Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Nem mindenhol megy a víztoronyturizmus

Makó - Makón és Hódmezővásárhelyen már felfedezték a helyi víztorony idegenforgalmi jelentőségét, szervezett csoportok látogatják, Szentesen viszont ezt csak néhány diákcsoport tette meg. Csongrádon alkalmatlan a víztorony kilátónak, mert kicsi. A szegedi Szent István téri: igazi turistacsalogató látványosság.
Nagy sikert aratott Makón tavaly nyáron, amikor egy napra megnyitották az érdeklődők előtt a város 41 éve épült, 44 méter magas víztornyát. A meghirdetett időpontra közel kétszázan vártak – 200 lépcső megmászása után juthattak fel a 15 emeletnyi magasságban lévő teraszra. A víztornyot egyébként 11 éve lehet látogatni, csak szervezett csoportoknak, előre egyeztetett időpontban.

Használják-e idegenforgalmi célokra a víztornyokat a megye többi városában is? Hódmezővásárhelyen a víz világnapján, március 22-én szokták megnyitni az érdeklődők előtt a makóira hasonlító víztornyot, de ott is jelentkezhetnek külön szervezett csoportok. Varga Ferenc, a vízszolgáltatással foglalkozó Zsigmondy Zrt. vezetője azonban elmondta, ilyen kérés ritkán, általában kéthavonta érkezik hozzájuk.

Az 1963-ban épült és éppen 63 méter magas szentesi víztorony teljesen más, mint a makói. Nem bordázott, hanem sima falú, ráadásul nem vezet végig csigalépcsősor, a végén már létrán kell felmászni a tetőre. Talán ezért is alakult úgy, hogy néhány iskolai diákcsoportot leszámítva még csak igény sem merült fel soha arra, hogy kilátóként használják – tájékoztatta lapunkat a Víz- és Csatornamű Kft. első embere, Ikládi András. Csongrádon teljesen alkalmatlan a víztorony kilátónak, mert kicsi.

Öreg Hölgy a Szent István téren

Szeged legimpozánsabb és a turisták által gyakran látogatott víztornya az 1904-ben épült és a közelmúltban felújított, 44 méter magas Szent István téri egyedi ipari műemlék – még múzeum is működik benne. Az Öreg Hölgy május 1. és szeptember 30. között minden hónap első péntekén, 10 és 15 óra között fogadja a látogatóit. Itt is fogadnak csoportokat előzetes bejelentkezés alapján.

Olvasóink írták

 • 2. sunyifigyelő 2010. április 22. 06:42
  „Gondolatok, egészsgünk védelmében...
  Azoknak a barátaimnak akik élvezettel megisznak egy-egy pohár bort, és azoknak is, akik majd csak ezután teszik.....

  Ben Franklin mondta: Borban a bölcsesség, sörben a szabadság, vízben a baktérium.
  ...tovább >>
  Számos tudományos kutatás bizonyította, hogy ha naponta egy liter vizet megiszunk, egy év alatt elfogyasztunk több mint egy kiló Escherichia coli - vagyis E coli - baktériumot, ami köztudottan az ürülékben található, vagyis közérthetőbben, elfogyasztunk több mint egy kiló szart.

  Ez a veszély nem áll fent, ha bort, sört, vagy bármilyen elkoholt, likört fogyasztunk, azok ugyanis mind keresztül mennek valamiféle tisztítási folyamaton, mint erjesztés, forralás,desztillálás,szűrés.

  Emlékezz! Víz= kaki, bor= egészség

  Ebből következűen aztán, érdemesebb bort inni és hülyeségeket beszélni, mint vizet inni és egy rakás sz@rrá válni.:) :) :)

  Nem kell köszönetet mondani ezért a fontos informácóért, szívesen tettem, a közérdek, a közegészség szolgálatában!:) :)”
 • 1. sunyifigyelő 2010. április 16. 17:35
  „Vízdíjak a világban - itt vannak az adatok is!
  Egy levélváltás részletei:

  néhány adat a NatGeo-ból:  USA legmagasabb vízdíj: San Diego 1,65 USD

  Ausztrália legmagasabb vízdíj: Sydney 1,61 USD

  Japán: - " - Kumamoto 1,04 USD

  Ázsia: - " - : Szingapúr 0,61 USD

  Afrika: - " - : Windhoek 0,42 USD  Európa: - " - : Budapest 2,89 USD  Más európai városok:  Róma: 0,50 USD

  Amszterdam: 0,93 USD

  Írország: 0,00 USD

  Spanyolország: 0,62 USD

  Finnország: 1,22 USD

  UK: 1,46 USD  Ami közelít hozzánk: Belgium: 2,37 USD és találtam mégis egyet, ami magasabb Dánia: 3,43 USD  Újabb elvárásunk van a következő kormányzattal szemben: azonnal elkergetni a betolakodott ,,vízkimérő" idegen cégeket! (Ahogy Pécsen is tették!)  Épp ma vettem meg a NatGeo. legújabb számát. A 88. oldalon található benne egy statisztika a világ városaiban 1 köbméter vízért fizetendő vízdíjról. Szerinted hol a legmagasabb ez a díj? MAGYARORSZÁGON!!! Döbbenetes. Mi a fene folyik itt? Nem Magyarország alatt található az egyik legnagyobb édesvíz lelőhely?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építik a buszpályaudvart Makón

Makó - A jövő héten elkezdődik Makón az új buszpályaudvar építése, amely felváltja az 1976-ban épült… Tovább olvasom