Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem bontják – felújítják a makói tejgyárat

Makó - Egyelőre nagyrészt üresek az egykori makói tejüzem épületei, új gazdája, a JL Logistic Kft.-t vezető Juhász László azonban bízik benne: már nem sokáig. Szeretné bérbe adni a hűtőházakat, raktárakat, csarnokokat – érdeklődők máris vannak.
A Sole-Mizo Zrt. városszéli üzemében, mint annak idején megírtuk, jórészt balkáni és arab országokba irányuló exportra készítettek krém fehérsajtot, amely a görög feta sajt tehéntejből készült magyar változata. A gyár 54 ember munkahelye volt, és két éve zárták be. Sokáig kihasználatlanul állt, mígnem Juhász László tavaly augusztusban felfigyelt a kerítésen olvasható feliratra: eladó. Ismeri a gyárat, hiszen a környéken lakik, ráadásul a rendszerváltás előtt sofőrként dolgozott itt. A Makón most teherfuvarozóként ismert vállalkozó hónapokig tartó tárgyalások után kapta meg az 1500 négyzetméter területű gyárat. A szerződést a napokban írták alá – hogy mennyiért és milyen konstrukcióban szerezte meg, arról nem nyilatkozott.

A gyár bezárását követően többször is elterjedt a városban, hogy az épületegyüttest le fogják bontani, ez azonban nem igaz. Juhász László elmondta, az üzemet úgy kapta meg, hogy abban tejipari feldolgozó tevékenységet nem folytathat, és az eredeti tulajdonos leszereli, elviszi azokat a berendezéseket, amelyek a bezárásig ott működtek. Bár volt, hogy ideiglenesen bontottak el falakat, erre egyszerűen azért volt szükség, hogy a nagy méretű gépeket el tudják szállítani. Ő viszont nem bontani, hanem felújítani akar. Az épületeket ugyan jó állapotban vette át, mindegyik közművesített, megfelel a legkorszerűbb előírásoknak is, de az elmúlt két esztendőben mégiscsak kihasználatlanul állt. A gépek leszerelése egyébként néhány csarnokban még folyik, a befejezés január végére várható.

Juhász László az egykori tejgyárban. Nagy fába vágta a fejszéjét, de optimista. A szerző felvétele
Juhász László az egykori tejgyárban. Nagy fába vágta a fejszéjét, de optimista. A szerző felvétele

Juhász László azt mondja, tudja, hogy nagy fába vágta a fejszéjét. A Földeáki utcai gyárkapunál egyelőre a régi cégtábla látható, és még csak egy udvaros dolgozik itt, az új tulajdonos azonban bizakodik. Az egykori tejüzemtől pár száz méterre van az autópálya, ezért szerinte ideális rakodóhely, esetleg kamionparkoló lehet belőle. Az épületek némelyike műhelynek, üzemnek alkalmas, mások raktárként hasznosíthatók, de vannak itt hűtőházak és irodák is. Egyelőre egyiket sem sikerült bérbe adni, de érdeklődők már vannak. Amikor ott jártunk, épp egy varroda vezetőjével tárgyalt, aki már ki is nézett magának egy helyiséget.

Olvasóink írták

 • 10. Egyolvasó 2012. január 12. 05:40
  „Ezt mondták a politikusok országra is, nem bontjuk, felújítjuk, és lám mégis csak tönkre ment valahogy
  " magyarország".”
 • 9. Qllancs 2012. január 11. 09:40
  „T. 6.
  Köszi az ajánlatodat. De nem kívánom igénybe venni. Alapítványt nem támogatok 1 ft-al sem. Ezt meg pláne nem. csak esetleg akkor , ha én is benne leszek a 200 leggazdagabb magyar között ! Neki ugye min: 360 MILLIÁRD ft-je van, tisztességes, napi 8-10 órából szerezte !
  Tudod én ismertem ezt a Csányit--még a 1970-es évekből, annak idején egy kis aktatologató kukac volt Pesten a SZÖVOSZban. /szövetkezetek országos központja/ volt, fél évente jártam fel továbbképzésre. Na ott volt egy dolgozó a sokk közzül. olom az ÁFÉSzek privaticációjából is jól megszedte magát.
  Ehhez képpest a rendszerváltást jól taktikázta ki. Meg gond
  De míg én 1 ft-se kaptam, loptam soha , csak a munkadíjjamat kapom ami picit több a minbérnél. !
  Ennek ellenére --konkrét családot --akit ismerek --támogatom , NEM csak 1 évben 1 x , karácsonykor !”
 • 8. asdiob 2012. január 10. 14:28
  „Szerintem a jelenlegi formában a városba a földeáki út felől egy kamion nagyon nehezen tud bejutni. A kereszteződés anyira szűk, hogy ki sem tud onnan kanyarodni egy kamion sem. Oda vagy körforgalmat kellene építeni, vagy duplájára növelni az út szélességét.
  De ha elkészül a makói pihenő (ami nem kicsi...), akkor meg már ilyen célra nem is nagyon fogják igénybe venni. A román és bulgár kamionos nem fizet azért, hogy kultúrált és őrzött helyen aludjon...”
 • 7. marosparti 2012. január 10. 14:00
  „Laci bácsi! Legyen hozzá szerencséd, sok sikert!”
 • 6. scott1 2012. január 10. 13:02
  „Qllancs!
  A Sole-Mizo Zrt. azért nyitott Románia felé, mert be akart lépni a román és bolgár piacra (ami be is jött nekik - mára több termékkel már piacvezetőek), azt pedig csak te képzeled, hogy éjszaka elindulhatnak a tejeskocsik Makóról Várnába, Szófiába, Bukarestbe, hogy reggelre ott legyen a friss tej...
  Csányi talán az MDF-hez állt közel, de nem FIDESZ-es :) jobboldali értékrendszerű ennyi, a kormánynak valóban többször segített de többször konfrontálódott is velük... Ja és van már jó ideje egy gyerekalapítványa, hátrányos helyzetű ám tehetséges gyerekeket karolnak fel, hogy ne kallódjanak el, ha támogatni akarod őket szívesen megadom az elérhetőséget!”
 • 5. Qllancs 2012. január 10. 12:05
  „T. 3. Biztos tudja.hiszen csányi ov. seggevége. Jó barát, neki mindent lehet.
  Mint leggazdagabb magyar --azt tesz amit akar ! a múlt héten pl. pókeren veszített :25 millió ft -t, amit inkább oda adott volna pl. az újszülött mentősöknek, v. pár nagyon beteg gyerek gyógyítására !!!!!!”
 • 4. scott1 2012. január 10. 12:00
  „Ha már a finn Nokia sem bírta üzemeltetni gyárát Kolozsváron mert ott drágább. Nem tudom ezt tudtad?”
 • 3. zo 2012. január 10. 11:08
  „Ha már a milliárdos Csányi nem bírta üzemeltetni mert Bukarestbe olcsóbb. Nem tudom ezt Orbán tudja.”
 • 2. cucusz 2012. január 10. 11:02
  „Vajon miért nem lehet tejipari tevékenységet folytatni a tejgyárban ? Vagy kitiltja meg? Kiknek érdeke ez és miért hajbókolunk ezen emberek előtt? Egy termelőüzem hasznot hoz az országnak, a térségnek, az ott dolgozóknak, ez viszi előre a gazdaságot. Magyarán így keletkezik valós érték , pénz, nem a banki csűr-csavarokkal, azokkal az átlag ember csak rossul jár.”
 • 1. nezdcsak 2012. január 10. 10:15
  „....OPTIMISTA!MINDIG IS AZ VOLT!MAJD ELMÚLIK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális garázst kap Ambrózfalva

Pert nyert Ambrózfalva önkormányzatával szemben Tuska György, aki 2010-ig a község polgármestere volt. Tovább olvasom