Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Negyvenmilliós beruházás Makón

Makó - Közel ezer hektár belvízmentesítését, illetve – szükség szerint – öntözését oldja meg Makó északi külterületén az a nyolc csatorna, amit a városi önkormányzat pályázati sikerének köszönhetően újíthatott fel a Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat. A folytatáshoz a gazdák összefogására is szükség lesz.
Az utóbbi pár esztendő aszályos volt Makó környékén, ennek ellenére fontos a belvízelvezető csatornák rendben tartása a várost övező földeken: egyrészt nem lehet tudni, mikor jön a következő, másrészt ezekből öntözni is lehet, erre pedig egyre nagyobb a szükség. Ebből a megfontolásból pályázott az önkormányzat az agrártárca egyik pályázatára, majd miután nyert, elvégeztette Makó északi külterületén a Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulattal az úgynevezett gacsiba-papháti csatornák rekonstrukciós munkáit. A város a nyolc, összesen tizenöt és fél kilométer hosszúságú csatorna rendbetételére közel negyvenmillió forintot fordított, amihez harminchárom és fél millió volt a támogatás – mondta el lapunknak a polgármester, Buzás Péter.

A mostani felújítás ezerhektárnyi terület belvízgondját oldja meg, de mint Nagy-György József, a külterületek önkormányzati képviselője elmondta, város körül tizenhétezer, az egész térségben pedig hatvannégyezer hektáron terülnek el a külterületi földek. A kérdésre, hogy ebből mennyi az, ahol már megoldott a belvízkérdés, arra Balla Iván, a felújítást végző és a gyűjtőcsatornákat üzemeltető Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat első embere sem tudott válaszolni. Annyit azért megtudtunk tőle: az elmúlt bő másfél évtizedben elhanyagolt vízgyűjtők rendbetételére a társaság tervet készített, és bár kisebb-nagyobb munkálatok folytak másutt is, ez a rendszer első eleme, ahol sikerült teljes felújítást végezni. Buzás Péter egyébként megjegyezte: a folytatáshoz széles körű összefogásra lesz szükség – mindenekelőtt az érintett gazdák bevonásával, akiknek mindez érdekében áll.

És hogy lesz-e belvíz idén ősszel, vagy jövő tavasszal? Nagy-György József személyes tapasztalatai alapján azt mondja, ezt azért nehéz előre megjósolni, mert ez nem az esőtől függ. Ha a Tisza tartósan árad és visszaduzzasztja a Marost, még száraz időben is elkerülhetetlen a belvíz, ám ha nincs vízszintemelkedés, jöhet bármekkora eső, a földek nem úsznak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak

Makó - Óriási sárgadinnyéje termett az egyik makói kertbarátnak, a hatvanhat esztendős Pásztor… Tovább olvasom