Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nem lesz már több magántanuló

Sikerült fölszámolni a szegények divatját Apátfalván: az iskola és a kisebbségi önkormányzat rábeszélte a szülőket arra, hogy ne vegyék ki magántanulónak gyerekeiket. Korábban a lehetőséggel élve több diák is otthagyta az iskolát, s ők aztán a nyolc általános anyagából se tudtak levizsgázni.
A kezdeményezők: idősebb és ifjabb Károlyi Sándor. Fotó: Karnok Csaba
Ami tavaly tavasszal komoly problémának látszott Apátfalván, mára megoldódott. Egy esztendővel ezelőtt még tíz iskolaköteles korú gyermeket jegyeztek a településen magántanulóként. Ez a státus nem tévesztendő össze a kivételes tehetségű gyerekek kiváltságával. Újabban országszerte a többszörösen bukott, renitens viselkedésű iskolások számára végső esetben javasolják, hogy magántanulóként folytassák tanulmányaikat, s csak vizsgázni járjanak be. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezek a diákok a nyolc általánost se tudják elvégezni, így elkallódnak.

– Most egyetlen magántanulója sem volt, és nem is lesz az apátfalvi általános iskolának: az utolsó ilyen diákunk is sikeres osztályozó vizsgát tett, így szeptembertől a szegedi Móra Ferenc szakiskolában folytathatja tanulmányait, megszerezheti általános iskolai végbizonyítványát – mondta Mátó Lajos, az apátfalvi iskola igazgatója.

Az apátfalvi iskola igazgatója, Mátó Lajos szerint még a legrosszabb körülmények között élő gyerekek szülei számára is nyilvánvalóvá vált az utóbbi években, hogy a tanulás igenis érték, a munkához jutás egyetlen esélye. Persze a meggyőzésben sokat segített a cigány kisebbségi önkormányzat is.

– Most már hála istennek nem divat, hogy abbahagyják az iskolát, és elmenjenek napszámba – mondta el ifjabb Károlyi Sándor, az apátfalvi önkormányzat művelődési bizottságának tagja.

– Az általános iskolával nagyon jó a kapcsolatunk, nyomon követhettük a cigány és a hátrányos helyzetű magyar gyerekek tanulmányi előmenetelét. Az utóbbi hónapokban több gyerek szüleivel is elbeszélgettünk. A végleg kibukóknak nincs utánpótlása – fűzte hozzá idősebb Károlyi Sándor, az apátfalvi CKÖ elnöke.

Az egyetlen, jogilag még két hónapig magántanulóként bejegyzett 16 esztendős lány most a környező településeken vállal napszámot. Nem tudtuk megkérdezni: megérte-e így elvégezni az iskolát.

Az átlagosnál jobban tanuló diákokat ösztöndíj is motiválja, ami félévente közel harmincezer forint – jelenleg 24 cigánygyerek részesül ebben a támogatásban. Persze bukások még mindig vannak, de nincs iskola, ahol ez ne fordulna elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Makó új evangélikus lelkésze

Cserháti Sándor mellett új lelkésszel gyarapodott a szegedi–makói evangélikus gyülekezet: a… Tovább olvasom