Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nagylak csak a statisztikákban a bűn fellegvára

Nagylak - Furcsa képet mutatnak a hivatalos bűnözési statisztikák Nagylakról. Amikor arról készül kimutatás, hogy az egyes településeken milyen mértékű a szabálysértések és a bűncselekmények száma a határmenti, kis falu vezető helyen szerepel. Pedig évente néhány kisebb lopásnál nagyobb szabálysértés nem történik. Akkor mégis hogyan lehetséges ez?
- Évente 2-3 tyúklopás mértékű eseménynél nagyobb mértékű szabálysértés vagy bűncselekmény nem történik a faluban. Tiszta, vendégszerető település vagyunk. Összetartó és vendégszerető közösséggel és nagyon jó közbiztonsággal - állatja Gyarmati András nagylaki polgármester.

A központi statisztikák szerint azonban - ami a közbiztonságot illeti - ez nem így van. Tavaly például összesen közel 2500 szabálysértés és bűncselekmény történt a településen. Ezt igazolja a papírforma. Akkor kinél az igazság? – kérdezhetnénk.

Furcsa képet mutatnak a hivatalos bűnözési statisztikák Nagylakról.
Furcsa képet mutatnak a hivatalos bűnözési statisztikák Nagylakról.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Valójában mindkét adat helyes, azonban Nagylakra nézve megtévesztő. A statisztikák elkészítésekor ugyanis - közigazgatási szempontból érthetően - egy kalap alá veszik a Nagylakon és a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltségen elkövetett bűncselekményeket és szabálysértéseket. Vagyis, ha valaki a határon követ el valamilyen törvénybe ütköző dolgot, az bizony a bűnözési statisztikákban a település neve mellé kerül.

Így történt, hogy öt évvel ezelőtt Nagylak lett a megye legbűnösebb települése. A település határain belül elkövetett bűncselekmények és szabálysértések száma a tavalyi, 2500-as értékhez képes valójában mindössze egy ezrelék körül mozog. A határközeliségnek pozitív hozadéka is van: naponta 150 rendőr 15 polgári védelmis járőrözik a környéken és a faluban.

Sokan az országon keresztül a nagylaki határig viszik a "szennyesüket", ami az átléptetéskor derül ki. A nagylaki bűnözési adatok rossz hírét viszi a településnek, hiszen azok a befektetők és vállalkozók, akik fantáziát láthatnak abban, hogy a faluban vásároljanak vagy béreljenek telephelyet, szörnyülködnek a rémisztő adatok láttán.

Potenciális befektetőkből pedig egyre több akadhat. Az M43-as autópálya két éve készült el. A sztráda Makón ér véget. A nagylaki határátkelőig egy 30 kilométeres szakaszon továbbra is a 43-as úton közlekednek a kamionok.

Azért érdekes éppen most ez a téma, mert az M43-as sztráda folytatása a határig 2014 végére készülhet el és a romániai oldalon szintén autópályát építenek a magyar határig. A két út éppen a nagylaki átkelőnél fog összeforrni. A sztrádák építésében dolgozó vállalkozók most keresik a lehetőséget arra, hogy megfelelő telephelyet vagy éppen a szállításhoz szükséges útvonalat találjanak maguknak. Logisztikai, takarékossági és számos egyéb szempontból befektetőként igencsak vonzó lehetőségek rejlenek a Nagylakkal való együttműködésben. Ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal a ténnyel, amit a polgármester hangsúlyoz: Nagylak biztonságos, vendégszerető település.

Olvasóink írták

 • 6. szentmiki 2013. április 03. 14:11
  „5. Egyolvasó, Ebben az újságban is sokszor írtak már erről, aki pedig rendszeresen jár rajta, (mint én), sajnos nap mint nap tapasztalja is. A híd környéke egyszerűen elképesztő, ott lassan fel kell bontani és megcsinálni az egészet rendesen, alapoknál kezdve! De az ötöst is rögtön felkellet újítani az átadás után, és azóta folyamatosan. Volt, hogy negyven percet araszoltunk a pályán, azután a pihenőnél megállítottak a kpmesek és autópályások gépjármű és matrica ellenőrzésre. Amikor szóvá tettem, hogy vissza kellene adni a pénzt mert a régi ötösön most érnék Szegedre innen Ócsa alól pedig még tépni kell, csak kinevettek és mondták, mehetek, minden rendben.”
 • 5. Egyolvasó 2013. április 03. 06:57
  „3. szentmiki 2013.04.02. 12:08

  "...Bár az egész pálya is ritka hitványra sikeredett!..."
  Miért nem jelezted pl.: a sajtó felé, hogy milyen minőségben készül az M43-as?
  Ha kialakul egy olyan úthiba ami emberéleteket követel, ki lesz a felelős?”
 • 4. 80sFan 2013. április 02. 20:12
  „És ezen miért is nem csodálkozom?”
 • 3. szentmiki 2013. április 02. 12:08
  „2. 80sFan, Csak megmutattam, mert dolgoztam az M43-on, és az ottaniak mindenre jók, csak erre nem. Bár az egész pálya is ritka hitványra sikeredett!”
 • 2. 80sFan 2013. április 02. 10:49
  „#2.: Van itt is, ha nem is ilyen nagy és szép.”
 • 1. szentmiki 2013. április 02. 09:53
  „Remélem ilyen lesz a mi autópályánkon is! http://eztnezdmeg.com/vadatjaro-a-holland-autopalya-felett/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai botrány a makói szemétügy

A külföldi tulajdonú cégekkel együtt a velük szerződött önkormányzatokat – például Makót – is nehéz helyzetbe hozta az új hulladéktörvény. Tovább olvasom