Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Négylábú őrangyalok: kutyája és cicája őrzi Matthias életét

Makó - A 17 éves autista és epilepsziás Matthias élete gyakori rohamai miatt naponta veszélyben forog. Csecsemőkorában cicája mentette meg, ma Nestor a csaknem 90 kilós pireneusi hegyikutya vigyáz rá. Pontosan tudja, hogy mikor mit kell tennie, ha rohama lesz a fiúnak. Szükség esetén a gyerek
alá fekszik és úgy védi az eséstől, ha kell hangosan ugatva kér segítséget.
- Halálra rémisztett egyszer egy kínai turistacsoportot a fővárosban – meséli Gilinger É. Annette állatvédőr, Matthias édesanyja Nestorról. Igazából nem is kutyaként kezeljük a családban - folytatja - hanem segítőnk, társunk a mindennapokban.

Nestor hangos ugatásával okozott rémületet a Hősök terén, amit nem mindennapi látvány kísért. Autista kisgazdája Matthias vidáman élvezte a fővárosi sétát, olyannyira hogy elszaladt édesanyjától és testvérétől. Amikor epilepsziás rohama lett és összecsuklott, a nagy testű kutya a testével védte az eséstől, majd hangosan ugatni kezdett az eszméletlen fiú mellett. A kínai turistacsoport értetlenül nézte, mi is történik.

Négylábú őrangyalok: kutyája és cicája őrzi Matthias életét - GALÉRIA

Amikor a veszély elmúlt Matthias édesanyja elmagyarázta nekik, hogy Nestor különleges kiképzésének köszönhetően speciális mentőkutya. Fajtájából adódóan pedig nem parancskövető - mint mondjuk a labrador vagy a németjuhász - hanem önállóan képes döntést hozni vészhelyzet esetén. Ha kell, akár a saját épségét veszélyeztetve is segít a beteg Matthiasnak. Ha úttesten esik el, a kutya félrehúzza, hogy távol legyen a forgalomtól. Ezért is különleges a gyönyörű hófehér, fajtagyőztes eb. Mindössze három Nestorhoz hasonlóan, speciálisan képzett kutya van az országban.

Nem Nestor az egyetlen négylábú a családban, akinek Matthias az életét köszönheti. Féléves korában volt először komoly veszélyben. Ekkor jelentkezett nála a legelső roham. Annette az udvaron teregetett, amikor odarohant hozzá akkori cicájuk. Az állat keservesen nyávogva rohangált közte és a bejárati ajtó között. Annette rögtön tudta, nagy baj lehet. Amikor a szobába lépett, Matthias a kiságyban feküdt, eszméletlenül. Kis testében nem volt élet. Édesanyja hívta a mentőket, amíg kiértek, újraélesztette kisfiát. Az ajtó csukva volt, a cica a résnyire nyitott ablakon mászott ki hozzá. Nem mondja ki, de jól kivehető a szavaiból, mi történhetett volna, ha a nem ér be időben.

Négylábú őrangyalok: kutyája és cicája őrzi Matthias életét - GALÉRIA

Annette, Matthias és másik fia, a 13 éves makkegészséges Fábián összesen nyolc cica, hat kutya, két tengeri malac és két hörcsöggel osztoznak otthonukon a gyógyító víz városában, Makón. Fél éve költöztek a Csongrád megyei házukba.

Van egy vak cicájuk is: Flóra, egy éve került hozzá. Meglepő, de éppúgy éli az életét, mint egészséges társai. Felugrik az ablakba, csörgő játékaival játszik, és ha felmérte a körülötte lévő teret teljesen jól tájékozódik, akár idegen helyen is. Annette szerint teljes életet él, nála a többi cicán is csörgő van, így Flóra is tudja éppen hol vannak a többiek. Őt is használja a terápiás kezeléseken, mert nagyon türelmes, szelíd cica, aki nemcsak szereti, de igényi is a rendszeres simogatást. Akkor sem lesz dühös ha a kisebb gyerekek gyömöszölik. Veszprémben és a fővárosi epilepsziások centrumában is segít a beteg gyerekeknek. Éppúgy, mint Nestor vagy újdonsült barátjuk a makói gyepmesteri telepről mentett Mike.

Annette eldöntötte, bejárja Flórával és Nestorral a helyi iskolákat. Azt mondja fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják milyen is az állatok közelsége, hogy ne féljenek a vak cicától, vagy, hogy megérezzék milyen csodákra képes egy állat közelsége. Arról nem is beszélve, hogy mint ahogy az ő történetük is példázza, akár életet is menthetnek. Állítólag az emberi test kémiai összetétele megváltozik vészhelyzetben, más szaga lesz Matthiasnak a rohama előtt. A kutya vagy cica jelez Annettenek, aki fel tud készülni a vészhelyzetre. Így ment életet ember és állat együtt, szinte naponta és így lesznek hétköznapi hősök, mindannyian.

Olvasóink írták

 • 5. kumisz 2012. március 28. 22:25
  „A betegségtől eltekintve sok ehhez hasonló cikk kellene, nem pedig az , hogy állatokat kínoznak halálra, családok mennek tönkre, stb..................”
 • 4. Lorelei 2012. március 28. 19:49
  „Nagyon szép cikk!”
 • 3. Queenmargareth 2012. március 28. 19:27
  „bárcsak átadhatnám fizikai egészségem”
 • 2. nie 2012. március 28. 13:31
  „Az állatok csodásak, az önzetlen szeretetből példát mutatnak, tanulhatnánk mi emberek tőlük.”
 • 1. mihalikné 2012. március 28. 10:26
  „Szép példája az állatok önzetlenségére! Akinek van állata sokkal jobb emberré válik!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén alig hullott csapadék – Makó térségében máris öntöznek

Szárazak a földek, és az előrejelzések szerint továbbra is csapadékszegény idő várható – tavaly ilyenkor meg a belvízzel küzdött a megye. Tovább olvasom