Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Németországban tüntetnek a makói hentesek is

Makó - Makóiak is tüntetnek azok között a magyar hentesek között, akik elmaradt bérüket követelik Németországban hétfő óta. Félszáz család került lehetetlen helyzetbe – a demonstrálók azt mondják, addig nem jönnek haza, amíg meg nem kapják a pénzüket.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Május óta nem tudjuk fizetni az albérletet, a rezsit, ki kellett költöznünk. A kislányomat nem tudtuk beíratni az óvodába. Azt mondták, kérjünk segélyt. Nem fogunk: van pénzünk, amiért keményen megdolgoztunk, csak nem hajlandók ideadni – mondja a hétfő óta Németországban tüntető húsipari dolgozók egyike, a makói Ambrus Andrea, akit telefonon értünk el. A demonstrációra végső elkeseredésében 20 pórul járt magyar munkavállaló utazott ki a baden-württembergi Pforzheimbe tiltakozni, miután Magyarországon már minden követ megmozgattak: hatóságokhoz fordultak, feljelentést tettek, parlamenti képviselőket kerestek meg. Közülük öten makóiak, a többiek máshonnan, szerte az országból érkeztek. Összesen 50 család került nehéz helyzetbe a ki nem fizetett munkabérek miatt.

A megmozdulás hátterében álló elszámolási vitához hasonlókról egyre gyakrabban lehet olvasni – azt jelzik: a nyugat-európai munkavállalás korántsem kockázatmentes. A most német nyelvű táblákkal tiltakozó munkások jó három hónapig, idén áprilistól júniusig dolgoztak Németország egyik legnagyobb húsipari üzemében egy magyar cég, a Symplex-Pro Kft. alkalmazásában.

A keddi tüntetésén a demonstrálók „A bérünket akarjuk
A keddi tüntetésén a demonstrálók „A bérünket akarjuk" és „A magyar munkások nem rabszolgák" feliratokkal tiltakoztak – németül. Fotó: MTI

Ez szerződött le a Müller Fleisch GmbH fővállalkozójával. A magyar cég állítása szerint a hentesek összesen 9200 órát dolgoztak – mellesleg nemegyszer igen zord feltételek közepette –, amiért 196 ezer euró járna nekik. A közvetítő cég ezzel szemben 400 ezer eurós kártérítési igényre hivatkozik, amely a húsüzem minőségi kifogásai miatt érte őket.

Ez utóbbira a Symplex-Pro képviselője, Andrási Zoltán azt mondja, üres kifogás. – Ha volna is minőségi probléma a magyar dolgozók munkájával kapcsolatban, a bérüket akkor is ki kellene fizetni, s aztán utóbb bírósághoz fordulni, ahol tisztázni lehetne, egyáltalán jogos-e a kifogás. Persze pereskedhetnénk mi is az igazunkért, de mire a végére érnénk, az évekig tartana, s addig mindegyik család tönkremenne. Ezért döntöttünk úgy, hogy tiltakozó akcióba kezdünk ott, ahol az emberek dolgoztak, de fizetést nem kaptak.

Andrási Zoltán hangsúlyozza: nem a húsüzemmel van problémájuk, hanem a német közvetítő partnercéggel – a társaság azonban nem hajlandó tárgyalni velük. Mindenesetre már a feldolgozó is kezdi magát kényelmetlenül érezni a szomszédságában zajló demonstráció miatt: rontja a hírnevüket. Tény: a magyar tiltakozásnak van visszhangja, tévéstábok, riporterek látogatják őket. Tegnap délután épp a Spiegel újságíróját várták. Hogy ennek hatására pénzhez jutnak-e, egyelőre nem tudni, de elszántak. Azt mondják, amíg meg nem oldódik az ügyük, nem jönnek haza. Erre egyébként pénzük sem volna, mert a benzin csak az odaútra volt elég. Szomszédok, ismerősök dobták össze a költséget, a kocsik egy részét is kölcsönbe kapták. A legtöbben az autókban alszanak, de a helyi önkormányzat a nőknek és a gyerekeknek szerzett szállást, fürdési lehetőséget is biztosít. A húsipari szakszervezet felajánlotta, hogy segít az élelmezésükben, ők azonban ezt köszönettel visszautasították. Az itthonról vitt élelem azonban vészesen fogy.

Olvasóink írták

 • 10. ari-baba 2013. szeptember 05. 21:54
  „Milyen kedvesek ezek a magyar emberek!”
 • 9. 3évesférfi 2013. szeptember 05. 13:32
  „6. xenopus: Na a te fajtád ne is menjen sehova Magyarországról, ostoba proli.”
 • 8. Contar 2013. szeptember 05. 07:49
  „"A most német nyelvű táblákkal tiltakozó munkások jó három hónapig, idén áprilistól júniusig dolgoztak Németország egyik legnagyobb húsipari üzemében egy magyar cég, a Symplex-Pro Kft. alkalmazásában. "

  Ez alapján szerintem kölcsönzött munkaerők voltak, és a magyar cég tartozik nekik !”
 • 7. Lívia66 2013. szeptember 04. 22:36
  „6. xenopus 2013.09.04. 21:25

  Némi irigységet vélek felfedezni a szavaidban.....”
 • 6. xenopus 2013. szeptember 04. 21:25
  „Bezzeg, amikor a 10x fizetést felvették, akkor nem tüntetett senki.
  Ha itthon maradnak, ez nem következik be.”
 • 5. asdiob 2013. szeptember 04. 19:46
  „A Symplex-Pro Kft-nek nem tulajdonosa és még nem is ügyvezetője Andrási. Akkor hogyan képviselője??? Képvisleő=stróman???
  Érdekes megnézni a cég előéletét: többszöri tulajdonosváltás, székhelyváltás, stb... 2011-ben alapított cégnek 2011-ben és 2012-ben sem volt egy forint árbevétele sem. De akkor minek kellett tulajdonost váltani és székhelyet???
  Mondjuk az is érdekes, hogy a Makó, Mikes Kelemen u. 13. éppen egy magát nagyra tartó könyvelő irodájának a címe... Hát megérne ez egy kis NAV nyomozást...”
 • 4. dondongó 2013. szeptember 04. 18:01
  „Gazdasági erőnket azon mérem le, amikor majd Makón tüntetnek a német hentesek, mert átverte őket a magyar vállalkozó. :-)”
 • 3. pachakuti 2013. szeptember 04. 16:43
  „"...azt mondják, addig nem jönnek haza, amíg meg nem kapják a pénzüket."
  Reszket már Áder, Orbán és Kövér. A tüntetés miatt meg Merkel.”
 • 2. acidrain 2013. szeptember 04. 16:16
  „Magyar mentalitás, gyorstalpaló, 2-es szint:

  "Azt mondták, kérjünk segélyt.
  Nem fogunk: van pénzünk, amiért keményen megdolgoztunk, csak nem hajlandók ideadni "
  - azaz nincsen pénzetek, amit adnának nem kéritek

  "Május óta nem tudjuk fizetni az albérletet, a rezsit, ki kellett költöznünk. A kislányomat nem tudtuk beíratni az óvodába. " - és tényleg nincs pénzetek :)

  Ha ennyi ésszel mentetek munkát vállalni németbe, mit csodálkoztok :)”
 • 1. pog 2013. szeptember 04. 15:21
  „ez az amikor"a hóhért akasztják"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pusztul tovább a makói Ford-fal

Nem pusztul tovább a makói Ford-fal: a tulajdonos Népi Iparművészeti Kft. 1,6 millióból alászigetelte a közelmúltban. Tovább olvasom