Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Nem emeltek a makói díjakon

Makó - Makón idén változatlan marad a köztemetés költsége, a Maros-parti üdülőtelkek bérleti díja, az önkormányzati földek haszonbére és a helyi buszközlekedés tarifája is.
 Helyi járat: csak egy

A helyi járat busza Makón a belváros és az ipari park között közlekedik, a 3 műszakos munkaidőhöz igazodva naponta kétszer oda, kétszer vissza. Teljes árú jeggyel 190 forintért szállhatunk rá fel, de bérletet is lehet váltani egy hónapra teljes áron 4325 forintért, fél hónapra pedig 2875-ért; a diák- vagy nyugdíjas havibérlet 1575 forintba kerül. A járatot a Tisza Volán Zrt. üzemelteti, és díjemelés azért nem lesz, mert a cég jelezte, nem kér.

Makón 5 éve van köztemető: törvény kötelezi az önkormányzatokat arra, hogy azoknak, akik szerettük nyughelyéül nem akarnak egyház sírkertet, létesítsenek ilyet. A város e célból a görög katolikus egyházzal kötött szerződést: temetőjéből 15 évre bérbe vett 390 négyzetmétert, amiért 100 ezer forintot fizet évente. Hogy ebbe mennyiért lehet temetkezni, tulajdonképpen elvi kérdés, hiszen nincs érdeklődés iránta.

A díjtételeket 2013-ban sem emelték; az urna elhelyezése 25 évre továbbra is 10 ezer forintba kerül, egyes sírhely megváltása ugyanennyi időre 20 ezerbe, a dupla pedig 30 ezerbe. A temetőfenntartási díj alkalmanként ugyanúgy 1000 forint lesz, mint a külön szolgáltatások díja.

Más a helyzet a Maros-parti üdülőtelkekkel. Ezekből becslések szerint nagyjából 250 van. Jó részük a várostól bérelt, harmaduk magántulajdonú. Az elmúlt években általánosan 20-20 százalékkal emelték meg az itteni bérleti díjakat, de volt olyan év is, amikor 30-cal, tekintettel az üdülőövezetben történt értéknövelő önkormányzati beruházásokra. Az új testület most azzal az indokkal hagyta meg a régi tarifát, hogy 2013-ban már frissítették. Így burkolt út melletti telkek esetén továbbra is 329, közbenső fekvésű telkeknél 295, belső fekvésűeknél 272 forint plusz áfát kell fizetni évenként minden négyzetméter után.

Pontos információink nincsenek arról, mennyi földet érint, hogy az önkormányzati területek haszonbérleti díja sem nő. Az ok: az adat folyamatosan változik, például mert a kiskertek művelésével sokan felhagynak, és ezeket a városnak ajánlják fel. Erről 10 éve is írtunk. A Maros mentén közel 240 hektárnyi, bigecsnek hívott kiskert van – hagyományosan 2 kisláncosak, azaz 200 négyszögölesek. Ami biztos: elhanyagolt kül- és belterületi területek esetében a bérlet első éve Makón díjmentes, hasonló zártkerti ingatlanoknál 2 évig sem kell fizetni. Amúgy külterületen és zártkertek esetében aranykoronánként, évente 1200 forint a díj, belterületen pedig négyzetméterenként 7,5 forint volt és maradt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol tart az átvilágítás Makón

Az átvilágítás folyamatban van, bővebb tájékoztatást annak lezárultakor adunk – ennyit válaszoltak a napokban a makói városházáról kérdésünkre. Tovább olvasom