Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Nem bécsi, nem budapesti: makói

Makó - Még mindig nem tudja mindenki, hogy a világ talán legismertebb újságírója, a róla elnevezett díj alapítója, Pulitzer József makói születésű. A legtöbb amerikai életrajz Budapestet vagy Bécset jelöli meg szülőhelyeként. Tegnap, születésének 164. évfordulóján rá emlékeztek a Maros-parti városban.
– Idén ősszel, Pulitzer József sajtómágnás halálának 100. évfordulóján nagyszabású rendezvénysorozattal tiszteleg majd nagy szülöttje előtt a város. Mi még egy kötet kiadását is tervezzük – mondja Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Az intézményben sok emléket őriznek a világ talán legismertebb újságírójáról, a róla elnevezett díj alapítójáról. A város történetét bemutató állandó kiállításon külön vitrinje van a vele kapcsolatos tárgyaknak, dokumentumoknak; itt láthatók például azok az összeíróívek, amelyeken a család jó néhány tagjának neve olvasható. Az igazgató a kedvünkért előhozott néhány Amerikából kapott Pulitzer-kötetet, sőt egykori lapjának, a St. Louis Post-Dispatchnek a restaurált ünnepi számát is, amelyet születésének 100. évfordulóján adtak ki. Tegnap, születésének 164. évfordulóján is őt ünnepelték Makón, igaz, csak szerény ünnepség keretében, csöndes koszorúzásokkal azokon a helyeken, amelyek hozzá köthetők.

Halmágyi Pál a St. Louis Post-Dispatch ünnepi Pulitzer-számával – a háttérben a sajtócézárnak emléket állító vitrin. A szerző felvétele
Halmágyi Pál a St. Louis Post-Dispatch ünnepi Pulitzer-számával – a háttérben a sajtócézárnak emléket állító vitrin.
A szerző felvétele

Ilyen a szülői ház helyén lévő épület falán a relief, a főtéri szoborparkban álló mellszobor és a nevét 6 esztendeje viselő kollégium, amely nemcsak a falán lévő emléktáblával, hanem a bejáratánál lévő absztrakt műalkotással is őrzi emlékét. Van Makón ezen kívül Pulitzer sétány, és immár három éve itt adják át a fiatal újságírókat elismerő ifjúsági Pulitzer-díjat is. A Maros-parti városban egyébként nem véletlenül tesznek különösen sokat azért, hogy a köztudatba kerüljön, ez az Egyesült Államokban világhírűvé lett Pulitzer József szülővárosa. Korábbi amerikai életrajzai hol Bécset, hol Budapestet említik szülőhelyeként, pedig a sajtócézár nem csupán a napvilágot látta meg Makón, de élete első nyolc évét is itt töltötte. Némi elégtételt talán az a frissen megjelent amerikai Pulitzer-könyv jelent a makóiaknak, amelyet Molnár László újságíró, pedagógus és önkormányzati képviselő tegnap fel is mutatott a szülőháznál tartott megemlékezésen – ebben már helyesen szerepel a születés helye.

Olvasóink írták

 • 19. hahaha33 2011. április 26. 10:28
  „Hmmm... nem fontos ki hol született? Elég hite- és hazájavesztett ember lehetsz :). Ráadásul az egyik alapadatunk én úgy tudom, hivatalos okmányokon :D. Lehet hogy nem a lehetőségek hazája a mi kis egyébként "majdhogynem balkáni kis országunk", de azért itt is élnek így is úgy is emberek. Voltam már egy pár helyen és mondhatom bármikor kimondtam hogy Makó a szülővárosom, lehet nem tudták hol is keressék, de megkérdezték és én szívesen megmutattam nekik hol van. Azt kell mondjam hogy szerintem hozzáállás kérdése. Meg tisztelet, hogy tudom pontosan hol is született egy ismert és elismert ember, aki talán tett is valami lényegeset rövidke élete alatt.”
 • 18. kismocsok 2011. április 14. 08:55
  „"Utazo" én aztán nem utazom sóban, de ha akarsz küldj nekem sót:P én meg azt hittem mást akarsz:P Ha nem értenéd elmagyarázom de akkor azt kitörlik, azt meg ugye nem nagyon szeretném:P Imádom a szólás szabadságot de csak akkor ha azt írhatom amit akarok és gondolok :)”
 • 17. Utazo 2011. április 12. 23:21
  „Soban utazol? Kuldjek? Mennyi kell?”
 • 16. kismocsok 2011. április 12. 00:55
  „Hallod "messzegedi" aszem figyelmesen olvastam de szted nem nézett utána az újságíró? Sztem meg igen és sztem igen is fontos ki hol született ha valaki szégyenli akkor nyaljon sót:P Különben is most éppen magamon kívül vok szal ne mérgeljetek még jobban fel:P”
 • 15. Utazo 2011. április 09. 16:17
  „Ugy oszinten!
  Ki a fenet erdekli ma a vilagban, hogy hol szuletett ez az ember? Konnyebb leirni a nagy kulfoldi mediakban, hogu Becsben vagy Budapesten szuletett. Azt mindenki tudja hol vannak a terkepen. Na de Mako?
  En is itt szulettem,de ha kulfoldon kimondom a szuletesi helyemet, azt hiszik, hogy valami Balkan orszagbeli varos , vagy pedig keverik Makao-val, ami ugye nem Magyarorszagon van.
  Senkit se akarok megbantani ezzel, de sajnos ez igy van! Bocsi”
 • 14. keiner 2011. április 09. 16:17
  „Vannak okok MOban büszke lenni, lásd Pulitzer-t, vannak okok miért lehet szégyelni:
  http://nol.hu/belfold/a_manipulalt_cohn-bendit_riport_keszitoje_lett_a_kozmediumok_uj_hirfonoke”
 • 13. Nyusszancs 2011. április 09. 15:52
  „Mignon! Javaslom, sétálj végig például a makói Csipkesoron...”
 • 12. Mignon 2011. április 09. 14:42
  „Pulitzer Jozsefnek

  a New York Times ujsag es kiado epület fogadotermeben ( in the "Hall"), szobra van.

  Magyarorszagon, van valahol Pulitzer szobor...?”
 • 11. messzegedi 2011. április 09. 13:57
  „kismocsok: olvass figyelmesebben!

  Ez a félmondat "Korábbi amerikai életrajzai hol Bécset, hol Budapestet említik szülőhelyeként, " jelzi azt, hogy mennyire nem néz utána az átlag újságíró a tényeknek. Szót nem írtam arról, hogy a mostani cikkben tévedés lenne. Arról szólt a megjegyzésem, hogy sajnos általánosságban ennyire igénytelenek/felületesek az újságírók és erre nap, mint nap bizonyosságot nyújtanak a DM munkatársai is. Ennyi.”
 • 10. vári 2011. április 09. 13:12
  „dodó

  A híres magyarok jelentős része zsidó. Kíváncsi lennék, milyen logikai bakugrásokat követnek el gondolatban egyes szélsőséges gondolkodásúak akkor, amikor kis hazánk hírének öregbítéséről van szó. Ha egy magyar zsidó nevét a világon mindenki ismeri, akkor már nem is olyan fontos, hogy zsidó? :)
  Bírom ezt a méricskélést.
  Szerintem az egyetlen elfogadható szempont az, hogy az illető minek érzi magát. Ha egy Magyarországon született zsidó magyarnak érzi és vallja magát, akkor magyar. Pont.
  (Hogy Pulitzer ezzel kapcsolatban hogy állt, azt nem tudom, csak általánosságban jegyeztem meg.)”
 • 9. samu 2011. április 09. 13:00
  „Csak a félreértések elkerülése végett: 2 Purliczer díj van.

  Ez (a másik) mindenesetre magáért beszél:

  http://www.pulitzer.hu/course.html

  tótha w, váradi j?, ...”
 • 8. macs 2011. április 09. 12:13
  „6. dodó,
  nagyon gyors voltál!! Már hiányoltam az ilyen szellemű megjegyzést! Egyébként egy makói magyar zsidó terménykereskedő, Pulitzer (vagy Politzer) Fülöp és egy vallásos osztrák római katolikus anya fia volt, tehát nem tekinthető zsidónak, mert az édesanyja osztrák katolikus volt.”
 • 7. macs 2011. április 09. 12:09
  „Ők is Pulitzer díjra pályáznak?
  "Négy új főszerkesztője van az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA). Az Index szerint egyikük az a riporter, aki Daniel Cohn-Bendit magyarországi látogatásakor pedofil vádakkal próbálta támadni az EP-képviselőt, és hamis tudósítást készített magyarországi szerepléséről."
  Eredeti videó:
  http://indavideo.hu/video/Daniel_Cohn-Bendit
  A kérdés a 20. percnél hangzik el, Cohn-Bendit a 49. percnél állt fel.”
 • 6. dodó 2011. április 09. 12:08
  „"Nem bécsi, nem budapesti" és nem is nagyon magyar.”
 • 5. scott1 2011. április 09. 11:46
  „keiner!
  "A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga..."
  Erről nekem a Napkeltés "közszolgálatiság" is eszembe jut, a milliárdokkal megfizetett közszolgálatiságával...”
 • 4. keiner 2011. április 09. 11:17
  „"Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga. A hatalom a Köztársaság jövőjének építésére az újságírók eljövendő nemzedékeinek kezében lesz."
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Pulitzer_J%C3%B3zsef

  Annyit a médiátörvényhez.”
 • 3. kismocsok 2011. április 09. 11:11
  „Jajj jujj "messzegedi " Olvass és utána írj baromságot, az újságíró utána nézett mindennek és úgy írta le, ha vennéd a fáradtságot akkor nézz utána te is :P De sztem nagyon is érdeklik a valós tények szal néz szépen utána és akkor írj ha nem úgy van:P”
 • 2. messzegedi 2011. április 09. 07:11
  „Hát igen. ennek a cikknek az a szomorú üzenete, hogy a mai újságírókat kb. annyira érdeklik a valós tények, hogy még saját példaképük születési helyének sem képesek utánajárni. Hát ezért ilyan színvonalú az újságírás és ezért tart ott a DM is ahol ...”
 • 1. keiner 2011. április 09. 06:56
  „A Pulitzer dijat nem olyan újságirók kapnak, akik elöreszabott híreket kiköpnek, hanam azzok, akik önáloan gondolkoznak.
  Annyit egy "hírcentrum"hoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: Makótól keletre a folytatásra várnak

Bár az M43-as Szegedtől Makóig tartó szakaszát április 21-én átadják, a Makótól keletre eső falvaknak várniuk kell még. Tovább olvasom