Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nem kaptak pénzt a belvízcsatornára Kiszomboron

Kiszombor - Kiszombor az elmúlt években kétszer is próbált támogatást szerezni belvízelvezető csatornarendszerének korszerűsítésére, bővítésére, de nem nyert, Csanádpalotát pedig eleve kizárták minden pályázati lehetőségből. Így járt az elmúlt hetek esőzései által legjobban sújtott két Makó térségi település, amikor megpróbálta megelőzni a bajt.
– Kiszombor kétszer is pályázott az elmúlt években új elvezető csatornák építésére, a régiek korszerűsítésére, de a 61 milliós kérelmet mindkétszer elutasították – mondja a falu polgármestere, Szegvári Ernőné, amikor arról kérdeztük, mit próbáltak tenni azért, hogy megelőzzék a súlyos belvizet. Két hete, a rendkívüli esőzések idején arról számoltunk be, hogy még a falu központjában álló Árpád-kori körtemplom, a rotunda is víz alatt állt.

Mit tudott tenni pályázati források híján az önkormányzat? A közmunkások igyekeztek az árkokat kitisztítani – a lakók ugyanakkor nem egy helyen megfeledkeztek erről. Most a helyreállítást a vis maior keretből és önerőből igyekszik megoldani a falu, ezt követően pedig a legfontosabb helyeken csatornarekonstrukciós munkákat végeznek. Jó hír ugyanakkor, hogy a falu vizeinek nagy részét befogadó Vályogos-horgásztó pályázati pénzből, mederkotrással, partszakaszok felújításával, megerősítésével, zsilipekkel hamarosan teljesen megújul, kapacitása bővül.

Csanádpalotán, ha lehet, még a zomborinál is nagyobb gondot okozott a belvíz. Bár már nem jellemző a csurig telt árok, a házfalakat nyaldosó víz, senki sem felejtette el, milyen komoly küzdelmet vívtak azokban a napokban – mint megírtuk, a szivattyúkat is csak generátorról tudták működtetni, mert a vihar leszaggatta az elektromos vezetékeket. A polgármester, Kovács Sándor részben igazat ad azoknak, akik azt mondják, az önkormányzat nem költött sokat a hatvanas-hetvenes években épült csatornákra – mert nem tehette.

– A hálózat nagyjából negyven százalékát ugyan évről évre rendbe tették a közmunkások, komolyabb felújításra, karbantartásra azonban nem volt lehetőségünk pályázni. Az előző kormányzat olyan tengerszint feletti magassághoz kötötte a jelentkezést, ami a várost eleve kizárta. Reméljük, ez most változik – mondja. Hozzáteszi: ha tökéletesek lettek volna a csatornák – nem azok, mert itt is jellemző, hogy az érintett lakók elhanyagolják, betemetik –, akkor sem bírt volna a rendszer a mostani esőzés következményeivel. Máskor fél év alatt esik itt 160 milliméter csapadék – most ugyanez 30 óra alatt érkezett meg.

Olvasóink írták

  • 2. magyar36 2010. július 10. 10:35
    „Most itt a lehetőség! Egyeztetni kell a biztósítokkal! Nekik megéri, hogy a házak védelme jobb legyen! Rajtuk keresztül viszont máshonnan is jöhet a pénz! Csak akarni kell, és lobbizni! Vajon erre képes az önkormányzat, vagy csak várja tovább a sültgalambot?”
  • 1. scott1 2010. július 08. 12:07
    „Ezek az információk alapján kötelességem tompítani az éles kritikámon, mivel kiderült, helyben csak részben felelősek, ezért "részben" nekem is elnézést kell kérnem!!! Ugyanakkor megerősíti az előző kormány dilettantizmusáról kialakult képemet:) Köszönöm a cikket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaduzzasztja a Marost a Tisza

Klárafalva - A Tisza árhulláma visszaduzzasztja a Marost, emiatt Klárafalva és Ferencszállás… Tovább olvasom