Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Nagylak: nem a magyar határőr ˝kalapozott˝

Nagylak - Nem igazolja a magyar határőrökkel kapcsolatos korrupcióvádat a nagylaki térfigyelő kamera felvétele. Az látszik rajta, hogy az átkelőhelyen, ellenőrzéskor a román határőr vett át valamit a Londonba tartó román busz sofőrjétől. A Nemzeti Védelmi Szolgálat elküldte a filmet a román társhatóságnak.
Két magyar hatóság is nyomoz, mert a brit Mail On Sunday című lap január 4-én azt állította, csúszópénzt gyűjtöttek a Bukarestből Londonba tartó román munkásbusz utasai a magyar határőr számára. A lap az utasokra és a busz sofőrjére hivatkozva írta, a magyar határőrök rendszeresen ezt művelik.

A cikk állításaival a hazai sajtó is foglalkozott, kiderült, hogy a busz a nagylaki átkelőhelyen lépett be Magyarországra. Január 6-án vizsgálni kezdte az ügyet az egyenruhás korrupció kiszűrésére szakosodott Nemzeti Védelmi Szolgálat. A rendőrség feljelentése alapján pedig a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya január 10-én vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Nagylaki átkelő madártávlatból. A kamera közelebb volt a történésekhez.
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Az eset több kérdést is felvet. Így azt, hogyan fordulhat elő ilyen egy bekamerázott átkelőhelyen, és hogyan szedhetnek csúszópénzt a magyar határőrök, ha 2007 decembere óta ezen az átkelőn együtt ellenőriznek román kollégáikkal.

A Népszabadság most megszólaltatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat illetékes igazgatóját, Szabó Jenőt, aki azt mondta, a kérdéses busz és egy másik román jármű sofőrjeit és egy utast kihallgattak. Mind azt állították, nem adtak kenőpénzt senkinek. A térfigyelő kamera felvételét nagyítva és kockáról kockára elemezve azt látták, a magyar határőr 5-6 percig ellenőrzött a buszban, román kollégája ennél valamivel tovább. A román sofőr valamit átadott a román határőrnek, aki ezek után a busz ablakából elvette a sapkáját, és beletette, amit a sofőrtől kapott. Az NVSZ a vizsgálat anyagát és a térfigyelő kamerák felvételeit január 17-én átadta a román társhatóságnak.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya ettől függetlenül folytatja a saját nyomozását – tájékoztatott érdeklődésünkre Nagy Andrea szóvivő. E vizsgálat befejezésének határideje március tizedike.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évszázad puskával a kézben

Rangos állami kitüntetéssel ismerték el nemrégiben az egykori makói vadászmester, Ornyik Imre eddigi fél évszázados tevékenységét. Tovább olvasom