Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Néhány dolgot már elértek a makói romák

Bár még nem zárult le, részben eredményt hozott a cigány kisebbségi és a települési önkormányzat vitája Makón. A város kifestette, bebútorozta a roma testület irodáját.
Mint februárban megírtuk, törvényen kívüli állapotba került a cigány kisebbségi önkormányzat Makón, mert nem tudott költségvetést elfogadni. A roma testület ugyanis visszautasította a város által felkínált 500 ezer forintos támogatást, hárommilliót szeretett volna, ezt viszont a képviselő-testület utasította el. Ezt követően Bánfi Margit jegyző kezdett tárgyalást a cigányság megválasztott képviselőivel abból az alapállásból, hogy a megajánlott összegnél többet aligha tud adni a települési önkormányzat, de egyéb segítségben hajlandó megegyezni velük.

A román iroda is megújult

A város a román kisebbségi önkormányzat Széchenyi téri irodáját is felújíttatta, azaz ezt is kifestették és leburkolták a padlóját. Mindkét helyiség rendbetételére 350 ezer forintot költöttek. A román testületnek egyébként nem volt vitája a települési önkormányzattal, ők elfogadták a megajánlott, 500 ezer forintos támogatást.

Végső megállapodás még nem született, ám a roma testület elnöke, Szegesné Dakó Ilona örömteli előrelépésekről számolt be lapunknak. A cigány önkormányzat Kálvin téri irodáját például kifestették, a padlóját lelinóleumozták, új asztalokat, valamint székeket vittek a helyiségbe, s ígértek a kisebbségi képviselőknek számítógépet is. Mi több: a kisebbségi önkormányzat négy eddig benyújtott pályázatából is fedezi a város kettőnek az önerejét – igaz, a roma képviselők annak örültek volna igazán, ha mind a négyhez kapnak hozzájárulást.

A legfontosabb kérdés, az éves költségvetési támogatásé viszont még mindig nyitott. Bánfi Margittól megtudtuk: a kisebbségi önkormányzat kérelméről a végső szót a képviselő-testület fogja kimondani, egyelőre azonban a pénzügyi bizottság foglalkozik vele. A jegyző nem tudta megmondani, mikor születik meg a végső döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irtják a szúnyogot

Megkezdődött a szúnyogirtás Makón. A város hét és fél millió forintot fizet a szegedi Agro Aero 2000… Tovább olvasom