Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Nem kötelező a költözés

Makó - A közkeletű vélekedéssel szemben nincs olyan makói rendelet, amely előírná a belterületen működő üzemek távolabbra költöztetését – újakat viszont már nem lehet indítani. Ezt annak kapcsán derítettük ki, hogy ismét panaszt kaptunk egy telephelyre.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Bár sokan másként emlékeznek rá, Makón nincs olyan rendelkezés, amely határidőhöz kötve előírná, hogy a városban működő ipari üzemeknek ki kell települniük az ipari parkba vagy a külső területekre. A kérdés az elmúlt hetekben először akkor merült fel, amikor – mint beszámoltunk róla – a Návay tér környékén lakók aláírásgyűjtésbe fogtak, mondván: zavarja őket az ott évtizedek óta működő kandallógyár. Ennek apropójául az szolgált, hogy a telepen működő Váll-Ker Kft. ipari tevékenységeinek egy részét átadja az ugyancsak ottani Makói Fémipari Kft.-nek, és ez hatósági engedélyt igényel.

A napokban aztán egy Szép utcai olvasónk, Magyar Gyula keresett meg bennünket hasonló panasszal. Ő a neves építőipari vállalkozó, Kiss Péter Pál szomszédos telepére panaszkodott. Ennek környékén nehéz teherautók járnak, amelyek sarat hordanak fel, olykor a bejárót és a járdát is tönkreteszik. A vállalkozó elismerte, hogy ilyesmi előfordul, de hangsúlyozta: minden, a járművek okozta hibát kijavított eddig is, ezután is. A telephely amúgy két évtizede van a mostani helyén. Eddig senki nem panaszkodott rá, így nem is tervezi a kiköltöztetését.

Kiss Péter Pál telepére is panaszkodtak. Fotó: DM/DV
Kiss Péter Pál telepére is panaszkodtak.
Fotó: DM/DV

A Maros-parti város belterületén egyébként nem sok ipari jellegű üzem, telep működik, inkább a szolgáltatás jellemző. Kitelepítésüket nem írja elő rendelet, azt azonban a rendezési terv rögzíti, hogy újat a belső városrészekben már nem lehet alapítani. A városházán megtudtuk, a Návay Lajos téri üzemen kívül másikra panasz eddig nem érkezett a hivatalba. A városból az ipari parkba eddig két cég költözött ki: a Dancsi-féle fuvarozási vállalkozás, valamint a szerszám- és gépgyártással foglalkozó Maros-Tech Kft. – a többi itt működő társaság új betelepülő.

Ami pedig a Váll-Ker Kft.-t illeti, saját, újvárosi, külső telepére telepíti fokozatosan gyártókapacitását, új csarnokokba. Arról a tervükről, hogy a Návay téren tevékenységük egy részét átadják partnercégüknek, végül letettek: kiderült, hogy ebben a formában ez új tevékenységnek minősülne, és a már említett rendezési terv miatt ezt a hatóság nem engedélyezheti. Igaz, ettől nem lesz kisebb a telepen a nyüzsgés – az eddigi munkákat nem a másik cég, hanem a Váll-Ker szervezeti keretein belül végzik továbbra is a dolgozók.

Olvasóink írták

  • 2. vip007 2013. október 25. 14:41
    „Mennyi ilyen "magyargyula" van ebben a városban!”
  • 1. _csutak_ 2013. október 25. 09:25
    „Az egyszerű prolit nem zavarja a termelő üzem, tüzép telep csak a félig feljebb lépőket, akiknek csak a szájuk nagy, de annyi pénzük már nincs, hogy elköltözzenek a Rózsadombra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig készül az apátfalvi kerékpárút

Eredetileg augusztus 31-ére kellett volna befejezni, de a közbejött csapadékos idő miatt még mindig épül a Makót Apátfalvával összekötő kerékpárút. Tovább olvasom