Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem múlt el a veszély a Szegedi utcán

Makó - Makón már történt baleset a Szegedi utca elején amiatt, hogy az ottani háztömb erkélyéről egy betondarab egy járókelő fejére hullott. Most felújítják a balkonokat. A veszély azonban nem szűnik meg teljesen, mert nem mindegyik lakástulajdonos vállalta a 94 ezer forintos felújítási költséget, kötelezni pedig nem tudják őket a rekonstrukcióra.
Életveszélyt elhárító munkálatok miatt állványoztak fel Makó belvárosában a Szegedi utca páros oldalának elején egy téglaépítésű, négyszintes háztömböt, amelynek erkélyeiről ez idáig rendszeresen hullottak a betondarabok – kész csoda, hogy mindez senkinek sem került még az életébe. Sérülés azonban már történt: volt hirdetésszervező kollégánk, Mészáros Bea egy alkalommal épp ebédelni ment, amikor egy betondarab a fejére esett a Szegedi utcán. Kisebb fejsérülése mellett agyrázkódást szenvedett, a vizsgálatok mellett többnapos kórházi kezelésre is szorult. Emiatt végül a lépcsőházzal szerződésben álló biztosító kártérítést fizetett neki. Nem is elsősorban a pénz érdekelte, hanem az, hogy ráébressze a lakókat a probléma súlyára. Az eset mindenesetre bő három éve történt, és bár az akkori közös képviselő azt ígérte, elkerítik a területet, erre nem került sor.

Most viszont fel is újítják az erkélyeket – igaz, nem mindegyiket. Az egyik lakó ugyanis, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét, mert nem szeretne a szomszédjaival összeveszni, elmondta: náluk például a 27 lakás közül 7-ben azt mondták, nem rendelik meg a munkát. A lapunknak nyilatkozó idős asszonyt sem veti fel a pénz, nem könnyen vállalta a rá eső 94 ezer forintos részt, de úgy gondolta, felelőtlenség lett volna, ha másként dönt. A jelenlegi közös képviselő, Pósa Éva ezzel kapcsolatban elmondta: az érintettek arra hivatkoztak, hogy nincs pénzük a beruházásra. A lakóközösség pedig nem tudja kötelezni őket a felújításra. Úgy gondolja, ezt követően a rekonstrukciót nem vállaló tulajdonosoknak egyénileg kell viselni a felelősséget az esetleges balesetekért, hiszen ő közös képviselőként mindent megtett a veszély elhárításáért.

Balesetveszélyes erkélyek Makón. Fotók: Dobó Dolli

Mindenesetre most, hogy enyhült az idő, a hetekkel ezelőtt megkezdett munka folytatódik. A kivitelezést alvállalkozóként végző munkáscsapat vezetője, Kiss László lapunknak elmondta: az erkélyek alja azért ment tönkre, mert a hatvanas években készültek, és azóta az időjárás viszontagságai, a sorozatos fagyok miatt elvált a vasalástól a külső műkőborítás. Ez utóbbit most leverik, az ép vasalást meghagyják, és a műkövet könnyű szerkezetű anyaggal pótolják, amely éppen ezért akkor sem fog életveszélyt okozni, ha leszakadna belőle egy-egy darab. Erre azonban Kiss László szerint legalább 20 évig kizárható, már csak azért is, mert az erkélyeket vízvetőkkel is felszerelik, tehát nem fagyhatnak szét. Megjegyezte: volt olyan lakó, aki akkor szólt, hogy meggondolta magát, és mégis kérné, hogy az ő erkélyén is dolgozzanak, amikor már onnan elbontották az állványt. A munkavezető egyébként azt mondja, ha az időjárás nem szól közbe, márciusra végeznek.

Miskolcon meghalt egy ember

Tavaly nyáron Miskolcon amiatt halt meg egy férfi, hogy egy sétálóutcai épületről ráesett egy stukkó. A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a család azonban ebbe nem nyugodott bele és fellebbezett. A család ügyvédje, Szinay Attila szerint nyomozást kell indítani annak tisztázására, ki mulasztott, az építési törvény ugyanis kimondja, hogy a tulajdonos köteles az ingatlant jó állapotban tartani. A házról egyébként korábban is hullott a vakolat, mégsem volt kordonnal elzárva, és felirat sem figyelmeztetett a veszélyre.

Olvasóink írták

  • 1. lajosbácsi 2009. február 07. 20:29
    „igazán ideje volt már a felújításnak.. sajnos a szegedi utcai abc fölötti tömb közös képviselője egy nemtorődöm ember, így azon a részen is hamarosan várhatók lesznek balesetek, mivel a méltóságos közösképviselő úr nagyívben kakil arra, hogy az épület biztonságossá tételében közbenjárjon. lényeg, hogy ahol ő lakik, ott minden rendben legyen. amiért meg felelősséget vállalt az meg kit érdekel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap Páger Antalra emlékeznek Makón

Makó - Vasárnap Páger Antalra emlékeznek szülővárosában, Makón. Délelőtt fél 11-kor a Páger család,… Tovább olvasom