Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Nem tisztít a szennyvíztisztító

Makó - Két település szennyvize folyik a felszámolás alatt álló Németh Toll Kft. szigetelt tavába, de mivel a cég nem működik, a tisztítás is áll. A zöldhatóság vizsgálatot indított. Kérdés, hogyan fogja januártól a törvény szerint átvenni az új közműszolgáltató a feladatot, ha be se juthat a kerítésen.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A tollfeldolgozással foglalkozó klárafalvi Németh Toll Kft. az ezredfordulón a térség legnagyobb munkaadói közé tartozott. Jó kapcsolatban állt a helyi önkormányzattal, természetes volt, hogy amikor szennyvíztisztítót kellett építtetnie, bevonta a projektbe Klárafalvát és a szomszédos Ferencszállást. A berendezés és a hozzá tartozó agyagszigetelésű tárolótó a kft. telkén készült el, és 2004 májusában minden ferencszállási és klárafalvi portát bekötöttek a hálózatba. Minden rendben ment, ám a kft.-vel szemben később felszámolási, tulajdonosa ellen pedig 2008-ban büntetőeljárás indult egy 2005-ös áfa-visszaigénylés nyomán, csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

A Szegedi Ítélőtábla idén júniusban jogerősen 4 év börtönre ítélte Németh Sándort. A klárafalvi és ferencszállási szennyvíz azóta is befolyik a vezetéken a tárolótóba, de mivel a cég nem üzemel, a tisztítómű sem. A berendezést napi 700-800 köbméter szennyvíz tisztítására tervezték, ehelyett napi 100 köbméter jut be, ez pedig olyan kevés, hogy nagy része elpárolog. Gyakorlatilag szikkasztóként üzemel a tó, ami föl is keltette a zöldhatóság figyelmét. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Némethy Tímea kérdésünkre azt válaszolta, „a szennyvíz jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő kezelésére irányuló intézkedések folyamatban vannak felügyelőségünkön. Tekintettel arra, hogy folyamatban lévő hatósági ügyről van szó, bővebb információt adni jelenleg nem áll módunkban."

A lakosságot ez az eljárás közvetlenül nem érinti, a két önkormányzatnak azonban lehet gondja belőle, mivel a helyhatóságok felelőssége, hogy a szennyvízkezelés törvényesen menjen. Előfordulhat, hogy a zöldhatóság kötelezi a két falut arra, intézkedjen. A klárafalvi és a ferencszállási képviselő-testület azonban dönthet bármit, a felszámolás alatt álló cég vagyonával, annak telephelyén nincs joga rendelkezni. Úgy tudjuk, a két önkormányzat szerette volna valahogy „kivetetni" a felszámolás alatt álló vagyonból a tisztítóművet és a tavat, de erre nem volt jogi lehetőség. Fekete József klárafalvi polgármester azt mondta, a jelenlegi patthelyzetben nem tud érdemben nyilatkozni az ügyről.

Megoldást jelentene, ha sikerülne eladni a telephelyet. A felszámolást végző Marosholding Kft. felszámolóbiztosa, Szabó Tibor azonban azt mondta, a felszámolási eljárás állásával kapcsolatban nem köteles tájékoztatni a sajtót, a zöldhatóság eljárásának konkrét tárgyáról sem nyilatkozhat.

A felszámolást 2008 októberében rendelték el, azóta a Cégközlönyben 26 közlemény jelent meg a Németh Toll Kft.-vel kapcsolatban. A legutóbbi érdemi hirdetés idén júliusban került föl. Ebben ismét meghirdetik értékesítésre nyilvános pályázaton a kft. készletét, ingatlanjait – a tisztítót is. A cég klárafalvi épületei mindenestül 33 millióért eladók.

Az is kérdés, hogyan fogja – a törvény értelmében január elsejétől – átvenni az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást az Alföldvíz Kft., ha nem juthat be addig a kerítésen belül.

Olvasóink írták

  • 1. jagoda194 2013. október 29. 12:32
    „Ebben az a szomorú,hogy a NAV hatalmas kárt okozott ezzel az üggyel,mert leállt egy jól működő,sok bevételt hozó,jó üzleti háttérrel rendelkező üzem.Ítéljék el a vállalkozót,de ne úgy hogy tönkre tegyék az ott dolgozókat és a gazdaság ez által nem kevés bevételtől esik el.Itt a legnagyobb vesztes a gazdaság és a NAV.Mennyi adót fizettek volna be azóta?Ilyen esetekben megoldást kellett volna találni,hiszen az országban nem egyedűlálló esetről van szó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegtragédiát akadályozott meg az M43-ason

Egy szabadnapos rendőr állította meg az M43-as autópályán forgalommal szemben közlekedő nőt. Tovább olvasom