Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Nem zár be, nem költözik a makói gumigyár

Makó - Létszámleépítés helyett inkább a heti munkaidőt csökkentik a legtöbb makóit foglalkoztató helyi üzemben, a gumigyárban. Az ügyvezető igazgató, Nagy Mihály azt mondta: a szóbeszéddel ellentétben biztos a helyzetük.
Február elsejétől heti 5 helyett csak 4 napot dolgoznak majd a makói gumigyár, azaz a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. városi telephelyének alkalmazottai – erről állapodott meg a vezetés a munkásokkal annak érdekében, hogy a gazdasági válság miatt ne kelljen 120 embert elküldeni. Az idei évre ugyanis 30 százalékkal kevesebb megrendelés várható. Az ügyvezető igazgató, Nagy Mihály mindezt tegnap akkor jelentette be, amikor ellenzéki önkormányzati képviselők – Orosné Spák Hedvig, Gilicze János, Halmágyi Pál, Kovács Sándor és Márton Imre – tettek tájékozódó látogatást a Rákosi úti termelőüzemben. Az autóiparnak hűtő- és fűtőcsöveket előállító gyár sorsa azért fontos a városban, mert ez a térség legnagyobb munkaadója: 750-en keresik itt a kenyerüket. Hatvan százalékuk makói, a többieket a térségből szállítja be busszal a cég.

A makói gumigyár a cég egyik leghatékonyabban termelő üzeme. A szerző felvétele
A makói gumigyár a cég egyik leghatékonyabban termelő üzeme.
A szerző felvétele

Nagy Mihály kérdésünkre elmondta, hogy a recesszió miatt eddig 30 határozatlan idejű szerződést mondtak fel, de a négynapos munkahét bevezetése mellett ez a létszám várhatóan már nem fog lényegesen emelkedni. Az üzem egyébként 1995-ban kezdte meg működését, és azóta töretlenül fejlődött, bővült mind alkalmazotti létszám, mind árbevétel tekintetében egészen a múlt év elejéig. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár időről időre szárnyra kap a szóbeszéd a városban, hogy a telep bezár, illetve Romániába költözik, ennek nincs alapja. A vállalatcsoportnak 12 hasonló profilú gyára van, és ezek közül a makói az egyik leghatékonyabban termelő. Romániában már van egy üzemük, Nagykárolyban viszont az a tapasztalatuk, hogy bár az ottani alkalmazottak egyelőre valóban beérik alacsonyabb munkabérrel, érdemes a jobban dolgozó, más mentalitással rendelkező magyar munkaerőre építeni. Az átköltözést már csak azért sem volna értelme fontolgatni, mert a határ túloldalán nagyon sok multicég telepedett meg, munkanélküliség lényegében már nincs, és így nagyon nagy a fluktuáció.

És hogy mi lehet a kiút a válságból? Nagy Mihály abban bízik, hogy miután tavasszal a cégcsoport egyik telepét Nyugat-Európából Magyarországra helyezik át, újból több lesz a megrendelésük – ezzel pedig átvészelhetik a visszaesést.

Olvasóink írták

  • 2. Tooopszli 2009. február 04. 18:14
    „Várjuk ki a végét.....
    "bár az ottani alkalmazottak egyelőre valóban beérik alacsonyabb munkabérrel, érdemes a jobban dolgozó, más mentalitással rendelkező magyar munkaerőre építeni"
    Ott már régen összefogtak volna az emberek és eltakarították volna a kizsákmányolójukat...”
  • 1. benq 2009. január 29. 13:06
    „http://mrahalom.myminicity.com/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,3 milliárdot adtak össze csatornára

Makó - Több mint egymilliárd forintot fizettek be eddig a makóiak és a szomszédos öt község lakói a… Tovább olvasom