Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nem vernek le több fecskefészket a makói Bérpalotáról

Makó - Nem tüntetnek el új fecskefészkeket a makói Bérpalota eresze alól, mert úgy tűnik, a korábbi közegészségügyi problémákat megoldotta nyolcvan fészek leverése az ottani cukrászda bejárata körül. A szakhatóságokhoz azóta egyetlen panasz sem érkezett.
Úgy tűnik, Makón bevált az a megoldás, amivel a szakemberek meg akarták oldani azokat a közegészségügyi gondokat, amiket a belvárosi Bérpalota eresze alatt fészkelő fecskék okoztak. Mint korábban megírtuk, a főtéri épület egyik nevezetessége Közép-Európa második legnagyobb molnárfecske-kolóniája, a madarak jelenléte azonban problémákkal is járt: a fészkekből hulló ürülék zavarta az ott működő üzleteket, mindenekelőtt a leginkább érintett cukrászdát. Az önkormányzat néhány évvel ezelőtt fecskepelenkát szerelt a fészkek alá – ez azonban nem vált be, mint ahogy nem kellett a madaraknak az épület egy másik részén kialakított új fészkelőhely sem. Így nem maradt más, a környezetvédelmi hatóság szakvéleménye és engedélye alapján idén kora tavasszal – még a vándormadarak érkezése előtt – az önkormányzat leveretett a bejárat környékéről nyolcvan fészket. Ez a teljes fészekállomány tizede volt.

Most, a nyár végén úgy tűnik: ez jó döntés volt. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakembere, Lovászi Péter lapunknak úgy nyilatkozott: az épület bérlői és az önkormányzat nem jelezte, hogy az intézkedés ne hozta volna meg a kívánt eredményt. Elégedett a korábban higiéniai aggályait hangoztató tisztiorvosi szolgálat is; Nagy Jánosné közegészségügyi felügyelő azt mondta, hozzájuk sem érkezett lakossági panasz, és a vendéglátóhelyek szokásos nyári ellenőrzése során sem találkoztak semmilyen problémával a Bérpalota háza táján. Az Atikövife így nem tervezi, hogy további fecskefészkek eltüntetéséhez járuljon hozzá – ami az év elején megmaradt az állományból, úgy tűnik, már végleg megmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás és Kovács a makói kórházról

Makó - Az egynapos sebészet indulása kapcsán Kovács Sándor csanádpalotai és Buzás Péter makói… Tovább olvasom