Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nem ketyeg tovább a makói szemétbomba

Makó - Makót nem önti el a szemét júliustól: az önkormányzat meghívásos pályázattal ideiglenes szolgáltatót, majd hosszú távú megoldást keres. Az ASA – amely júliusi hatállyal fölmondta a szerződést a várossal – nem nyilatkozik. A Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. viszont érdeklődik, és tájékozódik.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
A háztartási hulladékkal beborított dél-olaszországi városok sorsa az utóbbi hónapokban többször is szóba került Makón. Tavaly decemberben a 150 ezer lakosú Foggiában sorakoztak két méter magas szeméthegyek az utcán.
A város köztisztasági cége csődbe ment, az önkormányzat megpróbálta eltakaríttatni a hulladékot söprűs, lapátos önkéntesekkel, de őket a rendőröknek kellett megvédeniük a köztisztasági cég kirúgott dolgozóitól. Rómában pedig betelt a 40 éve működő szeméttelep, az újat még nem építik, és a külföldre szállításra kiírt pályázat is kudarcba fulladt. Délről most az északi tartományokba viszik földolgozni a hulladékot, kamionokkal. A szállításon az újságok szerint a Camorra nevű bűnszervezet keres.

Makón azért nem ennyire bonyolult a helyzet. Az új hulladéktörvény nálunk is a feldolgozást szorgalmazza a tárolás helyett, és jövőre csak a hazai közösségi tulajdonú, nonprofit szemétszállító cégek kapnak működési engedélyt. A törvény nyomán megnőtt költségei miatt az eddigi makói szolgáltató, az osztrák érdekeltségű ASA fölbontotta a Makóval kötött szerződést. Júliusig még szolgáltat, de az, hogy ki veszi át ezt a feladatot, egyelőre nem dőlt el.


Szeméttároló a tűzoltóságnál mindkét eddigi szolgáltató matricájával. Ki lesz a következő? A szerző felvétele
Szeméttároló a tűzoltóságnál mindkét eddigi szolgáltató matricájával. Ki lesz a következő?
A szerző felvétele

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Buzás Péter polgármester annyit mondott, hogy most első körben egy meghívásos pályázaton ideiglenes szolgáltatót keresnek, amely júliustól három hónapig elviszi a szemetet. Később pedig kiírnak egy pályázatot hosszabb távra. Ezen a megoldáson az új törvény előírásai miatt kellett hónapokig polemizálni, egyeztetni. A polgármester emlékeztetett, amikor annak idején a Becker-Pannónia Kft. – később Bio-Pannónia – elnyerte ezt a feladatot, 100 forinttal adott kedvezőbb ajánlatot a hódmezővásárhelyi ASA-nál. Egy évtizeddel később az ASA nyert, mert 96 forinttal ment a Bio-Pannónia tarifája alá. A mostani körülmények között aligha várható, hogy az új szolgáltató olcsóbb lesz az eddiginél, és a polgármester kíváncsi arra, hogyan lehet megoldani, hogy ez a szolgáltatás makói adóforintok nélkül is működjön. Ám ez a cél.

Amikor tavaly decemberben az ASA fölbontotta a szerződést, a leköszönő igazgató, Reith Imre azt mondta, előfordulhat, hogy később újból pályáznak Makón. Érdeklődésünkre az ASA Magyarország Kft. pr-vezetője, Rossi Tünde most azt írta, konzultált a vezetőséggel, és egyelőre nem nyilatkoznak a szándékaikról. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától, Makrai Lászlótól viszont úgy tudjuk, hogy leányvállalatuk, a 27 településen szolgáltató Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. tájékozódik a makói lehetőségekről. Ez többek között azzal jár, hogy a cég állásfoglalást kért az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségtől azzal kapcsolatban, helyesen értelmezi-e az új törvényt. Makrai azt mondta, július elseje nem csak Makó számára fontos határidő. A többi településnek sem mindegy, hogy addigra olyan szolgáltatót talál-e, amelynek január elsejétől is lehet működési engedélye.

Olvasóink írták

 • 13. Francois 2013. május 13. 15:13
  „12. kakukkfű 2013.05.12. 20:21 Látom, nagyok a bajok, olvasd már vissza magad, mikor szólítottalak én meg téged?! :) Orvost, gyorsan keres fel! :)”
 • 12. kakukkfű 2013. május 12. 20:21
  „Mivel Te vagy az egyik legelvakultabb "igazságosztó", nyilván Neked válaszolok többször. Meg Te szoktál megszólítani legtöbbször. Minő véletlen. De ma úgy döntöttem, elolvasva néhány cikket és a hozzászólásokat, soha többet nem olvasok, nem írok itt. Nincs értelme ennyi elvakult sz@rrágó véleményét olvasni, akiknek fogalmuk sincs semmiről, csak az élteti őket, Téged, hogy ócsárolhatsz valakit, de nem kell a szemébe nézned, csak írsz, oszt jól van. Írjatok. Keresek némileg kultúráltabb fórumot, vagy újságot, ahol nem kell ilyen szövegeket olvasni. Minden jót Nektek, fröcsögjetek, szidjátok azt, akit éppen kiszúrtok. Gyermeteg dolgotokhoz sok szerencsét, egészséget! Pááááá!”
 • 11. Francois 2013. május 10. 05:30
  „10. kakukkfű 2013.05.09. 21:35
  A tények és a közlés közt nagy a különbség! De látom csak az én beírásaim fájnak neked! Ennek örülök, mert tudom hogy van igazságtartalma. De bizony úgy van ahogy írom! :)”
 • 10. kakukkfű 2013. május 09. 21:35
  „Attól, hogy azt hiszed, tudod, amit nem tudsz, még nincs úgy! Ki fogyott el azóta? Ugyan azok írogatnak, mint eddig. Akkor miről beszélsz, nagyokos. Rám már több kitalációd volt, még nem jött be. Mondjuk, ha belebújnál a drótba, és végigkúsznál a "´sötétben", előjönnél a képernyőből, rám köszönnél, jé, Te vagy? - talán rájönnél, hogy mennyire nem tudsz semmit, s mennyire sajnálatra méltó vagy. Ha a témával kapcsolatos hozzászólásaid lennének, többet érnél el, mint az állandó mocskolódással.”
 • 9. Egyolvasó 2013. május 09. 18:14
  „A régi makói szeméttelepre lehet vinni nem kommunális hulladékot? (törmelék, fű nyesedék)”
 • 8. Francois 2013. május 09. 13:50
  „Ez egyszerű politika, be <moderálva>tjuk a lakosságot, itt a butaság elég magas pletykálnak róla, aztán szépen elviszik, lesz egy 40% áremelés és mindenki örül! :)”
 • 7. MámegintKamu 2013. május 09. 09:50
  „HÁÁÁT bátrak :) Kérdése, hová fogja szállítani a kommunális hulladékot, mivel Szegedre nem lehet hiszen akkor kockáztatja az UNIOS pályázaton nyert kb 8 milliárdot vagy mennyit, hiszen nem tartozik a pályázatban szereplő települések közé Makó, így az onnan származó kommunális hulladékot nem is vihetik a szegedi telephelyre szerintem!!??”
 • 6. scott1 2013. május 09. 09:31
  „Miért vipbond, téged érdekelt valaha is a konkrétum? Dehogy érdekelt!
  Az előző cikkek egyikében arra a nyilatkozatra, miszerint nem lesz fennakadás és lesz jelentkező Makón a szelektív szemétszállításra, esetleg állami szerepvállalással oldják meg, te valami olyasmit írtál, hogy neked ez gyanús mert túl szépen hangzik! Majd ugyanabba a cikkben később már azt mondtad, hogy szerinted meg is lehet már a győztes. Mire alapoztad a véleményedet "lehetre", meg "talánra"...? :DDD
  Sőt amikor "rá mertem kérdezni" miért is jó neked, hogy indokok nélkül váltogatod a negatív tartalmú véleményedet, annyi válaszra voltál képes, hogy elgurult a gyógyszerem! Pedig egyre valószínűbb ebből a meglátásodból sem lesz több, mint egy újabb negatív tartalmú pszichózis, amit valóban nem árt kezeltetni! :D”
 • 5. vip007 2013. május 09. 08:49
  „3. scott1 2013.05.09. 07:54

  Lehet, hogy politikai hangulatkeltés, de most sem derült ki semmi konkrét a cikkből, hogy mi lesz júliustól. Az, hogy "lehet", meg "talán", meg "még keressük", az nem konkrétum. Elhiszem, hogy a bennfentesek tudnak valamit, de erről nagyon hallgatnak. A cikknek melyik az a pontja, amiből az látszik, hogy a probléma meg van oldva? Esetleg te tudsz valamit?

  Tetszik a cikk felütése. Az olasz maffia érdekeltségei után éles váltás a makói helyzetre:)”
 • 4. Francois 2013. május 09. 08:45
  „3. scott1 2013.05.09. 07:54 Azt várhatod, mióta kinyomoztattam egy két nick név tulaját, kicsit elfogytak! :)”
 • 3. scott1 2013. május 09. 07:54
  „A makói szemétbomba eddig se ketyegett, hónapokkal ezelőtt sem volt már több egyszerű politikai hangulatkeltésnél... Gondolom most többen (nicknevek:) bejelentkeznek a fórumra és elnézést kérnek... vagy mégsem, hiszen eddig se tettek ilyet, amikor utólag kiderült, hogy még csak a valóság környékére sem sikerült tévedniük, ugye?”
 • 2. gabi34418 2013. május 09. 07:53
  „Szegeden a makói duplája a szemétdíj!

  Makón is ez várható!!!”
 • 1. Francois 2013. május 09. 07:37
  „Hurrá, írtam már rég el lesz víve a szemét, már csak arra vagyok kíváncsi mennyivel emelnek díjat! :) :) Mert emelnek az tuti! :) :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Nikelszky emléktábláját

A város történetének legrosszabb periódusában, 1922-ben lett polgármester Nikelszky Jenő. Tovább olvasom