Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Nem kell verekedni a jó helyért a piacon

Makó - A tavasz eleje nem kedvez az árusoknak: kevés a vevő a piacon. A zöldségeken, gyümölcsökön kívül helyi termékekkel is feltölthetjük kamránkat a makói piacon.
A reggeli órákban a tejek, túrók, sajtok padjánál mozgolódnak a legtöbben, bizonyára sokan kedvelik ezeket a finomságokat Makón. Ezt erősítette meg Erdeiné Kaszián Katalin, aki már 1996 óta kínálja házi készítésű termékeit. Mint mondja, eleinte csak a tejet és a túrót árult, de fél éve sajtot is készít, amellyel nagy sikert arat. – Hat-nyolcféle sajtot hozok ki minden piaci napra, ezek javát el szokták vinni. Szerencsére akad rá vevő, hiszen ezekben a tehéntejből készült sajtokban nincsen tartósítószer, sokkal ízletesebb, mint a bolti – fogalmaz az árus. A legkedveltebb fajták közé az erős, diós, paprikás tartozik, de nem maradhat el a makói fokhagymás sem. Az árak a mennyiségtől és a fajtától függően 300-tól 700 forintig terjednek.

Kevés a vevő a makói piacon - GALÉRIA

Nem messze innen Molnár Imréné igazi, békebeli túrót árult. Az idős asszony egyenesen Magyarcsanádról utazott be a városba, hogy nagy kosarából mérje ki az általa készített friss túrót. – Egy kosárba 10 kg fér, amit 50 liter tejből készítek. A ház körül négy tehenet tartunk, az ő tejükből állítom elő a túrót – meséli lelkesen a néni, majd hozzáteszi, hogy az itt megkapható túrót házias íze miatt vásárolják a vevők. A túróból 1 kg-t 1000 forintért vihetünk haza.

A piacon találkoztunk Szegi Lajos halárussal, aki arról panaszkodott, hogy az év elején nincs nagy kereslet az élőhal iránt. Ebben az időszakban kevesebben fordulnak meg nála, mint nyáron, de ez annak is az eredménye, hogy sokan nem kedvelik a halételeket. Számára a vasárnap a legkedvezőbb, ám ezen kívül minden szerdán és pénteken is árul. Itt 1 kg pontyot 950 forintért vásárolhatunk meg.

Kevés a vevő a makói piacon - GALÉRIA

A vásárban Antal Imréné, virágkötővel is beszélgettünk, aki már negyven éve köti a szegfűből, rózsából, gerberából összeállított csokrokat. Mint mondja a hosszú évek alatt a vásárlók és az eladók száma egyaránt lecsökkent. – Két-három éve már sem árus, sem vevő nem jön ki a piacra, ez a rossz gazdasági helyzet következménye. Emlékszem, nyolc éve még szinte veszekednünk kellett az asztalokért, most már akár kettőt is bérelhetek – fogalmaz a virágkötő. Anna néni úgy véli, nem a makói piac bérleti díja legolcsóbb, mert itt a 650 forintos napijegy mellett 10.500 forintot kell fizetnie az éves bérletért. Úgy tudja, ennél olcsóbban árulhatna Hódmezővásárhelyen, de nem szeretné a kialakult vevőkörét cserbenhagyni.

Azok is megtalálhatják számításaikat, akik mézvásárlás céljából látogatnak a piacra. Bősze Csaba repcéből, vegyes virágból, akácból és selyemfűből termelt mézzel várja a vevőit. Választhatunk a kilós és félkilós kiszerelések között. – A méz iránti érdeklődés ősztől karácsonyig a legintenzívebb, ezután már ritkábban fordulnak hozzám a vevők. Nyáron kevesebben keresnek fel, van olyan, hogy nem is jövök ki árulni, de összességében úgy érzem, megtérül a befektetett munka – mondja a méhész.

Kevés a vevő a makói piacon - GALÉRIA

A piacon üres sorokkal és kevés vevővel találkoztunk, mindez a tavasz elejének tudható be - mondják az árusok. A legtöbben zöldséget, gyümölcsöt vásároltak, de sokan álltak sorba a lángossütőnél is. A tavaszi levegőn mi is megéheztünk, és frissen sült lángossal csillapítottuk éhségünket, a sajtos-tejfölös 330 forintba került.

Olvasóink írták

 • 7. Sipi74 2012. március 07. 12:43
  „Zoltanszabo! Javaslom, jöjjön el 1 évben 3 napra hozzám végignézni 1-1 napomat! Nem kell dolgozni, csak legyen mindig a nyomomban.... Aztán meglátjuk, hogy akarja-e még, hogy adjak nyugtát az 1 liter tejért, amit megvesz tőlem? Csak arra kérem, kelljen fel az új év első napján is reggel 5-kor, s tartson velem. Vagy a mínusz 20 fokban, és 40 cm-es hóban rendezzük be a takarmányt az állatoknak, és trágyázzunk ki, meg utána rohanjunk a piacra, ahol árulunk néhány ezer forintot, amiből a tiszta haszon mindössze 2-3000.Vagy nyáron betakarításkor jöjjön velem hajnal 3-kor bebálázni a lucernát,de etetésre otthon lenni, aztán piac, majd menni a hajnalban bálázott szénáért a (árnyékban 35 fok, napon meg ki tudja mennyi), mert ugye lopástól nem mentes kis világunk...És még csak dél van... Vagy épp Karácsony szent ünnepének estéjén azom izgulni, hogy meg tud-e szülni az a szerencsétlen tehén, vagy kutassam fel az épp ügyeletes állatorvost, hogy ugyan ilyenkor kijön-e segíteni, vagy ellésben pusztul a tehén...? Nos velem tart zoltanszabo...?”
 • 6. cucusz 2012. március 06. 10:13
  „1. zoltanszabo
  Le sem írom amit kimondtam, félhangosan amikor olvastam a hozzá szólást, mert kimoderálnának. Van így is épp elég bajuk a kisembereknek nem kell még a NAV-val is sarcolni őket , igy is áll az élet! Elmegy az ember kedve mindenféle vállalkozástól a sok adóteher mellett. Nem véletlen üres a piac, nagy a szegénység.”
 • 5. KamuNeni 2012. március 06. 09:37
  „Ez aszabo zoli egy kicsit nincs otthon azt hiszem. Masoknak rossz akaras az elete? Vagy irigyseg? Kisebbsegi erzese van?”
 • 4. Egyolvasó 2012. március 06. 05:35
  „Az emberek, megkapják a fizetésüket örülnek, ha a közüzemi díjak számláit be tudják fizetni, nem hogy még piacoljanak.”
 • 3. Olvasóka 2012. március 06. 00:22
  „1.zoltanszabo! "Dögöljön meg a szomszéd tehene is!" Téged a legjobb nem ismerni. Ne haragudj!”
 • 2. FuegoNoche 2012. március 05. 19:08
  „1. zoltanszabo Minek neked számla?Meg miről?A kötött virágról?Vagy az 1kg házi túróról?Te ha eladsz valamit mondjuk a Déli Apróban, vagy a Vaterán, akkor adsz számlát?”
 • 1. zoltanszabo 2012. március 05. 10:18
  „Ilyen hideg időben nincs vevő se. Csak estleg vasárnap. Ezek a kedves eladók --adnak pl. számlát is ???? mert én még nem kaptam tőlük. NAV ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a makói hagymások szövetkezete

A hétvégén – egyelőre szándéknyilatkozat formájában – 45 hagymás egyéni gazda és 5, hagymával régóta foglalkozó vállalkozás megalapította a hagymaszövetkezetet Makón. Tovább olvasom