Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nem csak sorscsapás az ételallergia

Makó - Az első kétségbeesés után a szükségből megpróbáltak erényt kovácsolni a makói Görbe Kristóf József szülei - a kisfiú ételallergiával küzd, ami megnehezíti egy család életét. Hogy a hasonló cipőben járókon segíthessenek, helyi ételforgalmazó céget indítottak, alapítványt is létrehoztak.
A most 2 és fél éves Görbe Kristóf József egészséges csecsemőként született, de az éjszakáit alvás helyett leginkább sírással töltötte. A kisfiú első gyerek, szülei azt gondolták, ez csupán a babáknál gyakori kezdeti hasfájós időszak – és erre gyanakodott eleinte az orvos is. Végül 8 hónapos korában mondta meg a gasztroenterológus, hogy tejallergiája van.

– Azt hittük, túl vagyunk a nehezén, de az igazi erőpróba csak ezután jött – meséli az édesanya, Bernáth Gabriella.

– Szigorú diétát írtak elő, mellőzni kellett az étrendből mindent, amiben tej vagy tejtermék van. Szinte az egész nap azzal telt el, hogy gondolkoztunk, mit adjunk neki úgy, hogy azért az étkezések változatosak legyenek, ráadásul finomakat egyen a gyerek. Mindez sok lemondással jár. Beülni ebédelni például nem tudtunk sehová, de a legnehezebb talán az volt, hogy a rokonsággal megértessük, egyetlen falatot sem kaphat Kristóf, ami nem felel meg a diétának. Ha ez mégis megesett, 3 hétre visszaesett, kezdődött elölről a sírás, a hasgörcs, az álmatlanság, a kiütések. Tipikusan a sütemény hozta ezt elő – mondja Bernáth Gabriella.

Hozzáteszi: az új ízeket sem volt egyszerű elfogadtatni a kisfiúval. Kétéves korában volt legutóbb háromnapos terheléses vizsgálaton. Akkor azt mondták, legalább még egy évig tartani kell a diétát, s ha ez sikerül, remélhetőleg kinövi a betegséget. Most jól van, szépen gyarapszik, és mint láttuk, ugyanolyan önfeledten játszik, mint bármelyik másik hasonló korú gyerek.

Gabriella eleinte nehezen fogadtatta el kisfiával az új ízeket, de most már mosolygósak az étkezések. A szerző felvétele
Gabriella eleinte nehezen fogadtatta el kisfiával az új ízeket, de most már mosolygósak az étkezések. A szerző felvétele

Miközben kálváriájukat járták, azt is megtapasztalták: természetesen nem az övék az egyetlen család, amelyik ilyen problémákkal küzd. Az orvosoknak, szakembereknek természetesen hálásak, ők sokat segítettek, de például kiderült, házhoz nem tudnak tejmentes ételt rendelni – mindennap főzni egy speciális étrend szigorú követelményeit betartva pedig embert próbáló feladat.

A család végül az interneten bukkant egy 6 éve, családi vállalkozásként működő orosházi konyhára, amely kifejezetten ilyen ételeket készít, és van szerződött partnercége az ország több pontján – Makón viszont nem volt. Kipróbálták, Kristófnak is ízlettek az ételeik, így most már van, mert ők megszervezték a speciális ételek kizárólagos forgalmazását. Egy hónapja kezdték, a jotegyel.hu oldalon keresztül már napi 32 adagot biztosítanak megrendelőiknek a különböző menük alapján.

Megjegyzik: Makóról és a környező falvakból már olyanok is jelentkeztek, akiknek nincs ételallergiájuk, csak szeretnének egészségesen táplálkozni.
És ami talán ennél is fontosabb: létrehoztak egy alapítványt. Erre előbb került sor, mint az ételszállítás megszervezésére. Az allergiások által fogyasztható ételek ugyanis – a speciális technológiai követelmények miatt – általában drágábbak, mint az átlagos élelmiszerek, de vannak olyan családok, akiknek egy egyszerű leves vagy egy szelet kenyér megvásárlása is gondot jelent, nemhogy a diétás étrend biztosítása.

A Babóka Ételallergiás Gyermekekért Alapítvány a gyerekeknek nyári tábort tervez szervezni, s persze mindenekelőtt informálni, segíteni szeretné az érintetteket orvosokkal, védőnőkkel együttműködve, hogy a többi család útja már gyorsabb és egyszerűbb legyen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrt kapott a Tulipán utcai rendelő

Őrt kapott a makói önkormányzattól a Tulipán utcai rendelő, mert mint az ott dolgozó háziorvos mondja, szinte mindennaposak az atrocitások. Sánta Sándor egyelőre úgy tapasztalja, bevált az ötlet. Tovább olvasom