Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem zárják be a makói kórházat

Makó - Szóba sem került, hogy bezárnák a makói kórházat, Baráth Lajos főigazgató szerint az intézmény 99 százalékban megfelel a kormány egészségpolitikai elveinek. A működés átszervezéséről lehet szó, ahogyan másutt is.

A makói képviselő-testület keddi ülésén Baranyi Sándor (MSZP) azt mondta, városszerte beszélik, hogy a kormány be akarja zárni a város kórházát. Az ilyen híreszteléseket a Horn-kormány óta komolyan veszik Makón. Akkor a városiak és környékbeliek tüntettek az egészségügyi ellátás átszervezésének terve ellen, az intézmény védelmében. Ilyen demonstrációt rendeztek Szentesen, később pedig Hódmezővásárhelyen is. Ezen az ülésen tárgyalták volna a kórház tavalyi évéről szóló tájékoztatót is, de nem volt rá lehetőség. A beszámolót ugyan elkészítette Baráth Lajos főigazgató, de a szolgálati utat betartva előbb a fönntartónak, a megyei önkormányzatnak küldte el, ott pedig még nem hagyták jóvá.

Az intézmény vezetője lapunk kérdésére válaszolva cáfolta a bezárással kapcsolatos híresztelést.

– A makói kórház a mai formájában szinte 99 százalékban megfelel a kormány egészségpolitikai elveinek, ez derült ki számomra a Semmelweis-terv elolvasása után, és Szócska Miklós államtitkár szerdai előadásából is – mondta Baráth Lajos. – A makói kórház pontosan úgy működik, ahogyan a terv szerint az első szinten lévő, városi kórháznak kell, és a fejlesztés céljai is megalapozottak. Szó sincs bezárásról, csak mint mindenütt, a munka átszervezéséről, amely nem érinti a sürgősségi ellátást és a négy alapszakmát.

A megyei közgyűlés egészségügyi, szociális és kisebbségügyi bizottsága egyébként ugyanazon a napon tartotta ülését, amikor a makói képviselő-testület, és tárgyalta a makói kórház tájékoztatóját, a 2015-ig szóló szakmai tervét. A tájékoztatót tegnap postázták Makóra. Az interneten is elérhető anyag szerint az intézmény a kapacitásait jobban kihasználva működhetne, ha a teljesítményvolumen-korlát kedvezőbb lenne, vagyis több vizsgálatot finanszírozna az állam – de ez országos probléma volt az elmúlt évtizedben. A kórház 2010-ben összesen 8548 fekvő beteget látott el, ebből 625 főt az egynapos sebészeten. 279 újszülöttet segítettek világra. A beszámoló – rendhagyó módon – Tarnay Ivor Csanád vármegyei alispántól származó idézettel indít: „Egyet nem szabad soha a törvényhatóságnak megtennie, t. i. a visszafejlesztés munkáját. Amely kórház nem tart lépést a korral, nem szerzi be azokat az eszközöket, amelyek az orvosi tudás, haladás fokmérői, s így a szenvedő emberiség javát szolgálják, ha takarékoskodik a betegek élelmezésén, ágy- és ruhaneműin, úgy a kórház pusztulásra van ítélve..."

Olvasóink írták

 • 10. scott1 2011. február 21. 06:38
  „Mc_Mi!
  Akár szerencsésnek is érezheted magad, mert nem mindenki ússza meg csak reklámokkal... ha olvasod a fórumot még most is előfordul, hogy egyes témákban - mindenféle ellenérvet nélkülözve - egyszerűen csak megfenyegetnek, miközben utalnak arra, hogy tudják ki vagy...”
 • 9. 3évesférfi 2011. február 20. 10:52
  „5. SzaboImkác: Az egész önkormányzat, a Délmagyar szerkesztőséges, Tüncike és Tóni is besegített.”
 • 8. Egyolvasó 2011. február 20. 05:35
  „És minden igazgatónak van legalább egy helyettese.”
 • 7. KamuNeni 2011. február 19. 21:51
  „Nem is szabadna bezarni. Ki volt az a hulye eleve aki meg ra is gondolt?

  Az a korhaz latja el az osszes terseget a kornyeken ami eleg sok ember. Mar mako eleve eleg nagy ahhoz lakossagilag hogy sajat korhaznak kell hogy legyen”
 • 6. cucusz 2011. február 19. 12:54
  „Ezenkivül van még ápolási igazgató, és minőségügyi gazgató /ha jól írtam le a titulusát/. Tehát 5 db. igazgató van a makói korházban.”
 • 5. SzaboImkác 2011. február 19. 12:39
  „3évesférfi 2011.02.19. 11:25
  Hihetetlen következtetés:) Egyedül vagy többen jutottatok erre a döntésre?”
 • 4. hajosinas 2011. február 19. 12:25
  „Kedves 3évesférfi.
  Amit ön megjegyzett, azt magam is leírtam ha esetleg nem olvasta volna el.Egyéb iránt pedig Mc-Mi kimerítő választ adott a kérdésemre. Mostmár csak az a kérdés, hogy a korház állománytáblázatában, milyen beosztások vannak megjelölve ehhez a méretű és funkciójú korházhoz, és azt vajon a szervezeti felépítés kialakítása során be tartották-e ? Mert nekem kételyeim vannak avval kapcsolatban,hogy indokolt egy ilyen méretű és funkciojú korházban ennyi elsőszámú vezetői beosztású személy alkalmazása az adófizetők pénzén? De hát én csak egy laikus egyén vagyok, ezért lehet,hogy butaságokat írogatok itt.”
 • 3. Mc_Mi 2011. február 19. 11:48
  „A valóságban az a helyzet, hogy Baráth a főigazgató, Dehelán Aurélia az orvosigazgató és Pásztor István meg a gazdasági igazgató.
  Vak vezet világtalant!

  Amúgy meg gratulálok a DÉLVILÁGnak is. A nick nevemre kaptam e-mailben reklámot. Remélem meg tudják magyarázni, hogy hogyan került ki a számítógépem IP címe meg a nick nevem a kereskedelmi forgalomba?
  Az e-mail megszólítása Mc_Mi
  A helyzet az, hogy a bizalmat gyorsan el lehet veszíteni, visszaszerezni igen hosszadalmas. Részemről megtörtént ez a bizalomvesztés.
  Többet nem fogok ilyen adatvédelemmel rendelkező újságba írni.”
 • 2. 3évesférfi 2011. február 19. 11:25
  „1. hajosinas: Minden kórháznak van igazgatója és gazdasági vezetője is.”
 • 1. hajosinas 2011. február 19. 10:44
  „Hát én ezt nem értem.
  Akkor most ki is a makói korház igazgatója? Baráth Lajos vagy Dehelán Aurélia ?
  Netalán mind a kettő ? Az egyik főigazgató a másik gazdasági igazgató ? Hogy mijen jól megy ennek a városnak, tud két vezetőt is alkalmazni egyazon korházban. Mert ugye a Nagyságos Asszonyt láttam valamejik este a városi televízióban főigazgatóként nyilatkozni.Hmmm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek gyűjtik a szemetet Makón

Többen megelégelték, hogy az Ószegedi út széle négy-öt kilométer hosszan tele van szeméttel. Tovább olvasom