Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Nagyról kicsire váltanak a makói üzlettulajdonosok

Makó - Makón a városi tulajdonú üzlethelyiségek bérlői 25 százalékos díjcsökkentést kértek az önkormányzattól. Ezt elutasította a város. Sokan a nagyból kisebb üzletbe költöznek, így próbálnak spórolni.
Makón összesen hatvan olyan városi tulajdonban lévő üzlethelyiség van, amelyet bérlőknek adnak ki. Mivel egyre kevesebb a bevételük, folyamatosan díjcsökkentést kérnek az önkormányzattól, illetve költségmegtakarításból kisebb helyiségekbe próbálnak átköltözni.

A Csongrád Megyei Fodrász Szövetkezet például eddig külön bérelt a Széchenyi téren egy férfi és egy női fodrászatot, összesen 101 négyzetméteren. A két üzlet havi nettó bérleti díja mintegy 170 ezer forint. A női részlegben négyen dolgoztak, de hárman – a magas költségek és a csökkenő bevételek miatt – abbahagyták a munkát, s nyugdíjba vonultak. Így a szövetkezet ennek az üzletrésznek a bérleti jogát visszaadta, s így a megmaradt 49 négyzetméteren folytatják a munkát.

A női fodrászat már üres, a férfirészlegben fogadják a vendégeket.
A női fodrászat már üres, a férfirészlegben fogadják a vendégeket.
Fotó: DM/DV

A szegedi Viktória Autósiskola vezetői is úgy határoztak: nem éri meg fenntartani a makói Széchenyi téren bérelt két helyiségüket. Ezért a nagyobbat, a 48 négyzetméterest, amelyben az elméleti oktatást tartották, nem bérlik tovább. A 10 négyzetméteres helyiséget viszont megtartják irodának. A tanulók alkalmankénti oktatása továbbra is nagy helyiségben folyik majd, melyért terembérleti díjat fizetnek.

Idén az önkormányzat 2,6 millió forinttal kevesebb bérleti díjat szedett be, mint tavaly. Ennek nem csupán az az oka, hogy visszaadják a bérleti jogot, de 47 bérlőnek márciusban nem emelték a bérleti díját. Ezért határoztak úgy a képviselők a legutóbbi ülésükön, hogy nem fogadják el 17 bérlő azon kérését, miszerint 25 százalékkal csökkentsék a bérleti díjukat. Ez ugyanis további 680 ezer forint kiesést eredményezett volna.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. rudi 2010. január 04. 13:19
  „Makón nemigen van pénz, meg igény. Egy-két (nem jellemzem inkább ) eltartja mayo boltot, meg a persona-t.
  Amúgy meg a nagy átlagnak a kínai szemét tökéletesen megfelel.
  Van még néhány ember aki eljár turiba, de ott is ha már minőségibb holmit árulnak drágábban, az már nem kell. Ott is az olcsó kell, még ha a minőség rosszabb is.
  Így van ez mindennel.
  Nem nagyon kelendő itt már semmi, legyen szó szolgáltatásokról(étterem, fodrász.. stb) vagy bármi másról.
  Egyszerűen nincs pénze az embereknek. Ha lenne több munkahely, akkor minden más lenne.
  Nem tudom, mi lesz ebből a városból, de a lakosság egyre fogy és öregszik. Mert a fiatalok munka híján odébb állnak.”
 • 22. cibuka 2010. január 01. 11:16
  „Makón semmit nem lehet eladni!!!Lősz nagy "fürdöváros"üres befürdött űzletekkel.Kihalt piaccal(ahova aztán állandó műjégpályát lehet csinálni vagy kihelyezett közgyülést.A mostani /látszat az hogy jól megy vállalkozók/pedig visszavonulnak(az adózástól és a járúlék fizetétésétől,és a helyiadók fizetésétől is.Szebb jövöt!”
 • 21. SzaboImkác 2009. december 29. 17:48
  „"napiszar" Feri,jó az elképzelés kupi ügyben:) Kérdezd meg Pétert EU támogatás jár e a beruházásodhoz, elvégre te a hihetetlen fürdőbejövő külföldi tömegre alapozol gondolom én, tehát valami közpénznek járni kell:)Támogatom kupi javaslatodat!”
 • 20. napiszar 2009. december 29. 10:32
  „egyszerűvállalkozó ,nagyon sok elvakult mszp2009 szaladgál körülöttünk, csak nem vesszük észre , én se gondoltam volna!”
 • 19. bo 2009. december 29. 08:54
  „14- A bürokrata 10 parancsolatát kiegészíteném egy nagyon fontos 11-el:

  Amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra, mert ellopja más!”
 • 18. M@M 2009. december 29. 08:35
  „17!
  Azért mindig van olyan, akinek nem esik le a 20 fillér! Vagy, ha leesik akkor az parafából van és ejtőernyővel érkezik........:) Kíváncsi lennék az "arcára" a 2010-es választások végeredményének kihirdetése utáni pillanatban??? Akár elvakult, akár provokatoár..........”
 • 17. egyszerűvállalkozó 2009. december 29. 08:12
  „Kíváncs lennék, hogy "MSzP2009" tényleg ilyen elvakult vagy csak provokátor.”
 • 16. exit11 2009. december 29. 06:08
  „Napiszar ne foglalkozz ezekkel a talpnyalokkal! Ugyis leváltják őket nemsoká!Túl nagy az arcuk!!!”
 • 15. exit11 2009. december 29. 06:06
  „Legmefelelöbb hely a "kupi" számára mi más lehetne mint az a drága egyetlen KORONA! Már rég azt kellett volna csinálni! Özönlenének!Csak sajnos nem engedi a tisztelt Önkormányzat arra hivatkozva hogy csak "melegétel" felszolgálás lehetséges,pedig régen is ment de még mennyire mikor volt a "nagycuki meg a "kiscuki" ! Azt kéne csinálniEGY KUPIT CSAJOKKAL MEG MINDENT! Na ki száll be? :D:D:D”
 • 14. napiszar 2009. december 29. 05:10
  „A bürokrata tízparancsolata!:)

  1. Ne higgy az emberek szavának! A szavakat ugyanis írásba kell foglalni, és még pecsét is szükségeltetik hozzá.
  2. Bármilyen teher könnyűvé válik, ha más vállaira helyezzük.
  3. Munkával ne vesztegesd az idődet: vigyázz minden egyes percedre!
  4. Ne keress kibúvókat: azoknak mindig kéznél kell lenniük!
  5. Ne fogadj olyan ügyfelet, aki nem vágja magát a megfelelő pózba!

  6. Ha a tiszteletet nem tudod kiérdemelni, akkor követeld magadnak!
  7. Vannak olyan kifejezések, amelyek megakadályoznak abban, hogy a szavakról áttérj a lényegre. Nehogy elfelejtsd azokat!
  8. Csak akkor éld bele magad az emberek helyzetébe, ha az szilárdnak látszik!
  9. Ne húzzad-halasszad azt, amit képes vagy elodázni!
  10. Bízz meg a szóban - jobban mint a papírban! De a papírban jobban, mint az emberben.”
 • 13. napiszar 2009. december 29. 05:04
  „Tisztelt mszp2009 ,most már teljesen elvagyok szomorodva hogy nem dolgozhatok a hivatalban, pedig valami nem létező pályázati pénz rám is nagyon rám férne !:):) De nézzük a jó oldalát nem lesz sz@...ros a nyelvem, egyet azért kifelejtettél nem önkormányzat hanem lassan családi vállalkozás ,ha családfát állítanánk fel az ott dolgozókról bizony érdekes dolgok derülnének ki!:)Szakértelmet már ne is firtassuk szerintem!:):)”
 • 12. bo 2009. december 28. 23:39
  „9. Fikázom bizony! Alapvető -a KET-ben előírt- kötelességeiket sz@rják le az idióta helyi szabályozások miatt. Hadd ne részletezzem mit nevezünk egyablakos ügyintézésnek ami ugye sem az okmányirodában sem az adóosztályon nem működik. Eszem ágában sincs oda kerülni, sajnos eleget láttam a közigazgatásból az ablak mindkét oldaláról. Feltételezem, Te is igen messze állsz tőlük, hisz ilyen helyesírással kiadni egy ügyiratot a hivatal szégyene volna. Tájékoztatlak, hogy a "tik" hazánk nyugati részén dívik alkalmazni és a "tyúk" szó tájjellegű megfelelője, valamint vessző után szóközt kell használni. Mellesleg a megszólítást illik nagybetűvel írni!:-))))))”
 • 11. Amanda* 2009. december 28. 20:55
  „1 szavazat a kupira! :D:D”
 • 10. magyar36 2009. december 28. 20:35
  „mszp2009
  Akar a nyavalya oda kerülni! Nem szándékozom a nyelvemmel munkát találni!”
 • 9. mszp2009 2009. december 28. 19:58
  „"bo ", "napiszar" tik egy szinten vagytok,az önkormányzatnál komoly munka folyik,ami csúnya dolog hogy ti meg fikázzátok,ezért nem is fogtok odakerülni soha!”
 • 8. bo 2009. december 28. 19:23
  „6. Már van, nem tudtad!? Az a szép nagy fehér épület a bíróság és a lordok között. Mindjárt eszembe jut a neve is, na... megvan: önkormányzat!”
 • 7. napiszar 2009. december 28. 17:53
  „magyar36 nyilvános wc az említett üzlet háta mögött található,100 forintról indult,de most már 50 forinttal is be tudsz jutni!”
 • 6. napiszar 2009. december 28. 17:32
  „Figyeljetek kupit megérné nyitni Makón,ezen gondolkodom ha van rá igény jelezzétek!:)Ja és hogy hol lenne megfelelő !”
 • 5. KamuNeni 2009. december 28. 17:21
  „Makon nins olyan uzlethelyiseg ami have otven ezernel tobbet er. bele ertve a korona ettermet. Az embereknek nincs penzuk az adok magasak a buntetesek magasabbak. Ha valaki meg akar ott elni es a foteren akar berelni otvenesnel tobbet nem szabad adni. Ha meg senki se adja ki annyiert akkor nem kell maon uzletet nyitni. Nincs meg az infrastruktura ami tobb mint 50 ezret es a csaldot meg a dolgozokat tudna tamogatni egy uzletben.”
 • 4. magyar36 2009. december 28. 16:55
  „Kell a pénz a fürdőre! Fizessen az akinek van pl. Buzás, és mszp2009! Nem sokára "fürdő" város lesz Makó nem is kellenek a vállalkozók! Ja még egy hol van Makón nyilvános WC? Ilyen vállakozók nincsenek, fütyüljünk a sötét sarokba, ha nincs pénzünk bemenni a kocsmába!:)))))”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felére csökkent a postaládák száma

Csongrád megye - Felére csökkent tavaly óta az utcai postaládák száma: Makón 11 maradt belőlük. A… Tovább olvasom