Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nem tudni, jövőre lesz-e nagymedence Makón

Makó - Hétfőn levették a makói fürdő nagymedencéje fölül a téli sátrat – május elsején várhatóan indul a szezon. Hogy meddig lesz még ötvenméteres sportmedence a létesítményben, egyelőre kérdéses.

Ötven ember – a fürdő dolgozói, tűzoltók és önkéntes segítők csapata – szorgoskodott tegnap reggel héttől majdnem tizenegy óráig azon, hogy levegyék a makói termál- és gyógyfürdő ötvenméteres medencéjéről a téli sátor ponyváját. Mint emlékezetes, tavaly ősszel egyáltalán nem volt biztos, hogy a hatvanszor harmincméteres, három és fél tonnás sátor most is kellemes körülményeket biztosít az úszni vágyóknak: voltak, akik még aláírásokat is gyűjtöttek amiatt, hogy úgy tűnt, ezen a környéken kezdik a fürdő termálberuházásával kapcsolatos munkát. A feladatokat végül sikerült átütemezni, így – ezúttal tizenharmadjára – ismét betölthette funkcióját a ponyva.

A sátor levételén mintegy ötvenen szorgoskodtak. A szerző felvétele
A sátor levételén mintegy ötvenen szorgoskodtak. A szerző felvétele

Könnyen lehet viszont, hogy ez a tizenhármas szám balszerencsét hoz neki. Ugyan most is összehajtogatták és száraz, biztonságos helyre vitték, kérdéses azonban, hogy használják-e még valaha Makón. A fürdő fejlesztéséről elfogadott tervek szerint ugyanis az ötvenméteres medencét felszámolják. Pőcze Lászlóné igazgató azt mondja: ebben a szezonban biztosan üzemel a nagymedence, további sorsa azonban már a felújításra benyújtott pályázat sikerétől függ. Május elsejével mindenesetre idén is elindul a szezon – addigra elvégzik a nagymedence karbantartását, és eltűnnek a környékéről a gödrök, földhányások –, ám új bérleteket például már csak augusztusig lehetett váltani.

Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozza: a sportbarátoknak nincs okuk az aggodalomra, hiszen a beruházás keretében épül egy új, ráadásul fedett sportmedence is. Igaz, nem ötven-, csak huszonöt méteres, de sportcélokra ez is kiválóan alkalmas lesz, így a megújuló fürdőben is megmarad a mozgás, a testedzés és a szórakozás, kikapcsolódás egyensúlya.

Csongrád: felújításra várnak

Csongrádon még városháza előtti, fürdőköpenyes tüntetéssel is tiltakoztak a fürdőbe járók a nagymedence mostoha sorsa miatt – erre 2006 decemberében került sor. Ott az volt a probléma, hogy úgy tűnt, nem fogják a téli sportolásra is alkalmas hőmérsékletűre melegíteni az ötvenméteres medencét, mert ez sokba kerül; ott gázzal fűtik fel. A tiltakozások hatására végül visszakozott az önkormányzat, mi több, az idei téli szezonban is vállalta a vízmelegítés tetemes kiadását. A nagymedencét ugyanakkor fel is kellene újítani – hogy miből és milyen technológiával, az egyelőre kérdéses, mert a város fürdőpályázatát elutasították.

Olvasóink írták

 • 16. KIS BALÁZS 2008. április 19. 07:53
  „Megbasszák az annyukat a komcsi zsidrákok!!! Itt mindent tudatosan el akarnak baszni??? Van egy lik temessük be,ott egy kocka gurítsuk el ott egy golyó vigyük arrébb... Jogom van az egészséghez és ha az én mentális fejlődésem egy 50m-es medencében kell alakuljon akkor ne tegyék tönkre,mert akkar hisztizek. Amúgy tele van a faszom minden köcsöggel!!!http://www.indavideo.hu/profile/zsalabsik”
 • 15. makóiSrác 2008. április 19. 07:43
  „Ha ez így van akkor lenne egy kérdésem Pöczenéhez.........engem ő tanitot úszni és komolyan mondom fantasztikus élmény volt mikor a melegvizből átmentünk a nagymedencébe és ott gyakoroltunk....teháát a kérdásem az lenne ha feltehetném neki h miért kell megölni a Makói Úszást...?????ja és persze sztem az a medence mindenki kedvence!”
 • 14. jólértesült 2008. április 18. 21:45
  „A fürdő részleges bezárásának oka a munkavédelmi ellenőrzés. Csak ezt nem verik nagy dobra. A sátor bontása alkalmából kiszállt a munkavédelem és egy lendülettel be is záratta a fürdöt május 1-ig. Ezt most egy tervezett intézkedésnek akarják lenyomni a torkunkon. Ezért van, hogy a bérletesek csak tusolni mehetnek, úszni nem. A kezelésre járók meg öltözzenek kétszer. Ez mozgásterápia számukra, amit ingyen a fürdő vezetőségétől kapnak.”
 • 13. Egy makói 2008. április 17. 17:12
  „Azt hallottam, hogy Kávási Mihály/ ha jól emlékszem a nevére, ha nem, akkor elnézést kérek a memóriám miatt/ népszavazást szeretne indítványozni a fürdő ügyében. Én biztos nemmel szavaznék. Ki az a ..., aki ekkora összeggel eladósítja a várost.?! S még meg sem kérdezi a városlakókat, hogy akarják-e?
  Rgyébként meg nem értem, hogy miért ragaszkodunk Makóvec-hez ennyire?! Nincs Makón olyan építész, aki meg tudná tervezni a vároépítéssel kapcsolatos dolgokat? Nem az lenne a cél, hogy a helyi vállalkozókat támogassuk?!
  Indítványozzunk népszavazást!!”
 • 12. jamek 2008. április 17. 12:23
  „pőcénét még egyszer sem láttam amint gyors karcsapásokkal rója a köröket a 25-m es medencében. Azért a 25 nem 50 aki szokott úszni az tudja. Örülni kellene hogy van egy nagy medencénk. szerintem ha a gigaberuházás egy huszad részét rá költenék újra szuper nagy medencénk lenne, már ha a virágos be nem szedi az ő tizedét. Az új űrbázis fürdőnkbe már lehet hogy nem tudom elszédülés nélkül leúszni azt a kis időt amit rá szánok.”
 • 11. Még Bérletős,de már nem úszó.. 2008. április 17. 11:50
  „Tegnap voltam füdőbe,de a munkálatok miatt csak az új épületben lehetett úszi.Ez a medence 5X25m-es,Hozzá a kiszolgáló öltöző piszokul kicsi.Egyszerre 3 zuhanyfülke(de a lefolyó még a minimális használatot sem bírja,és áll a víz).Igaz fönt egész sor iroda meg konferenciához való hely van...Azé ebbe a pici öltőzőbe 10 ember se fér el egyszerre.Ugyanez a helyzet a lányoknál.No nem baj majd megyünk büfébe úszás helyett,ha lessz büfé..Azé a készülő,szintén 25m medencébe ússzon az aki...Egy két tempó után figyelem mikó van vége a medencének..”
 • 10. monika lia 2008. április 16. 18:12
  „Nagyon jó mert már 2_ szer lehet öltözni akki kezelésrejár a gyogy medence már nincs. valóban illetékes nincs pedig a mozgásszervi betegek ezért is járnak ide valoban fejlödik a fürdő de nem Makón”
 • 9. N.I. 2008. április 16. 12:28
  „Jó lenne, ha megmaradna a nagymedence. Ki tudja, hátha nem csak a sok-sok ezer wellnesező jönne a makói spa-ba, hanem lenne mondjuk egy vizilabda csapatunk! A polósoknak, pedig kell a hely. Szerintem mind a kettőnek ugyan annyi az esélye. Polósport a városunkban és több ezer hozzánk érkező és pnzüket itt elköltő gyógyulni, pihenni vágyó túrista... Magyarország dél-keleti sarkában. Messze van Makó... Sárvártól... N.I.”
 • 8. Kócos 2008. április 15. 21:12
  „Ma estétől pedig már fürdő sincs! Zuhanyozni bemehettek a bérletesek, de medencékhez kimenni már nem lehetett. Illetékes sehol, csak a takarítók. Jön a szezon, fejlődik a fürdő, de nem Makón!”
 • 7. triatlonos 2008. április 15. 18:06
  „Az ötvenes medence alkalmas lenne arra, hogy naponta legalább ezer makói ússzon legalább egy órát az egészségéért. Annak kellene "feltárni" az okát, hogy miért csak néhány százalék teszi ezt. Akinek van elképzelése, kérem, hogy tegye közzé.
  A tervező szerint ennek a medencének az értéke 80-100 millió, és a gigantikus tervek költségéhez ez elhanyagolható. Ezért javaslom, hogy mielőtt elbontják a medencét, épitsenek valamelyik sarkában a területnek legalább ilyet, vagy jobbat, és aztán olyan kupolákat épitenek amilyet akarnak. Abban is biztos vagyok, hogy az elhúzódó beruházás miatt a költségek a fenti összegnél jelentősebben emelkednek.
  A tervező munkájából a praktikus dolgok hiányoznak. Ha a Sportcsarnokban izzót szeretnének cserélni, akkor állványozni kell, ami költséges. Uszodát is lehetett volna kevesebb költségből, lelátóval, váztoztatható vizszinttel épiteni, de a javaslatokat figyelmen kivül hagyták. Az viszont tény, hogy ez a Tanuszoda kiállitás bonyolitására alkalmas!”
 • 6. juhászbojtár 2008. április 15. 17:12
  „Raptor a szivemből beszéltél akkor, amikor a fenntartásról szóltál. Itt kialakult az, hogy egyszerre nagy pénz rakunk valamibe, azután 20 évig semmit. Ugyanabban az állapotban marad, még az amortizációnak megfelelő visszapótlás sincs. A Makovecz házakra az jellemző, hogy fenyőfából készülnek lazurozottan. Ez rövid idő alatt sérül és kopik, ugyanakkor javíthatatlan. A lazur csak egyben javítható, részletekben foltosan néz ki , de a második-harmadik átkenés után meg elveszíti a faerezetes mintáját. Ezért inkább nem csinálnak semmit a kopott fafelületekkel.
  A fürdőnél még fokozottabban jelentkezik ez a probléma. A turizmus olyan, hogy a világot járók mindig azt várják el a következő helytől, amit az előzőnél már megkaptak. Így az új létesítmény csak 3-4 évig őrzi meg a varázsát. Azután elavultá válik, ha nem fejlesztik az első pillanattól kezdve. És a felszerelésre is gondolok ilyenkor. Erre viszont már nem lesz pénz a törlesztések miatt.
  Milyen ösztönzésre gondolsz Raptor? Szerintem sokkal több embernek volna erre igénye, de a hétköznapi gondjai miatt nem jut pénze és ideje erre. Hogyan lesz ebből a kis kihasztnáltságból a gyulai fürdő forgalmának fele? Helyiekből nem, vendégként érkezőknek meg nem lesz ennyi szállás és étterem.
  Ezt nem lehet ilyen rövid idő alatt felfuttatni.
  Ezt csak egy program mentén megtervezetten lehetne csinálni fokozatosan bővítve és ehhez igazítva az összes feltételt.”
 • 5. Raptor 2008. április 15. 14:30
  „Az 50m-es 8-sávos úszómedencét beáldozni oltárinagy barmoság, ugyanis nem sok helyen adatik meg egy ilyen medence. Szoktam járni Pest megyében is és más helyeken is uszodákba, és nagyon nem jellemző, hogy 50 méteres medencével találkozzon az ember. Mindenütt 33 méteres van. Szóval szerintem a vantól nem kéne félni, a nincstől inkább kellene. Az meg más kérdés, hogy nincs kihasználva. Szegeden pl. a sportuszodában mindig telt ház van, ott gyakorlatilag annyian szoktak úszni reggeltől estig, hogy bárki simán végig tudna lépkedni a medencében úgy a fejeken, hogy nem süllyed el. Jobban kéne ösztönözni az embereket arra, hogy többet ússzanak.

  Másrészről pedig nem csak felépíteni kell tudni egy fürdőt vagy egy sportlétesítményt. Fent is kell tudni azt tartani. Ezzel általában sosem számol senki sem. Meg lehet nézni a Makovecz-féle sportcsarnokot is. Kezd lepusztulni és egyértelműen láthatók annak jelei, hogy rákölteni már nincs miből. Így meg nem sok értelme van semmibe sem beruházni. Erre is kéne gondolnia a döntéshozóknak. Úgy tudom, hogy a sportcsarnokot is a "takarítónők" meszelték ki legutóbb, ameddig elért a kezük, addig. A födém pedig soha nem volt még lepókhálózva sem. Szóval ez van...”
 • 4. juhászbojtár 2008. április 15. 12:29
  „A terv állandóan változik. A testületi döntést meg minden tervhez fel lehet használni. Üres papírt írtak alá a képviselők? Az alá minden változtatás berakható? Nem kellene a változtatásokat újra tárgyalni? Nem kellene a változtatások miatt a kalkulációkat és a megtérülést újra számolni?
  A kérdés költői. Makón mindenhez elég a Buzás döntésa. Birkák ülnek a testületbe.”
 • 3. szikveez 2008. április 15. 11:50
  „Hát, én csak gratulálni tudok annak a nagy okosnak, aki kitalálta, hogy a nagymedencét eltűntessék...”
 • 2. Még bérlerös 2008. április 15. 08:40
  „Azért láttam már további terveket,ahol a nagymedence a 33m-es után volt tervezve.Néztem a helyszínen de nem fér sehogyse oda..Vagy a kút(az új!!)vagy a sárga épület van útban!Aztán nincs terv lefedésre se!..
  Esetleg sátor? Ez a fejlődés!!!
  Bár a Makóvec (szándékosan írtam Ó val)városképbe egy csúcs nélküli sátor biztos nem illik."Mög a régi török fürdöbe sé vót 50m-ös medönce.."”
 • 1. Kért Elek 2008. április 15. 07:25
  „Ez is olyan lesz mint a sportcsarnok, méreteiből kifolyólag nagy sportrendezvényeket nem kell majd rendezni, de habfürdős medencepartikra kiválóan alkalmas lesz.
  Nem a ... kútba, csak mellé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói orvosper: egy vádlottat felmentettek

Makó - A makói kórház három orvosa közül másodfokon egyet felmentettek, kettőnek viszont helybenhagyták a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kiszabott pénzbüntetését. Tovább olvasom