Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nagyobb lesz a változás, mint a rendszerváltáskor

Nagyér - Nem fogadták lelkesen a makói kistérség polgármesterei, jegyzői tegnap Nagyéren Mágori Józsefné parlamenti képviselő tájékoztatóját arról, miként változik jövőre a közigazgatási rendszer. Ami biztos: az önkormányzatoknak kevesebb feladat jut, ugyanakkor jóval kevesebb pénz is.
Nagyobb lesz a változás a magyar közigazgatásban jövőre, mint amekkorát a rendszerváltozás hozott – mondta a várható fejleményekről a makói kistérség polgármestereinek és jegyzőinek tegnap Mágori Józsefné, Makó parlamenti képviselője. A nagyéri Zöld béka vendégházban elhangzott: minden 3000 fősnél kisebb településen finanszírozza az állam a legalább 8 fős óvodák, iskolák működését, hogy a kistelepülések megőrizhessék népességmegtartó erejüket. Ugyanakkor az államigazgatás elválik az önkormányzati rendszertől; ennek végpontjai a 3300 polgármesteri hivatal helyett a 198 járási központban lesznek. Ezek jövő január elsejétől a megyei kormányhivatalok kirendeltségeként működnek majd, és hatáskörükbe tartozik minden államigazgatási feladat. Létszámukat a polgármesteri hivatalok állományából töltik fel, a nekik helyet adó épületekről még folyik az egyeztetés. Makó esetében a változás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a város visszakapja egykori járási székhely szerepét.

Az önkormányzatok finanszírozása feladatalapú lesz. A városok, falvak gyerek-, illetve lakosságszám alapján kapnak pénzt például az óvodai ellátás, a kultúra vagy a közvilágítás biztosítására. Teljes finanszírozásuk jövőre 671 milliárd lesz. Ez fele az ideinek, ugyanakkor a helyhatóságok feladatköre is szűkösebb lesz: az oktatás például állami feladattá válik, így ez már nem az önkormányzatokat terheli. Az átalakítás mindenekelőtt azt a célt szolgálja, hogy az ország minden egyes polgára ugyanolyan színvonalú ellátást kapjon a közigazgatásban, az oktatásban, függetlenül attól, hogy mekkora és mennyire gazdag településen él – hangsúlyozta Mágoriné.

Az érintettek az elhangzottakat nem fogadták lelkesen. Apátfalva polgármestere, Varga Péter például azt mondta, nem tud optimistán nézni a jövő évbe. A településeknek a fejlesztésekre nem maradnak forrásaik, a működésre is alig. A lakosság további adóztatásával juthatnának csak pluszbevételekhez, ez azonban lényegében lehetetlen. A makói Buzás Péter úgy vélte, az új rendszerben a helyi kreativitásnak már nem jut szerep. Azt pedig többen is fölvetették, hogy a járási hivatalok a jelenlegi központi elképzeléseket alapul véve feladataikhoz képest aránytalanul nagy létszámúak lesznek, az önkormányzatoknál meg nagyon kevés köztisztviselő marad ahhoz képest, amennyi munkájuk lesz. Mágoriné a fölvetésekre elmondta: területfejlesztésre a megyéken keresztül továbbra is lesznek források, a létszámproblémával kapcsolatos észrevételeket pedig továbbítani fogja az illetékes szaktárcához.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. 80sFan 2012. szeptember 16. 20:17
  „"ha csak egy forradalom nem fog 2-éven belül kirobbanni! :)"

  Hamarabb lesz világháború, nem?”
 • 27. Zotya100 2012. szeptember 16. 15:45
  „25. - "ha csak egy forradalom nem fog 2-éven belül kirobbanni! :)" -- Lehet az kellene, más itt már nemigen segít.”
 • 26. Qllancs 2012. szeptember 16. 14:44
  „23. Pista barátom : ez sajnos nem megy: az összefogás ! Itt a hiba ! mert az ma nincs, és ezt jól tudják odafennt is. pl. Vásárhelyi választás !......”
 • 25. Francois 2012. szeptember 16. 12:25
  „23. GondaIstván! Pistám, szépek a gondolatok, de az a baj megvalósíthatatlanok! " hanem a normális emberek fogjanak össze" te tudod legjobban ez nem nagyon megy, ha csak egy forradalom nem fog 2-éven belül kirobbanni! :)”
 • 24. mivan? 2012. szeptember 16. 08:21
  „Mozimasi: Sikerült megint úgy hozzászólni a témához, ami nem tartozik oda. Nehogy két év múlva meg ugyanezeket írd a fideszedről...”
 • 23. GondaIstván 2012. szeptember 15. 23:09
  „19. Francois: Tudod a világ kereke lassan, de forog. Ma Fidesz kormány van, holnap más lesz, holnapután meg megint más. Lehet, hogy most az államigazgatást megpróbálja a kormány maga alá gyűrni, de az szakmunka, alapvetően független a politikától, és szerencsére minden pártot túlél.
  Persze most nem lesz könnyű elviselni, hogy esetleg minden poszton fideszes pártkatonák fognak megjelenni, de majd szépen lapátra kerülnek közülük azok, akik nem tudnak szakmailag teljesíteni. 2 év nem nagy idő. Fél lábon is ki lehet bírni. Hiszen hány hülye kormányt túléltünk már!
  Azt javaslom, ne pártoskodjunk, hanem a normális emberek fogjanak össze. Az viszi az országot előre.”
 • 22. dareky 2012. szeptember 15. 22:58
  „18. valakilajos2 2012.09.15. 17:48
  EGYETÉRTEk!
  A nagy "kreativitás" korszakán már túl vagyunk, s ez sokba is kerül nekünk makóiaknak jövőre. Nem kell több kreativitás!”
 • 21. Egyolvasó 2012. szeptember 15. 20:38
  „9. Nyomozo 2012.09.15. 11:05

  Akik négy éven keresztül kivonultak az ülésekről azok nem hibásak, hiszen nem vettek részt a parlamenti döltésekben.

  A a jó kis fizetésért tartották a markukat, most lehetne elszámoltatni, hogy kik voltak azok akik nem vettek részt az üléseken és kamatostól visszafizettetni velük az akkor felvett összeget, mindjárt meg is oldódna az államadósság.”
 • 20. Queenmargareth 2012. szeptember 15. 18:49
  „7. Qllancs 2012.09.15. 10:48 ezek nem tudnak szabadulni gyf-től:)fontos nekik, na.
  Amúgy ki ébresztette fel a hölgyet?Hogy odáig jutott, hogy beszélt is?”
 • 19. Francois 2012. szeptember 15. 18:30
  „14. GondaIstván 2012.09.15. 13:53 Pistám, igazad van, hisz a sok semmire kelőnek kell a zsíros állás! :) Tudod mint a hájas napközisnek , aki ugye igazgatónak holt hülye, na de hit hű Fidesz pártkatona, az is igaz a céget szétlopja a gazdaságis szarka , és ha a verebek jól csiripelik miest te is észre vettél valamit, azonnal menesztettek mint febtagot! :) Erre ne cáfolj rá, mert mind igaz! Pistám, milyen munkát fog a kormányhivatal végezni szerinted?! Milyen emberek lesznek ezekben a hivatalokban, milyen szakértelemmel?! Tolvajok, szélhamosok, analfabéták?! Mert szakértelemmel rendelkezők biztos nem, az nem kell a fidesznek!”
 • 18. valakilajos2 2012. szeptember 15. 17:48
  „Varga úr!!! az oktatásra fordítható pénzt tették eddig bele a fejlesztésekbe??? mitől fél??? nem értem.”
 • 17. Oghma 2012. szeptember 15. 17:45
  „Csak az a probléma, hogy az állam a kisebb településekről (ahol eddig sem volt okmányiroda és gyámhivatal),
  alig vesz el államigazgatási feladatokat. Amik a "kicsiktől" átkerülnek, alig fordulnak elő a gyakorlatban. Ott kell azonban intézni továbbra is a legmunkaigényesebb, legtöbb ügyintézést, ügyfelezést igénylő ÁLLAMIGAZGATÁSI ügyeket ((nem kerül át az összes, sőt!), amik maradnak (pl. szociális ügyek nagy része, egyes gyámügyek, birtokvédelem, működési engedélyek, adóügyek stb.), meg van igen sok önkormányzati (nem államigazgatási ügy pl. testületi munka). Ezzel szemben a polgármesteri hivtaloknál jelentős létszámcsökkentés várható, azoknál a kicsiknél is, ahol alig néhány hivatlnok látta el a munkát, aminek nagy rész náluk marad.”
 • 16. X_Y 2012. szeptember 15. 15:29
  „Szépen visszaállítják a Brezsnyevi pangás rendszerét..”
 • 15. tatár 2012. szeptember 15. 13:59
  „Figyelembe véve a Parlament karcsúsítását 2014-ben, nem lepődnék meg azon, ha ez a zöldséges kofa néni lenne a makói járási hivatal vezetője.”
 • 14. GondaIstván 2012. szeptember 15. 13:53
  „Függetlenül azttól, hogyan is ítéljük meg a jelenlegi kormány politikáját, mégis csak nem jobb az, ha az államigazgatási feladatokat az állam, az önkormányzatiakat meg az önkormányzat végzi?”
 • 13. kalkutta 2012. szeptember 15. 13:07
  „Ajjaj. Ettől félek én is.”
 • 12. barátfüle 2012. szeptember 15. 12:30
  „8. imre57 2012.09.15. 10:48
  "A Hagymatikumot figyelembe véve lehet,hogy eddig is jobb lett volna ha szerényebb kreativitással vannak polgármestereink megáldva." Egyetértek.
  11. Cindi
  Olvasd el a cikket! Új hivatal jön létre, de a régi hivatalok egy részét veszi át a járás. A makói Polgármesteri Hivatal dolgozói és a községek hivatalaiban jelenleg is dolgozó emberek átvétele történik meg. (Megjegyzem, nem ártana megszűrni azokat. Remélem a válogatás szelektív lesz.)

  A községekben lakók elsődleges szerepe a mezőgazdaság és az ehhez kapcsolható feldolgozóipar. Támogatható, hogy a községek lakói és a nekik szolgáltatók (bolt fodrász, gyógyszertár) is megfelelő államilag finanszírozott iskolát, postát, orvosi ellátást kaphassanak. A fejkvótából eddig meglehetősen eltérő minőséget tudtak kihozni (ld pottyantós WC az udvaron, vezetékes víz hiány, fűtési gondok), ezért az esélyegyenlőséget fogja szolgálni a mostani átalakítás. Remélem ezzel megmarad a falvak lakosságmegtartó képessége.

  Kérdésem: Makó miből fogja törleszteni a felvett hitelt? Miből egészíti ki a fürdő veszteségét? Miből fejleszt a következő generáció? Vajon ezzel megáll Makó eltartóképességének csökkenése?”
 • 11. cindi 2012. szeptember 15. 11:20
  „Ha az energiaszektorban állami tulajdont szerzünk,azt üdvözölni tudom,mert talán nem leszünk annyira kiszolgáltatottak. De az,hogy még egy hivatallal több lesz az agyrém.Vissza államosítani mindent,az visszatérés a 23 évvel ezelőtt bedőlt rendszerhez.Nem sikerült a fityisznek sem csökkenteni a bürokráciát. Le fog szakadni a vidék ismét,mert a lakosság száma alapján megint a nagy városok élveznek előnyt.”
 • 10. szatyi 2012. szeptember 15. 11:15
  „"3. igazságkereső 2012.09.15. 09:35 "

  Hiányzik az "elmúltnyócév" !!!”
 • 9. Nyomozo 2012. szeptember 15. 11:05
  „Akik négy éven keresztül kivonultak az ülésekről azok nem hibásak, hiszen nem vettek részt a parlamenti döltésekben. Egyedül a Gyurcsány kormány!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset és félpályás útzár volt az M43-ason

Az M43-as autópályán a 21-es kilométerszelvénynél anyagi kárral járó baleset történt pénteken a kora… Tovább olvasom