Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Nagylaki vizsgálat: nincs szó vesztegetésről

Nagylak - Egyrendbeli, szolgálatban elkövetett kötelességszegéssel gyanúsít egy útlevélkezelőt a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádemelésről ezután döntenek, de vesztegetésről nincs szó. Azt, hogy mi történt a vizsgálat szerint a nagylaki átkelőhelyen, később mondják el.
A brit Mail On Sunday című lap január negyedikén arról számolt be, hogy a Bukarestből Londonba busszal utazó romániai munkavállalók a magyar határon csúszópénzt gyűjtöttek a magyar határőr számára. Ezt az egyik sofőr és az utasok mondták az újságírónak. Azt is állították, hogy rendszeresen erre kényszerülnek a könnyebb átjutás érdekében. Bár az átkelőhely neve nem szerepelt az angol riportban, a hazai sajtó arra következtetett, hogy a busz a nagylaki átkelőhelyen át lépett Magyarországra.

A történet azért tűnt aggályosnak, mert az átkelőn térfigyelő rendszer működik, és egyszerre, közösen ellenőriz a román és a magyar útlevélkezelő. Tehát egyik sem tudná jogtalanul korlátozni vagy segíteni az átkelést.

Az ügyben két vizsgálat indult párhuzamosan. Az egyenruhás korrupció kiszűrésével foglalkozó Nemzeti Védelmi Szolgálat kihallgatta a busz és egy másik jármű vezetőit és egy utast. Mindenki azt vallotta, hogy nem adott kenőpénzt senkinek. Végignézték a térfigyelő kamera kinagyított felvételeit kockáról kockára, és azt állapították meg, hogy a román sofőr átadott valamit – a román határőrnek, aki a busz ablakából elvette a sapkáját, beletette, amit a sofőrtől kapott. Az NVSZ a vizsgálat iratait és a térfigyelő felvételét átadta a román hatóságoknak.

Szintén vizsgálatot indított az ügyben a rendőrség feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya, vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Ez a nyomozás a napokban befejeződött. Egyrendbeli, szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntette a gyanú, egy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Most legföljebb harminc napja van az ügyészségnek arra, hogy eldöntse, vádat emel-e a nyomozati iratok alapján – tájékoztatta lapunkat kedden Nagy Andrea szóvivő.

Érdeklődésünkre, hogy ha a vesztegetés gyanúját nem találták megalapozottnak, mit találtak, ami kötelességszegésnek számít, vagy milyen súlyú tett ez, a szóvivő azt mondta: a vádemeléssel kapcsolatos döntésig nem mondhat többet. Bármi is történt, a hazai rendőrséget korrupció gyanújával hozta hírbe a brit lap. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata kérdésünkre válaszolva közölte: az ORFK nem tervezi, hogy pert indítana emiatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelnyelven köszöntötték Weisz Fannit Makón

Könnyekig meghatódott tegnap a siket szépségkirálynő, Weisz Fanni. Tovább olvasom