Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Nem minden község akar városi címet szerezni

Makó - Bár több hasonló lélekszámú és méretű falu van még Makó térségében, mint Csanádpalota, nem ragadós a palotai példa, Apátfalva, Földeák és Kiszombor nem hajt a városi címre.
Úgy tűnik, nem lesznek követői a 3300 lelkes Csanádpalotának Makó térségében. Megírtuk: a nagyközség sikeresen pályázott a városi címre; Kovács Sándor polgármester az ötletet megszületésekor többek között azzal indokolta, hogy az új cím birtokában könnyebben tudnak pályázati forrásokat szerezni a különböző beruházásokhoz. A környéken három, a palotaihoz nagyjából hasonló méretű és lélekszámú falu van még, de úgy tűnik, egyikük sem szeretné követni a példát.

Apátfalván – itt 3300-an laknak – például azért sem, mert míg Csanádpalotának mindig is volt egyfajta kisebb közigazgatási központi szerepe, ez itt fel sem merül: Makó tölti be ezt a szerepet, ráadásul a Maros-parti város nagyon közel van. A polgármester, Varga Péter hozzáteszi: szerinte kevés kimondottan városi pályázat van, a finanszírozásban pedig nem a fenntartó önkormányzat rangja, hanem az intézményhez kötődő létszám az érdekes. Egyébként is – mondja Varga Péter –, bennünket a nevünk is arra ösztönöz, hogy maradjunk meg falunak.

Apátfalva: nem csak neve miatt marad község. Fotó: Frank Yvette
Apátfalva: nem csak neve miatt marad község.
Fotó: Frank Yvette

Ez utóbbi szempontból kicsit más a 3400 ember otthonaként számon tartott Földeák helyzete, amely ráadásul messzebb is van Makótól – mégsem téma a faluban a várossá válás. Ilyen elképzeléssel itt még nem állt elő senki, nem indította meg az emberek fantáziáját a palotai példa – erősítette meg lapunknak a falu első embere, Vass Imre. Ő is úgy látja, nem sokkal több a lehetőség a városi cím birtokában, mint faluként. Úgy gondolja, a jelenlegi keretek között is megvan a lehetőség a fejlődésre, városként viszont esetleg olyan szolgáltatásokat is fel kellene vállalniuk, ami meghaladja az erejüket.

Kiszombor: fel sem merült, hogy város legyen. Fotó: Karnok Csaba
Kiszombor: fel sem merült, hogy város legyen.
Fotó: Karnok Csaba

Szegvári Ernőné: Egy dinamikusan fejlődő faluban is jó élni

A Makóval néhány kilométer híján szomszédos, 4300 lelkes Kiszomboron korábban fel sem merült a várossá válás gondolata – most is csak azért beszélgettek a kérdésről, mert Palotánál népesebbek. Egyelőre úgy tűnik, a dolognak az elvi lehetősége sem biztos, mert mint Szegvári Ernőné polgármester elmondta, arról sincs pontos információjuk, hogy a nagyközségi címet viselhetik-e. Amúgy szerinte nem biztos, hogy jó volna akár több tízezres városokkal versengeniük a különböző támogatásokért. Egy élhető, dinamikusan fejlődő faluban is érezhetik magukat olyan jól az ott élők, mint egy kisvárosban – vélekedett.

Olvasóink írták

  • 4. mosómasa 2009. július 09. 21:11
    „Remélem Pitvaros nem akar várossá előlépni! Bár igaz, hogy Palota is messze áll a városi léttől! Olyan lepukkadtnak tűnik, ha végig autózunk rajta, mintha nem is laknának benne! Ha az utak állapotát nézzük, akkor Csanádalberti sokkal előrébb jár, mint Cspalota. Legyen akkor Alberti is város, nem ??!!”
  • 3. nikyke 2009. július 08. 16:03
    „Bárcsak Csanádpalota vezetősége is így gondolkodott volna, és akkor még most is jó kis falusi lakosok lennénk!!:))”
  • 2. nezdcsak 2009. július 08. 05:59
    „BÁRCSAK PITVAROS VEZETŐSÉGE(TÖBBEN)IS ,ÍGY GONDOLKOZNA,MINT SZEGVÁRI ERNŐNÉ!”
  • 1. greencat 2009. július 07. 12:59
    „És milyen igaza is van Szegvári Ernőnének!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz a diáküdültetés megfizetett tanárok nélkül

Makó - Manapság is lehet táborba küldeni a gyereket, csak sok pénz vagy karitatív pedagógus kell… Tovább olvasom