Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nemzetközi diáktalálkozón jártak a gimisek

Makó - A csehországi Litomyšlben járt nemrégiben a József Attila Gimnázium ötven diákja. A négy napos eseményen hat ország fiataljaival ismerkedhettek meg a makóiak a béke és az elfogadás jegyeiben.
Egy nemzetközi pályázaton nyert projekt keretében Csehországba utaztak a makói gimnazisták a múlt hónapban. A diákok a cseh mellett lengyel, spanyol, olasz, görög és török nemzetek fiataljaival is találkoztak, akikkel remek alkalmuk nyílt az idegen nyelvek gyakorlására. A találkozó fő témája a béke volt, ugyanis a projekt célja, hogy az országok fiataljait hozza közelebb egymáshoz, és ezen túl az, hogy az egymás iránti tiszteletet és elfogadást erősítse mind vallási, mind etnikai értelemben. Ezek megtanulására nem az iskolapadban, hanem inkább az intézményi oktatáson kívül van lehetőség.

A csehországi Litomyšlben járt nemrégiben a József Attila Gimnázium ötven diákja.
A csehországi Litomyšlben járt nemrégiben a József Attila Gimnázium ötven diákja.

– A diákok nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek a találkozóra. Plakátokat készítettek, szlogent írtak amellett, hogy a fogadóvárosuk történetéből is fel kellett készülniük, mindezt angolul – foglalja össze az előzetes készülődés menetétPéczelyné Gerencsér Zsuzsa, pedagógus. A makói fiatalok olyannyira sikeresen vették az akadályokat, hogy Török Ákos plakátját a harmadik legjobbnak szavazták meg a partnerországok diákjai, míg a szlogenversenyen az első helyet zsebelte be a makói csapat.

A programok között szerepelt Magyarország és a gimnázium bemutatása és városismereti vetélkedő. Az esemény jelentőségét növelte, hogy a projekt a Litomyšlben született, modern oktatási elveket valló Comenius-ról kapta nevét, ezért a diákok róla készített előadásokkal emlékeztek meg róla. Városnézésre is jutott idő: az „ékszerdoboz" jelzővel illetett cseh városka mellett Prága nevezetességeit is megcsodálták.

A külföldi osztálykirándulásra a 10. és 11. évfolyam diákjai kaptak lehetőséget – őket szorgalmuk és a tanulásban nyújtott teljesítményük alapján válogatták ki. Sokaknak igazán különleges élményben volt része, hiszen akadtak olyanok, akinek ez volt az első alkalom, hogy külföldre utazhattak. Néhányuk családoknál lakott a kirándulás alatt, nekik még több program színesítette az ott tartózkodásukat. Bacskulin Kata szerint a csehek rendkívül kedvesek voltak, és mindig gondoskodtak arról, hogy vendégeik jól érezzék magukat. – Egyik este még gokartozni is elvittek minket, amit ott próbáltam ki először – meséli. Az új barátságokon és ismerkedéseken túl a nyelvgyakorlásnak vették még hasznát a gimisek. – Örültem, hogy ott lehettem, hiszen végre élesben is használhattam az angolt – mondja Varga Erika, aki társával hangszeres előadással mutatkozott be a találkozón.

A projekt júniusban Lengyelországban folytatódik, majd télen a makóiak látják vendégül a hat nemzet delegáltjait.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Coopnak fontos a vásárlók egészsége

A Maros áruház előtt felállított színpadon egymást váltották a fellépők, és közben az üzlet dolgozói mosolyogva kínálták a náluk kapható egészséges ételeket. Tovább olvasom