Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Negyvenötmillió a kórház átalakítására Makón

Negyvenötmillió forintot nyert a makói kórház szerkezetátalakításra. A pénzt az egynapos sebészeti részleg és a rehabilitációs centrum kialakítására fordítják. Az intézmény biztos működéséhez azonban mindez önmagában kevés.
Negyvenötmillió forintot nyert a makói kórház szerkezetátalakításra. A pénzt az egynapos sebészeti részleg és a rehabilitációs centrum kialakítására fordítják. Az intézmény biztos működéséhez azonban mindez önmagában kevés: kérdés, valóban kapnak-e jogot egynapos műtétek végzésére, illetve visszakapják-e a baleseti sebészetet és a stroke-ellátást.

Napi tizenkét beteg

Arról, hogy a makói kórház kap-e jogot egynapos sebészeti beavatkozások elvégzésére, az intézmény egyelőre csak biztató ígéretet kapott Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől. Ha ennek megfelelően megérkezik a jóváhagyás, évi 1200 műtétet szeretnének elvégezni. Ennek fele szemészeti operáció lesz, de más, Makón megszűnt szakmák is részesednek a keretből – például négyszáz sebészeti, ezen belül urológiai beavatkozásra is sor kerülhet majd. Baráth Lajos szerint az előirányzott műtétszám lefedi az igényeket a térségben, a főigazgató ugyanakkor hangsúlyozza: az egynapos műtétek sorába nem illeszthető be minden korábban itt végzett beavatkozás. Ez egy szűkebb kör – mandulaműtétet például már nem fognak itt végezni. Az egynapos sebészeti részlegen napi tizenkét beteget tudnak majd fogadni.

Negyvenötmilliós központi szerkezetátalakítási támogatást kapott a makói kórház. A pénzből – mint Baráth Lajos főigazgatótól megtudtuk – egyrészt az egynapos sebészeti részleget, másrészt a rehabilitációs centrumot szeretnék kialakítani. A tervek szerint az egynapos sebészeti részleget a régi főépület emeletén, a megszűnt fül-orr-gégészeti osztály helyén alakítják ki. A bejáratnál korszerű betegfogadó pult várja az érkezőket, a folyosó bal oldalán a szociális helyiségek, jobb oldalt pedig három, egyenként háromágyas kórtermet alakítanak ki szakmacsoportok szerint – szemészet, fül-orr-gégészet és sebészet. A folyosó végén közös előkészítő, műtéti és műtét utáni megfigyelő szoba lesz. Ami pedig a rehabilitációs centrumot illeti: ezt a régi főépület földszintjére költöztetett, addig külön épületben működött gyermekosztály helyére tervezik. Az új főépülettel összekötött első emeleten tíz egyágyas, valamint két-két kétágyas, illetve háromágyas kórterem lesz, a földszinten pedig a legmodernebb berendezésekkel felszerelt kezelőrészleg működik majd.

Mint megtudtuk, az elnyert összeg felét a rehabilitációs részleg kialakítására fordítják, további bő tízmilliót a rehabilitációhoz szükséges műszerek, berendezések beszerzésére és ugyanennyit az egynapos sebészeti részleg kialakítására. A főigazgató bízik abban, hogy az intézményben nemcsak a rehabilitáció, de az egynapos sebészet is elindulhat hamarosan – ugyanakkor hozzáteszi: ez önmagában kevés a stabilitás megteremtéséhez. Szükség volna például arra is, hogy a kórház visszakapja a baleseti sebészetet és a stroke-ellátást. Ha mindez sikerül, jövőre ígéri az intézmény gazdasági stabilitásának megteremtését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az áramszolgáltató két év után visszatér Makóra

Várhatóan januártól újra biztosítania kell az áramszolgáltatónak a személyes ügyintézésre alkalmas… Tovább olvasom