Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Nemzetközi böllérfesztivál fehér és csípős kolbásszal

Csanádpalota - Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a már turisztikai attrakciónak számító nemzetközi böllérfesztivált Csanádpalotán.
Szombat reggel megszökött az egyik halálraítélt, azaz az egyik vágásra szánt sertés a palotai nemzetközi böllérfesztiválon. Hogy a rendezvény tényleg nemzetközi, azt bizonyítja: a szökevény nyomába eredtek – a házigazdákon kívül – szerb és román böllérek is. Így mind a 11 disznó sorsa beteljesedett a Kelemen László nevét viselő kultúrház udvarán, ahol az immár turisztikai attrakciónak számító rendezvényt – ezúttal szakadó esőben – tizennegyedszer tartották meg.

A programot amúgy egy Lippával közösen benyújtott, magyar–román uniós pályázatból finanszírozták és 11 település csapatai vettek rajta részt. Szerbiából Padé, Romániából Kőhalom, Lippa, Nagylak, Pécska és Zsombolya csapata versengett, a többiek helybeliek voltak – még a palotai cigány kisebbségi önkormányzat is képviseltette magát. A sertéseket egy helyi gazdától vásárolták.

A szakadó eső sem vette el a böllérek kedvét a munkától. A szerző felvétele
A szakadó eső sem vette el a böllérek kedvét a munkától.
A szerző felvétele

Kovács Sándor polgármester elmondta: a résztvevőknek öt-öt kiló kolbászt kellett készíteniük. Az ezenkívül megmaradt alapanyagokból a szombat esti böllérbál és a vasárnapi palotai karácsony vendégeinek sütöttek-főztek.

Azt hihetnénk, nagy különbség nincs abban, hogyan készül a kolbász azokon a településeken, amelyeket bár ma már országhatár választ el, de igazából nincsenek messze egymástól. Kiderült, ez tévedés. Például a lippaiak által összeállított kolbász szinte fehér, mert alig tesznek bele pirospaprikát – a romániai Nagylak csapata viszont olyat készített, ami abban különbözött a palotaitól, hogy nagyon csípős volt.

Olvasóink írták

 • 3. zsóka 2011. december 20. 16:36
  „Nekem van!!!!!!
  Mi úgy szokuk, hogy veszünk egy disznót közösen a tesómékkal (évek óta ugyanonnan). Az eladó vállalja, hogy fel is dolgozza. Így aztán van finom házi hurka-kolbász, töpi, abált szalonna, darálthús, karaj, oldalas, orja. Az eladó is jól jár, mert többet fizetünk érte, mi is, mert nagyon finom minden.
  Egy baj van vele: teljesen szabálytalan.”
 • 2. Egyolvasó 2011. december 19. 19:06
  „Lehet, de akkor ki kell fizetni a disznót, el kell vinni a húst, és nem utolsó sorban ott kell lenni a vágáson.”
 • 1. Qllancs 2011. december 19. 14:40
  „De jó lenne egy igazi házi disznótorost enni. A hentesnél háááát mit mindjak ?? igazán jót még sehol se vettem !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oktatástechnikai bemutató Makón

Makó - A Makói Általános Iskola Kálvin téri épületében tartott tegnap bemutatót a kanadai Smart… Tovább olvasom