Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Nem pusztul tovább a makói Ford-fal

Makó - Nem pusztul tovább a makói Ford-fal: a tulajdonos Népi Iparművészeti Kft. 1,6 millióból alászigetelte a közelmúltban. Az ipartörténeti jelentőségű reklámfeliratok, képek rekonstruálására azonban még várni kell.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Ha helyreállítani nem is sikerült, legalább tovább nem pusztul már a felvizesedés miatt Makó ipartörténeti jelentőségű épülete, amelyben 1922 és 1944 között működött az egykori Ford-lerakat a Deák Ferenc és a Vásárhelyi utca sarkán. Ennek falán még ma is kivehető a Ford-Lincoln-Fordson felirat, és a négy, autókat ábrázoló képből is felismerhető egy – igaz, már nagyon nehezen.

A Galamb családhoz köthető ház a Népi Iparművészeti Kft. tulajdona. A cég most került olyan anyagi helyzetbe, hogy legalább a további pusztulásnak elejét vegye – tájékoztatta lapunkat Nadobán László, a társaság tulajdonosa.
Ő az egyébként, akiről nemrégiben megírtuk: egyik szobrát a városnak ajándékozta. Mint lapunknak elmondta, hagyományos módon nem lehetett a falat szigetelni, ezért a felvizesedés megakadályozására úgynevezett injektáló technikát alkalmaztak. Ez háromszor drágább, mint a szokásos eljárás, összesen 1,6 millió forintba került. A kivitelező 10 év garanciát vállalt rá.

A felvizesedés megakadályozására úgynevezett injektáló technikát alkalmaztak. A szerző felvétele
A felvizesedés megakadályozására úgynevezett injektáló technikát alkalmaztak.
A szerző felvétele

A folytatás azonban továbbra is kérdéses. Bár a világhírű, makói születésű Ford-konstruktőr, Galamb József miatt sokaknak szívügye volna a restaurálás, eddig erre semmilyen forrásból nem sikerült pénzt szerezni. A városi múzeum évekkel ezelőtt egy szakértő becslése alapján megállapította, erre a munkára minimum 6 millió forint kellene – ma már bizonyára ennél is több. A Galamb József nevét viselő iskola igazgatója, Horváth Zoltánegy angol nyelvű levelet juttatott el annak idején a Ford autógyárhoz a cég egyik munkatársán keresztül, támogatást kérve az ügyhöz, de nem kapott pozitív választ. Nadobán László lánya, Nóra viszont ha restaurálni nem is tudná, látna fantáziát abban, hogy a reklámfeliratokat, képeket újra felfesse a falra. Hogy ebből lesz-e valami, nem tudni – a hölgy mindenesetre diplomás festőművész.

Olvasóink írták

 • 6. 3évesférfi 2013. szeptember 05. 13:37
  „5. jagoda194: A kommunizmus idején ez nem volt érték. Az a csoda, hogy nem meszelték le az egészet az egész éra alatt.”
 • 5. jagoda194 2013. szeptember 04. 10:20
  „Azért a szövetkezet is gondolhatott volna az állag megóvására.A festet képek és vakolat még 1980-ban menthető lett volna.”
 • 4. hajosinas 2013. szeptember 04. 03:45
  „Tíz év garancia a szigetelésre.Addig lehet gyűjtögetni az újabb szigetelési munkára.Nevetséges a huszonegyedik században.Persze tudom, " piac gazdaságban élünk".”
 • 3. makovaros 2013. szeptember 03. 20:32
  „2. Jogos”
 • 2. KamuNeni 2013. szeptember 03. 18:50
  „Hat ha a komcsik is szetromboltak volna minden kapitalizmusra vonatkozo dolgokat mint a mostani kormany minden kommunizmusra vonatkozo dolgot akkoo ez sem nem maradt volna meg eddig.”
 • 1. jagoda194 2013. szeptember 03. 17:45
  „Ne hiszem,hogy valaki valaha is tudná restaurálni a teljesen omladozó vakolaton lévő alig kivehető autókat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmegyógyászaton a makói szatír

A napokban a Szegedi Járásbíróság elrendelte a makói szatír előzetes letartóztatását. Tovább olvasom