Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem ártott a Marosnak a nehézfém

Makó - Nem érte károsodás a Marost a romániai vízgyűjtő területen egy hónapja történt nehézfém-szennyeződés miatt: a valószínűleg csekély mennyiségű, ártalmas vegyi anyag feloldódott. A rendszeres vizsgálatok tanúsága szerint a folyó egyébként is tiszta – ezt tapasztalják a víz szerelmesei is.
Az elvégzett vizsgálatok tanúsága szerint nem károsodott a Maros a folyó vízgyűjtő területén, Romániában egy hónapja történt nehézfém-szennyeződés ellenére. A víz minden más szempontból is tisztának mondható – tájékoztatta lapunkat Bérczi Barnabás, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség laborvezető-helyettese. Mint annak idején megírtuk, július 16-án a romániai Nagylupsa melletti tározóból kisebb gátszakadás miatt savas és nehézfémtartalmú szennyezett víz került az Aranyos-patakba. Bár erről a román hatóságok nem értesítették a magyar társszerveket, miután a történtek nyilvánosságra kerültek, elrendelték a Maros vizsgálatát. Akkor nem észleltek problémát a szakemberek.

Mivel a gátőrök nap mint nap szemmel tartják a folyót, és nem tapasztalták jelét a biológiai egyensúly felbomlásának, rendkívüli vizsgálatokat azóta nem végeztek, csupán az egyébként is szokásosakat. Ennek keretében két helyen vesznek mintát: hó elején ott, ahol a folyó belép Magyarországra, hó közepén pedig a Tisza-torkolat közelében. Így a folyó teljes, negyvenkilenc kilométeres szakaszáról kaphatnak képet a szakemberek.

A Maros látványa is megnyugtató. Fotó: Tésik Attila
A Maros látványa is megnyugtató. Fotó: Tésik Attila

A Maros vízminőségével kapcsolatban a legutóbbi vizsgálat megnyugtató eredményt hozott, hiszen a folyó az évszaknak és a hidrometeorológiai viszonyoknak megfelelő. Nemcsak nehézfém-szennyeződés nyomait nem sikerült kimutatni – ez valószínűleg csekély mennyiségű volt és felhígult –, de minden más tekintetben is jónak mondható a víz, például szalmonellától is mentes. Egyedül a foszfáttartalom magasabb valamivel a határértéknél, ez azonban természetes folyamat eredménye, és komoly kockázatot nem jelent.

Tisztul a folyó

A Maros szerelmesei azt mondják, érezhető, hogy a víz tisztább, mint volt néhány éve, évtizede. Ennek jele, hogy a vízminőségre érzékenyen reagáló kagylófajok újra megtelepedtek a Marosban, de ugyanezzel magyarázható a kérészlárvák felbukkanása is – az idei tiszavirágzásról lapunkban is beszámoltunk. A további javuláshoz mindenekelőtt az kell, hogy a folyó romániai szakaszán mind több település oldja meg a szennyvíztisztítást úgy, ahogyan azt ideát például Makó tette.

Olvasóink írták

 • 3. joeker 2008. augusztus 22. 20:31
  „Maros-habzás:
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/208/B2074234.jpg

  -ennek mi az összetétele vegyileg?
  -mitől van?”
 • 2. Vasló 2008. augusztus 19. 20:42
  „Soha nem értettem, hogy miként lehet egy mocskos, bűzös, agyonszennyezett folyónak (korábban majdnem szennyvíz csatorna) az iszapja gyógyhatású???
  Bió-bió, de mégis. Hmm...”
 • 1. Joker 2008. augusztus 18. 10:10
  „Csak örülni tudok, hogy nincs nehézfém-szennyeződés. Viszont a cikk fotóját nézve miért van olyan érzésem, hogy a Maros folyó vize ,,fölfele" folyik? Akár hogy is nézem Tésik Attila felvételén, technikai hiba miatt -és utómunka elmaradása végett-, a folyó Marosfő irányába folyik kedves Délmagyar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három a falunap Makó körül

Három faluban is ünnepeltek Makó környékén a hétvégén: Csanádpalotán, Ferencszálláson és Pitvaroson. Tovább olvasom