Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nem leányálom: melegekkel egy zárkában

Makó - Szeretne visszakerülni korábbi munkahelyére, a varrodába, és másik zárkába menne, mert most szerinte melegek között lakik – osztotta meg lapunkkal a kalocsai női börtönben lévő lánya kívánságát egy makói férfi. Egyes kéréseket méltányolhatnak a börtönben, másokat nem, tudomásul kell venni, hogy ez kényszerközösség.
Luxuskörülmények között élnek, jogaik vannak, tanulhatnak ingyen, mert mi eltartjuk őket: ezek a leggyakoribb vélemények az internetes oldalakon az elítéltekkel, a börtönök világával kapcsolatban. Másféle viszonyokról tudósít egy makói férfi, aki azért kereste föl a szerkesztőséget, hogy segítséget kérjen. Lánya Kalocsán, a női börtönben tölti fegyházbüntetését 3 éve, és most két panasza is van. Édesapja elmondása szerint korábban olyan munkát végezhetett a varrodában a gép mellett, amit szeretett, szívesen végzett, nemrég azonban máshová osztották be, amit nem szeret, nem is ért hozzá. Azt is nehezményezi, hogy olyan zárkába került, ahol meleg fogvatartottak is vannak. Őt ez zavarja, szeretne máshová kerülni, eddig azonban hiába kért ilyen intézkedést.

Kalocsán, a női börtönben varrodában is dolgozhatnak a fogvatartottak. A fotó illusztráció.
Kalocsán, a női börtönben varrodában is dolgozhatnak a fogvatartottak.
A fotó illusztráció.

A konkrét esetről nem adhat felvilágosítást a büntetés-végrehajtás, az elítélt személyiségi jogainak védelme érdekében – tájékoztatott Szalai Tímea százados, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóirodájának vezetője. Azt azonban elmondta, hogy a börtönben a nevelő jelöli ki, kit milyen zárkába osztanak be, de törvény rögzíti, milyen szempontokat kell figyelembe venni a döntéskor. A legalapvetőbb, hogy nő és férfi nem kerülhet egy zárkába, felnőtt nem kerülhet fiatalkorú mellé, dohányzó csak dohányzókkal együtt lehet. Ugyanígy a büntetés fokozata is fontos, fogházbüntetésre ítélt ember nem kerülhet fegyházbüntetéssel sújtottak közé. A szexuális beállítottság azonban olyan személyes adat, amelyről nem rendelkezik a törvény.

Aki kifogásolja a fogva tartás körülményeit, a nevelőnek, vagy akár a parancsnoknak teheti szóvá, fordulhat az ügyészséghez, de a rendszeresen megtartott fogvatartotti fórumokon is elmondhatja panaszát. A panaszok elbírálásakor gyakran kiderül, hogy két női elítélt egyszerűen csak összeveszik, ezért kéri valamelyik az áthelyezését – aztán kibékülnek, és szeretnének ismét összekerülni. A magyar intézetek telítettek, ez is fontos szempont az elhelyezésnél. A sajtóiroda vezetője azt mondja, tudomásul kell venni, hogy ezek kényszerközösségek.

Ami a munkát illeti, a kalocsai intézet kiemelkedő, itt a foglalkoztatás közel 80 százalékos. Az intézet mellett működő börtöncég üzemelteti a már említett varrodát, de más munkalehetőség is akad. Sokan a börtönben szereznek először tapasztalatot arról, milyen nap mint nap munkába indulni. A cél az, hogy lehetőleg minél többen kapjanak állást, mert aki pénzt keres, annak hozzá kell járulnia fogva tartásának költségeihez, mentesíti családját a csomagküldés terhe alól, és félre is kellene tennie valamennyit a szabad életre. Arra a büntetés-végrehajtásnak nincs felhatalmazása, hogy adatot gyűjtsön arról, milyen sikeresen „nevel a munkára", a szakmát szerzett és szabadlábra került elítéltek milyen arányban tudnak beilleszkedni.
Jellemző akadály a százados szerint, hogy sokan analfabétán kerülnek be, a számokkal sincsenek tisztában, összekeverik a bonyolultabb munkafolyamatokat, vagy nem ismerik el a hibájukból fakadó selejt miatti felelősségüket. Pedig az előállított áru piacra kerül, így nem mindegy, milyen a minősége.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. papika56 2012. július 29. 16:30
  „T.15. Milyen igazad van !!!
  Ha valaki fegyházban van --gondolom nem Turórudit lopott. Nekik nics joguk semmi , míg le nem ülik a büntit.
  Kedves apuka : pedig inkább nevelte volna a pici lányát --tisztességre, becsületre !!!!Az apuka jobb ha kussol ! és meghúzza magát !
  A börtön : NEM WELLNESZ !!!
  Dolgozzanak , napi 10-12 órát , tartsák el magukat. Semmi + t én nem adnék.
  A kint élő, rendes, becsületes emberek --meg nyomorognak, 20 ezer gyerek éhezik ---ők meg jóól elvannak bent.”
 • 23. katica174 2012. július 29. 10:39
  „Maximálisan egyetértek az előttem szólókkal, fegyházban van, eltartjuk, és még nem tetszik neki a rendszer! Mit gondol,ha kiszabadul akkor sem lesz több lehetősége válogatni!”
 • 22. pog 2012. július 29. 08:50
  „Ki mondta neki, hogy menjen börtönbe,miért követett el bűncselekményt, viselje a következményeket, másnak is a rácson kívül is melege van,én egész nap dolgoztatnám őket a tűzön napon..sokba kerül a magyar adó fizetőknek.”
 • 21. bánki 2012. július 28. 19:50
  „Nem is értem ?

  Nincs kozmetikus és ,,velnesz " ?”
 • 20. Vörcsi 2012. július 28. 18:01
  „Itt "kint" sem könnyű az élet! A napi 8 (9-10) óra ledolgozása után, rohanunk a gyerek(ek)ért, bevásárolunk, megfőzzük a vacsorát, és kimossuk ruháinkat. Nemigen marad időnk TV-t nézni, sokszor aludni is alig.
  Nagyon szomorú, hogy csak a börtönben tapasztalják meg milyen nap, mint nap munkába járni akkor is, ha előző nap azzal a gyomrot szorongató érzéssel jöttünk el, hogy .....most aztán tényleg elég, itthagyom a fenébe...., vagy nem tudjuk másnap nem a felmondásunkat kapjuk e meg? De megyünk, mert munkából akarunk megélni, nem bűnözésből. Nagyon nehéz lesz a "felzárkóztatás", mert ha csak kényszer hatására ismerkednek a munkával, még azt is meg kellene tanulniuk, hogyan kell a pénzt beosztani, hogy elég legyen a következő fizetésig, hogyan osszák be idejüket, hogy minden nap tiszta legyen a lakás, legyen tiszta ruhájuk, és tisztában legyenek azzal, miből is áll egy háztartás vezetése. Ezeket kelle tanítani nekik, és ez nem kevés, félek egy emberöltő is kevés lesz már, mert a ló szalad, és nehéz lesz megállítani! Bizonyítja ezt többek között az apa reklamálása is.”
 • 19. deszkás 2012. július 28. 14:31
  „HARESZ! Van. Sőt zárt tv rendszer is ahol esetenként JOGDÍJAS (tehát ott tilos volna lejátszani) DVD is.”
 • 18. Emberségetavilágnak 2012. július 28. 13:53
  „Nyár van, a melegség évszaka. :)
  Kalocsán női börtön van, fogvatartottjai kizárólag addig élvezhetik a vendéglátást, amíg melegek.
  "szerinte melegek"
  Szerintük is. Szerintem is. Mindaddig, míg levegőt tudnak venni.
  Ha kihűlnek, utolsó útjukat autón teszik meg.
  Komolyra fordítva a szót:
  Leszbikusra gondolhatott az elítélt.
  Ez a legújabb jolly-joker, csak előkapják és megy minden, mint a karikacsapás?
  Apuka a médiához fordult, ha nem ugrik bocsánatot kérve a börtönparancsnokság, nem engedelmeskedik zokszó nélkül, pikk-pakk Strasbourgban találhatja magát az Európai Emberi Jogi Bíróságon.
  Egy női börtönben biztos, hogy nem kell férfimunkát végezni.
  Ha most olyan feladatot kapott, amihez nem ért, itt a remek alkalom, hogy megtanulja!
  A háziasszonynak nem csak varrni kell tudni, ezer meg egy más feladat van, amit még azon túl el kell végezni.
  Itt az ideje, hogy megtanuljon cérnát befűzni a varrótűbe, gombot felvarrni, hímezni, még nincs késő elsajátítani a konyhakerti munkák fortélyát, az iratok rendezését, a környezet, a lakás tisztán, rendben tartását.
  Hogy az alom majd ne legyen borzalom.
  Fegyházról van szó, ahová nem figyelmetlenség vagy tájékozatlanság miatt kerül be a polgár.
  De majd ő megmondja, mit akar, hogyan akarja, a hivatalos utat megkerülve, médián keresztül pressziót gyakorolva.
  Ennyire futja a korlátaiból. Olyan mélyen nem is tudom elítélni érte, hisz tv, rádió, újság a rendelkezésükre áll, napi szinten informálódnak, pontosan tudják, egyetlen sóhajtással mekkora tornádót tudnak generálni nemzetközi visszhanggal.”
 • 17. tucat 2012. július 28. 13:50
  „Valóban úgy van, ahogyan sokan elmondták alább is: hacsak a jelenlegi tartózkodási helyén nem kényszerítik a természetével (beleértve az akármilyen szexuális orientációját is) ellenkező cselekményekre, akkor örüljön, hogy lyukak vannak rajta, amelyeket szabad akaratából használhat, figyelemmel a környezetére, természetesen.
  Ha a terhére rótt bűncselekményt elkövette, a kiszabott ítéletet nem vitatta, s így az jogerőre emelkedett, akkor jelenleg nem áll módjában a számára rokonszenves és kívánatos emberek társaságát önként megválasztani, de a büntetése kitöltése után e lehetőség ismét nyitva áll majd előtte is. Most azonban kéretik a cselekményére reagáló közakaratnak a törvényekben rögzített következményeit tudomásul venni és viselni!
  Ennél finomabb és nőiesebb, "melegebb" én sem tudok lenni, a fenébe is már, tényleg!
  Mellesleg még akár arra is rájöhet, hogy a melegek közt arany élete lehet, ha ő is úgy akarja, mert ők az átlagosnál általában empatikusabb lények, ami, ugye, ilyen kényszerközösségben akár komoly pszichés tehermentesítő körülmény is lehet. De ennek a felismerése és kezelése már legyen az ő dolga!

  Röviden, ahogyan alább is többen mondták: Elítélt, pofa alapállás! Amíg finom és nőies a köz! Nehogy a végén a francia Riviérára kelljen költöztetni a bagázst, mert kiderül, hogy nem érzi jól magát a paprikaszagú Kalocsán! :@
  Ha tudná, milyen érzéseket szabadított el bennem, elítélt, áldaná a sorsot, amiért most nem vagyok a közelében, mert bizistók leordítanám a séróját! Az édesapját és a családtagjait pedig, javaslom, kérje meg, hogy hagyjanak fel a nyilvánosság előtti nyavalygással, mert ezzel semmit sem használnak Önnek, épp ellenkezőleg, s az sem kizárt, hogy ezt már odabent, a jelenlegi lakhelyén is érzékeli. Gondolkodjon! Van ideje, nem? Vagy másnak van híján?!

  Leállok, mert csak hergelem magam - fölöslegesen...”
 • 16. bozoeszter 2012. július 28. 13:42
  „Hát ez aztán már vér forraló!!!! Neki van munkája,mi az hogy nem tetszik,ez BŐRTÖN ja és mi a baj a homokosokkal? Talán nem kezdtek ki vele?És aki kint dolgozni szeretne és nincs mit az hogy éljen meg? Ő kap enni bent valószínű meleg van télen, nem kell ruhát venni sem .Az adófizetők pénzén "el van".Nem beszélve arról hogy valami bűnt követett el.Kedves apuka,én az Ön helyében mélységesen halgatnék!!!”
 • 15. maug 2012. július 28. 13:35
  „a bűnözőnek nincsenek jogai! Az apa meg maradjon csendben. Legalább a drága leánya majd nem fog visszakívánkozni. Az apja meg nevelte volna meg, ahelyett, hogy panaszkodik.”
 • 14. terezanyu55 2012. július 28. 13:16
  „Nem értem,mi baja van a melegekkel? Talán rasszista a hölgy? Mindannyian bűnözők akik oda bekerültek,és ha rajtam múlna,sokkal szigorúbb feltételek között tartanám a társadalom szégyeneit.Előbb kellett volna gondolkodni!”
 • 13. haresz 2012. július 28. 13:13
  „Plazma tévét ne adjunk neki? Amíg az én adómból lopja a napot addig csit.”
 • 12. aquarius 2012. július 28. 13:12
  „Az élet "kint" sem leányálom, babám! Ráadásul minket, törvénytisztelőket, adózókat nem is tartanak el ingyen...”
 • 11. ascendum 2012. július 28. 12:50
  „Ha nem bántalmazzák, nem értem, mi a probléma, nem kiránduló baráti társaság ez, hanem elítéltek, akiknek éppenhogy kényelmetlenséget kell vállalniuk valami miatt. Vagy nem?”
 • 10. abri47 2012. július 28. 12:12
  „Be kellene neki mutatni filmeket arról milyen börtönviszonyok vannak tőlünk keletre, vagy az arab világban. ahhoz képest az itteni börtönök minden rossz ellenére szanatóriumnak minősíthetők. Gondolom nem jutalomüdülésként ültették le”
 • 9. cintula 2012. július 28. 11:56
  „cigizni a zárkában? a dohányzós törvény a sittre nem vonatkozik?
  5 méterre a zárkaajtótól milyen lenne...?

  a melegség szeretete így lett kényszer? mindenesetre az igazgatót is így kéne összezárni "másokkal".”
 • 8. klj-54 2012. július 28. 11:43
  „Aki fegyház fokozatot kap az minősített cselekményt követ el!
  Embert ölt, vagy előre megfontoltan erőszakos bűncselekményt követett el.
  Miért is kellene neki külön privilégium?”
 • 7. info 2012. július 28. 11:23
  „Az vajon nem zavarja amiért bekerült a börtönbe?-nem hinném, hogy ez kívánságszám lenne hová melyik zárkába teszik őt.”
 • 6. Egyolvasó 2012. július 28. 11:16
  „Szegény ember, nem elég, hogy börtönbe zárták még ezt is el kell viselnie, ha nem kellene dolgoznom, hogy a családomat eltartsam leülnék és csak őt sajnálnám.”
 • 5. WSS 2012. július 28. 10:35
  „A múltkor meg Pesten kellett őket elviselni. Az se volt leányálom.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes gyógyúszás

A makói fürdőben is igénybe vehető a társadalombiztosítás által támogatott, ezért ingyenes gyógyúszás 18 év alatti gyerekek számára. Tovább olvasom