna mást tanuljon egy kis biológiát!! :P”
 • 13. IgazságosÁdám 2013. október 14. 20:36
  „Én teljes mértékben egyetértek Szabónéval! Azt nyilatkozta a méhész hogy nem lehet dűlőre jutni Szabónéval pedig nem tudom mit szólna hozzá ha az unokáit/ gyermekeit vagy őt magát csípnék össze a méhek! Én megértek mást is hogy azt mondja hogy ő is méhészet vagy ilyesfajta dolog mellett él és azt nyilatkozza hogy őt nem csípik össze de attól mást miért ne csípnének?? Ha logikusan végig gondoljuk a dolgot egy vacak kis " kerítés" nem old meg semmit ebben a helyzetben!”
 • 12. qrumpli 2013. október 14. 20:20
  „Ami azt illeti a méhészek szerintem nagyon okos emberek .
  Szomszédomban is van nehány család méhecske.
  Érdekes módon mikor érik a szőlő bizony semmi módszer nem segít hogy ne nállam gyüjtsék az alapanyagot
  Nem tévedés nem darazsak méhek.
  Egyetlen módszer van ellene a balta.
  Na nem a méhek ellen ,hanem a szölőlugas ellen,
  Ennyit a békés egymás mellett élésről.
  Ha méreggel lepermetezném elöször is megbüntetnek másodszor meg hasznavehetetlené válik a szőlö.
  Viszont sok esetben ezek a dolgok a méhészt nem érdeklik.
  A kapzsiság sokszor kifizetődőbb.”
 • 11. queenmargareth1 2013. október 14. 19:31
  „6. dondongó 2013.10.14. 12:21 én is így értelmeztem és hidd el, érezhetsz szúró érzést a méhben.”
 • 10. pachakuti 2013. október 14. 17:18
  „Nyugdíjasként a legjobb befektetés az akáctelepítés.
  A vessző ingyen van, csak le kell szúrni, a növény szép, kapálni,, metszeni, szüretelni sem kell, permetezést nem igényel, sőt még az aljnövényzet is sűrű tüskés gallyakból nő összefüggően.
  Ilyenkor sajnálom igazán, hogy nem értek a gazdálkodáshoz, sőt kertem sincs.”
 • 9. Francois 2013. október 14. 16:55
  „Nekem ha méheim lennének, meggyűrűzném őket mint a galambokat , így beazonosíthatók lennének! :)”
 • 8. Vazeratti 2013. október 14. 15:15
  „#6 <moderálva> vagy, ezen szakadtam! Amúgy a Teeth óta lehet tudni, hogy az nem szúr, hanem harap, te kis <moderálva>! :D”
 • 7. jagoda194 2013. október 14. 12:39
  „Bökényből az én méheim repültek oda szúrkálni.”
 • 6. dondongó 2013. október 14. 12:21
  „Először a cím szürreálisnak tűnt, ugyanis a hölgyek testrészére gondoltam. Hogy már szúrni is tud... :-)”
 • 5. vip007 2013. október 14. 11:49
  „Biztos, ami biztos, ültethetett volna még esetleg egy-két virágot,meg más növényt, hogy tavasztól őszig virágos legyen az a kert. A méhek tudtommal 4-5 km-re is elmennek a kaptárból. "A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos." Einsteinnek igaza volt.”
 • 4. csonakos 2013. október 14. 11:27
  „Valami nem stimmel ezzel a dologgal! Míg a kotlós alol nem tüntek el a csibék nem voltak szurkálósak a méhecskék! Érdekes egy végkifejlet! Nem messzi tőlünk van egy méhész aki egy pár kaptárnyi méhecskét tart! A szabályokat betartva kétméteres fal van a kaptárak mögött, hogy a méheknek emelkedniük keljen ha kirepülnek a tekéről. Hozzánk járna inni nyáron a nagy melegben a madáritatókra és a "csapról is isznak" a kertben. Még egyszer sem csíptek meg egyikünket sem! Nem azt mondom, hogy soha nem is fognak de ez már évek óta így van. Gombázás közben egy erdőben most ősszel telepített kaptárokra bukkantunk. Nem volt vizük de föltöltöttük mert volt odakészítve - csak a gazda még nem jött - és az idegen méhek se bántottak bennünket! Később a gazda is megjött és köszönte a "segítséget". Finom mézet is vettünk tőle mert a kocsijában volt néhány macinyi! lehet a méhek éreznek valami ellenszenvet a családdal szemben? Nem hinném! Inkább a régi mondás jut eszembe, rossz szomszédság ...”
 • 3. qwensy04 2013. október 14. 11:03
  „Engem is nagyon zavarna a dolog, de azt ne felejtsük el, hogy a törvény 4 méter védőtávolságot ír elő, ezért teljesen megfelel a jelenlegi szabályoknak a dolog.
  Javaslatot kell tenni a jogszabály változtatására a fent leírtak alapján.”
 • 2. Roland1000 2013. október 14. 09:53
  „Azért nem lehet kellemes, ha az ember lánya, fia nem mehet ki a kertjébe, mert jó nagyokat csípnek a sejhajába. Ha valaki allergiás, akkor ebbe bele is halhat.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti bál Makón

Vidám szüreti bált tartott nemrégiben a makói Civil Házban a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Közhasznú Egyesülete, azaz a Menyuke. Tovább olvasom