Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Nem áll meg mindenki a pirosnál

Makó - A város szélén, a 43-as főúton Szeged felől érkező járművezetők zöme csak az utolsó pillanatban veszi észre azt a jelzőlámpát, amely érzékeli a gyorshajtást, s pirosra vált 10 másodpercre, ha valaki 60-nál többel megy. A lejtő aljában lévő lámpához néha 80-90 kilométeres sebességgel érnek az autók, s csak az utolsó pillanatban állnak meg, ha sikerül.
Pár percre kiálltunk Makón a Szegedi utca elejére, s azt néztük, hogy a nemrégiben átadott rendőrlámpánál hányan állnak meg a pirosnál. Tizenöt kamionból kilenc, huszonhárom személyautóból pedig tizennyolc fékezett le, a többiek továbbhajtottak. Bruttó 15,5 millió forintból itt egy olyan speciális átkelőhelyet alakítottak ki, amelynek lámpáját nem csupán a gyalogosok irányítják. Radart szereltek a szerkezetbe, amely érzékeli a mindkét irányból érkező járművek sebességét, s amennyiben 60 kilométeres sebességnél többel jönne, automatikusan pirosra vált a lámpa 10 másodpercre.

Az ott lakók és az általunk megkérdezett sofőrök szerint nagyon rossz helyre került ez a lámpa. Ugyanis a 43-as főúton Szeged felől érkezők éppen egy jobbra kanyarodó lejtő után érnek ide, s csak az utolsó pillanatban veszik észre a berendezést, ha egyáltalán észreveszik.

– Tudom, piros volt, de nem tudtam már megállni, ezért áthajtottam. Azt láttam, hogy a zebrán nincs senki. Ha ráugrottam volna a fékre, akkor a hátam mögött lévő 18 tonnányi fémlemez bejött volna a vezetőfülkébe – mondta dühösen a temesvári kamionsofőr, Borjev Milan, aki azért elismerte, hogy nem ötvennel jött le a lejtőn.

Török Tiborné szerint ennek az átkelőhelynek gyakorlatilag nincs semmi funkciója. A szerző felvétele
Török Tiborné szerint ennek az átkelőhelynek gyakorlatilag nincs semmi funkciója.
A szerző felvétele

Török Tiborné családjával közvetlenül a sebességmérős átkelőhely mellett lakik. A középkorú hölgy szerint a zebrát alig használja valaki. Emellett éjjel-nappal hallgatják, ahogy a nagy kamionok óriásit fékeznek a pirosnál, tíz másodpercig járatják a motort az ablakuk alatt, majd nagy gázfröccsel elindulnak.

– Szerintem nincs semmi visszatartó ereje ennek a rendszernek. Mivel senkit sem büntetnek meg, ha gyorsan jön, vagy ha áthajt a piroson, csak itt pöfögnek az orrunk alatt. A zebrát pedig alig használja valaki – panaszolta.

Míg a Szegedi utca elején beszélgettünk, többször is pirost mutatott a lámpa, mert valaki gyorsabban jött a megengedettnél. A gyorshajtó többnyire még átért a sárgán – vagy a piros sem zavarta –, viszont az utána és a szemből érkezők kénytelenek voltak megállni.

Három feladatot lát el

– Méri Szeged és a határ felől érkezők sebességét, valamint megkönnyíti az itt lévő nagyáruházba igyekvők átkelését a főúton, ezért került ide, s nem a tervezett helyére, vagyis a dombtetőn lévő városkapuhoz – tudtuk meg a közlekedési lámpáról Rigó Mihálytól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának műszaki osztályvezetőjétől. Amikor szóba került a kihelyezése, csak a sebességcsökkentés volt az elsődleges, aztán bővült a funkció. Traffipaxot viszont azért nem szereltek bele, mert bizonyos joghézag miatt a gyorshajtáson kapott külföldiek többségétől nem tudják behajtani a kiszabott büntetést.

Olvasóink írták

 • 18. nagyi8 2009. június 18. 22:06
  „strangerr >

  Köszönöm az egyetértést a tartalommal.
  Ehhez nem volt megjegyzésed.

  (bejött az elterelő M43-as..)”
 • 17. strangerr 2009. június 18. 19:22
  „"hogy az M43-as makói szakaszát és
  az országot is ugyan azok @urták el."

  Az M43-nak nincs makói szakasza, és még csak nem is lesz.

  Ja és remélem a gyógyszer meglett... Ti a nép...”
 • 16. sziszka1 2009. június 16. 08:57
  „"Traffipaxot viszont azért nem szereltek bele, mert bizonyos joghézag miatt a gyorshajtáson kapott külföldiek többségétől nem tudják behajtani a kiszabott büntetést."

  ez vicc! ezen kellene gyorsan változtatni, és nagyon hírdetni!”
 • 15. sziszka1 2009. június 16. 08:53
  „mi az hogy az utolsó pillanatban veszik észre a lámpát? kint van előtte a "forgalmi rend megváltozott" a lámpára figyelmeztető tábla is, sőt még egy sebességmérő is! ja arról nem is beszélve hogy már a autócsárdánaál kint van a "MAKÓ" lakot terület kezdete tábla, aminél már ugye 50 kellene menni! most először áthelyezik kicsit kijjebb, aztán meg az autópálya elkészülte után lebontják!”
 • 14. nagyi8 2009. június 15. 21:26
  „MacGregor >

  Annyi a köze,
  hogy az M43-as makói szakaszát és
  az országot is ugyan azok @urták el.

  Annyi a köze,
  hogy ugyan azok fognak eltakarodni a politikai vezetésből jövőre.

  Mert egyszer minden rossznak vége lesz.

  .”
 • 13. McGregor 2009. június 15. 20:30
  „nagyi8 >

  Annak amit írtál, mi köze van a cikkhez ?”
 • 12. nagyi8 2009. június 15. 13:34
  „EP-szavazás 2009, Az MSZP-SZDSZ-MDF és a PSZMakóért kiütéses veresége.
  ****************************************************************

  A népszavazás előtti kiadványok, amik a kezembe kerültek:

  1. ,,Tízből kilenc EMBERNEK több marad a borítékjában", ,,Adócsökkentés",
  MSZP-kiadvány, 3 oldal öndicshimnusz, 1 oldal Fidesz-kritika.
  2. ,,Válaságkalauz, Munka: esélyek, lehetőségek", 16 oldal, Kormány publikáció
  3. ,,Válságkalauz, Tudatos vásárlás: takarékosan, felelősséggel", 16 oldal, Kormány publikáció
  4. ,,Válságkalauz, Családi költségvetés: hitelek, megtakarítások", 16 oldal, Kormány publikáció

  5. ,,Újult erővel, Csongrád Megyei 7. választókerület"
  A helyi MSZP-s kiadvány, ahol az MSZP-s Buzás polgármester és országgyűlési képviselő dicshimnusza és állitólagos tettei vannak feltüntetve, ami után szavazzon a nép az MSZP-re.

  -----

  A milliárdos költségekkel készített kiadványok nem használtak semmit.

  A magyar lakosság kiütéses vereséget mért a balatonöszödi hazugokra és azon belül is a makóiak a sunyi, gyáva polgármesterre. A Fidesz országosan és Csongrád Megyében is 55% felett teljesített, amíg hazugpárt-MSZP a Jobbikkal gyakorlatilag egyenlően kapott kb. 15-16%-ot. Ide jutottunk. Szerencsére és végre.

  A balatonöszödi-hazugok végnapjai láthatók. Az alagút vége látható.

  És a makói PSZM miért van a sorban? Azért, mert ők is támogatták és támogatják a munkahelypusztító MSZP-SZDSZ-es polgármestert. Minden egyes PSZM-tag és független balra szavazó ide értendő.

  Mert a munkahelypusztítóknak takarodniuk kell!!!!!!

  ******

  Az MSZP-vereséget mindenki látta előre.
  Számtalan makóival beszélgettem, akik 2002-ben és 2006-ban a hazugokra - MSZP-SZDSZ - szavaztak. Ma már nem. Miért? Azért mert a családjukban a gyerekek és unokák munkanélküliek. A magyar nép végre átlát a hazug balatonöszödieken.

  Takarodjatok, nemzettiprók!!!!!!!!!

  A bandátokkal együtt!!!

  Mi a nép, munkahelyeket teremtő politikát akarunk, nem titeket.

  TAKARODJATOK !!!!!!

  ******”
 • 11. Török73 2009. június 14. 15:29
  „Ez a megkönnyítsék az áruházba jutást verzió egy vicc.Részben az előzőek miatt,máspedig,ha a Lidl is ezt szerette volna,már rég megnyitná a kerítését a gyalogátkelővel szemben.
  Tény,hogy a rendőrök jelen vannak az áruház parkolójában,ablakunkból látjuk.De,hogy egyszer is utánna mentek volna a piroson áthajtónak,azt kétlem.A Szeged felől,záróvonalon áthajtva bekanyarodókat büntetik,ha kedvük van.
  Péntek éjjel is volt rendőri intézkedést igénylő baleset.A pirosnál álló románba befele jövet olasz hajtott.Indokai:(én tolmácsoltam)"Nem tudta,hogy itt mi van,mennyivel kell menni,nem volt még erre.Meg egyébként is,a román minek áll a pirosnál,amikor nem volt ott senki."És ezt csak így lazán a rendőrnek.
  De ennek is meg van az előnye mint mindennek:az autójával egy közeli szerelő egész nap bíbelődött.Ő az aki jól járt a lámpával.Igaz,ennyi erővel felszórom az utat szöggel és nyitok egy gumist:-).
  Szerdán a helyszínen mejelent Rigó Mihály(közútkezelő) ígéretett tett a helyzet megoldására.Talán a TV2 már tud valamit(06.11.csütörtök-Tények).Nagyon várjuk.”
 • 10. McGregor 2009. június 14. 05:25
  „"... megkönnyíti az itt lévő nagyáruházba igyekvők átkelését a főúton, ezért került ide, s nem a tervezett helyére ..."

  Ha ez lett volna a cél, akkor célszerűbb lett volna a nagyáruház városközpont felüli oldalára telepíteni, nem pedig a város széle felüli oldalára. Az ott vásárlók 99 % -a a bejárattól a városközpont felé fog elindulni, mert a magyar ember már csak olyan, hogy nem fog még 20 métert sem kerülni, ha nem arra visz az útja hazafelé.”
 • 9. persona 2009. június 13. 20:31
  „"Traffipaxot viszont azért nem szereltek bele, mert bizonyos joghézag miatt a gyorshajtáson kapott külföldiek többségétől nem tudják behajtani a kiszabott büntetést."
  Komolyan mondom, hogy a mi igazságszolgáltatási rendszerünk egy nagy nulla! Mikor akarják már betömni azt a joghézagot? Próbálnék én a románoknál 90-nel menni lakott területen! azonnal bevonnák a jogsimat? Hát micsoda istenb@rmai ülnek a hivatalokban?!”
 • 8. irobka 2009. június 13. 14:38
  „Az autós csárda és a száraz híd között van egy TÁBLA,ezt úgy hívják hogy helység jelző...
  Vagyis a táblától LAKOTT TERÜLET következik,tehát a legnagyobb megengedett sebesség 50km/h
  és ez elméletileg mindenkire vonatkozik!Sajnos nehéz kiszűrni azokat akik ezt nem veszik figyelembe
  de a lámpa tényleg rossz helyen van!Remélhetőleg a 6-os lajosbácsinak igaza lesz!”
 • 7. bo 2009. június 13. 08:50
  „8. "Remélem, jövőre legkésőbb eltakarodnak ezek a nemzettiprók."
  És kik jönnek helyettük? Szélsőjobb? Szájkaratés fityesz? OV hány km. autópályát épített? Leszögezem: az általad említettek sem jobbak a többinél és nem is kedvelem őket. Az egész parlamentet szét kellene zavarni és hozzáértőket beültetni képviselőknek, csak az a kérdés kik ők?”
 • 6. lajosbácsi 2009. június 13. 07:55
  „a minap a TV2 hírei között szerepelt a ritka szerencsétlen helyre állított, fent emlegetett közlekedési lámpa. balesetet mutogattak ami nyilván csak egyike a sok koccanásnak. Az ő tudósításuk szerint a lámpát elviszik onnan, remélhetőleg lesz annyi eszük, hogy a LONOVICS-43-as kereszteződésbe teszik, ahol ténylegesen szükség van rá, mivel gyorsan hajtanak, ott lesz idejük megállni, a kocsmát és a bútorboltot aligha fogja zavarni, főleg éjjel, a kamionok fékcsikorgása stb.
  de a poén:

  a hír végén a bemondó elég cinikusan megjegyezte: "szerencsére rájöttek, hogy ennek semmi értelme"”
 • 5. qa 2009. június 12. 22:19
  „A lényeg:
  "bizonyos joghézag miatt a gyorshajtáson kapott külföldiek többségétől nem tudják behajtani a kiszabott büntetést"
  Többség = 99.9%. A maradék 0.1% azok a balekok, akik véletlenül nem hallottak még arról a közröhelyről, hogy MO-on a hatóságok olyan bénák, hogy nem tudnak mit kezdeni a külföldi szabálysértőkkel.”
 • 4. nagyi8 2009. június 12. 21:48
  „A nem akarásnak @arás a vége.

  Az MSZP, SZDSZ, MDF és PSZM szándékosan kínozza Makó lakosságát. Jól érzik magukat, ha kínozhatják a népet.

  AZ MSZP, SZDSZ már 2007.12.18.-án bejelentették a Makói Televízió előtt, hogy megvan a pénz a Szegedi utcai közlekedés rendezésére. Az államtitkár is jelen volt, Felschmann Balázs, valamint valamennyi kistérségi polgármester.

  Nos a pénzre másfél évig ráültek, biztosan jobb helyen kamatoztatták, csak tudnám, hogy a kamat mennyi és a kamat-hasznot ki vette fel?

  A cikkben is meg lett említve, hogy ,,joghézag" áll fenn, mert nincsenek meg a gyorshajtók megbüntetésének jogi feltételei. Igen ez így van. Azért van így, mert a lusta, sunyi és gyáva országgyűlési képviselők nem késztettették el a szükséges törvényeket. Ugyanis nyugaton engem már megbüntettek a közlekedés közben, mert ott a képviselők tudják a dolgukat. Különösen taszító a makói polgármester, Dr. Buzás Péter polgármester és országgyűlési képviselő, sunyi, gyáva passzivitása ebben az ügyben. Biztosan nem tette meg, amit meg kellett volna tennie! Az ok egyszerű: Buzásnak kevés szavazatokat hoz a Szegedi utca. Ennyi. A Buzás gondolkodása extrém egyszerű: Ami szavazatot hoz, azt teszi, ami nem, avval nem foglalkozik.

  Ne szerénykedjünk: a makói lakosságot az MSZP-SZDSZ-MDF számtalanszor becsapták. Medgyessy Péter volt miniszterelnök (MSZP) becsapott minket, amikor 2007-re ígérte az elkerülő utat. A Gyurcsány F. -ék (MSZP) pedig nem készültek fel - a joghézagot is megszüntetni az M43-as körül -. Illetve, cserbenhagytak minket itt a napi mintegy 3´000 kamionnal szemben. Ezt kell elszenvedniük a Törökéknek naponta. Részvétem! Jómagam a felelősöket kötözném oda az a Törökék házához - kívülre -, hogy megértsék, miről is van szó. Beleértve a Buzást is. Na nem sokáig, csak addig, amennyit a Törökék szenvedtek.

  Tény, hogy a fenti szégyenpártok és szégyenemberek a lakosság 20%-át sem képviselek, mint azt a legutolsó 2009.06.07.-ei választás mutatott. De a 2008.03.09.-ei választáson is csak 14%-ot értek el - vizitdíj, tandíj és korházi napidíj -. Ugyan ez volt a TB-privatizáció ellen. Szóval mondjuk ki, Magyarországon egy abszolút kisebbség ragadta magához a hatalmat, akik idegen hatalmakat szolgálnak ki, nem minket.

  Amíg a csicskásoknak jól megy, addig a nép nyomorog, munkanélküliség, kilátástalanság, jövőkép hiány, kifosztottság érzés uralkodik mindenütt. Makovecz Imre építész mondta: ez is a céljuk ezeknek, s ezt ezért jól csinálják.

  Remélem, jövőre legkésőbb eltakarodnak ezek a nemzettiprók.

  .”
 • 3. Kiszmadar 2009. június 12. 21:32
  „Való igaz,hogy ennek a lámpának semmi értelme.Mivel a sebesség mérő tábla (Szeged felől érkezve)nincs elég messze a lámpától,és gyakorlatilag ilyen rövid idő alatt, az nem vált át pirosra.Így pont az, aki gyorsan hajtott átsurran a piros előtt,aki meg mögötte érkezik 50-nel, szabályosan az meg szív a lámpánál.
  De szerintem az ott lakóknak,sem egy élmény hogy a kamionok fékezését,illetve az onnan való elindulásukat kell hallgatniuk.”
 • 2. FIGYU6 2009. június 12. 17:27
  „Egypárszor már láttam hogy a rendőrök a lidl parkolóban álnak és ha valaki átmegy a piroson utánna is mennek,és gondolom meg büntetik.Szóval van aki nem úsza meg.”
 • 1. bo 2009. június 12. 17:02
  „Adtak a sz@rnak egy jó nagy pofont, aztán szétkenték.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a bíróságon, hanem az ügyészségen múlt a házi őrizet

Makó - A 23 éves N. Mihály, aki gyermekeknek mutogatta a nemi szervét, csak pszichiátriai… Tovább olvasom